Lyssnar...känner...

tid har förlöpt 
dagar har gått 
månen har vandrat sin väg
genom vitt och svart och grått 
 
jag har saknat ditt skratt 
jag har saknat ditt hår 
jag har saknat att ringa ibland
och berätta om hur det går 
 
det har tidvis gått bra 
tidvis har skakandet lagt sig 
ibland har jag vaknat på morgon
och gjort det jag ska 
 
men jag har saknat din hand 
har saknat din röst 
ensamma dar har jag saknat ditt huvud 
mot mitt bröst 
 
*
 
somliga dar 
tar jag in vad jag hör 
det går kvällar ibland när jag inte
ens undrar vad du gör 
 
det är ibland som förut 
ibland har jag känt att jag duger 
jag har hämtat och samlat ihop
nog med kraft att gå ut 
 
jag ser dig fortsätta nu 
med varsamma kliv 
jag ser dina drömmar sakta lossna
från mitt liv 
 
*
 
jag har saknat en vän 
jag har varit på krogar och barer 
det har hänt att jag ljugit och sagt
att jag måste gå hem 
 
jag har saknat din röst 
nu har du en ny 
ännu okända nätter ruvar
i väntan på att gry

Julbord

I söndags samlades hela familjen i Västerås för att käka årets första julbord. Kändes jätte konstigt eftersom det fortfarande var november, men gud så gott det var! Som vanligt när det är buffé så åt jag alldeles för mycket. Backade säkert 4 gånger. Inte nog med att det var två stora bord med kall- och varmrätter. Efterrättsbordet var inte att leka med, *mums*. Jag är en gottegris, bara att acceptera. Det brukar visa sig veckan efter om jag syndat. Då blir det mycket träning. Men gott är det!
Kvällen tillbringades hemma hos farmor och farfar. Man får passa på att träffa dem när man är i krokarna, det blir inte alltför ofta. Hittade den här skylten på dörren in till köket, tyckte den passade in efter dagens svullning.

Sambandsutbildning

image118
Jag provar att ringa med en Iridium telefon. Notera den lilla telefonen och smidiga antennen.


image119
Logementen ser likadana ut, var man än är. Likadana sänger, skåp och sängkläder. Allt för att man ska känna sig som hemma var man än är ;-)


image120
Jag sov i underslaf och hade denna bild framför mig när jag tittade upp.


image121
Sambandsövning med Radio, Dart och GPS. Uppgiften gick ut på att hitta två olika mål som en annan grupp hade valt ut.


image122
Vi hade bara kvällstjänst en enda dag, så för att slå ihjäl lite tid bestämde vi oss för att gå på bio. Döm om vår förvåning när vi kom in i biosalongen och upptäckte att det bara fanns 3 (!) stolsrader. Enköping by night.


image123
Allt det här är jag numera expert på!

Enköping

Denna vecka är jag i Enköping för sambandsutbildning. Jag har visserligen varit här förut, innan jag åkte till Kosovo, men jag kommer varken ihåg området eller radioutrustningen. Det är som jag brukar säga till Eriksson, "Jag tror inte jag har varit i Kosovo, kommer inte ihåg någonting från den tiden".

Idag har vi fått lära oss hur GPS, Radio 180, Motorola och satellit telefon fungerar. Vi var även ute i kylan och blåsten och monterade en högantenn 2K. Det är kallt här! Säkert några minusgrader. Usch, jag som är så frusen. Kommer ihåg hur jag led när vintern kom i Kosovo (jo, jag har faktiskt några minnen därifrån). Trots att jag då klädde mig med alla vinterkläder; långkallingar, värmetröja, halsduk, dubbla strumpor mm, så frös jag. Jag är nog en väldigt frussen person. Men allt är ju relativt. Antar att jag i februari kommer tänka tillbaka på den här tiden och tycka "Tänk vad kallt och skönt det var i november när det var minusgrader". Afrika har ju några (typ 50) plusgrader.

Nu ska jag ta en liten löptur (det gäller ju att röra på sig för att hålla värmen) och sen beställer vi nog en pizza. Är grymt sugen på Oxfilé med bearnaisesås (löpturen behövs nog inte bara för värmens skull ;-)).

Katterna

Idag blir jag av med katterna, jippie! Känns så himla skönt. Äntligen kan jag börja använda mina svarta kläder igen ;-). Jag har övertalat (tvingat) min syster yster att överta dem nu när jag ska åka iväg. Ärligt talat så ska det bli skönt att bli av med dem, jag är trött på att bo i en hamster! Hela mitt hem och liv invaderas av katthår, var man än sitter så blir man lurvig. Håret letar sig in och finns överallt. Idag börjar mitt  nya, hårfriga liv. Inge mer dammsugning av soffan eller rolla kläderna. SKÖNT!

Peugeot 1007

Min drömbil, alla kategorier, Peugeot 1007. Den här bilen är så himla snygg! Såg den första gången för några år sedan och vill fortfarande ha den! Den är så otroligt smart, inga problem att fickparkera längre. Dörren skjuts åt sidan med hjälp av egen kraft eller knapptryckning. Smart va? Måste vara en tjej som konstruerat ;-)

Sparar mina pengar och funderar på om jag någonsin kommer anse mig ha råd med en sprillans ny bil. Risken är väl att bilen utgår ur sortimentet innan jag fått ihop tillräckligt med pengar. Var faktiskt in på Peugeots hemsida, men hittade inte bilen där. Så den kanske redan försvunnit? Kan ju alltid hoppas jag får tag på en begagnad någon dag. Förresten, kommer man någonsin vara så rik att man tycker det är tillräckligt? För visst är det väl så att mycket vill ha mer?

image117


Hört på luckan

Lagerhult: Förra missionen åkte jag som singel och kom hem och blev sambo. Den här gången åker jag som singel och tänker komma hem som singel.
Kille på plutonen: Jag åker som gift och hoppas jag kommer hem singel!

FörmedC i Göteborg

Jag har varit i Göteborg på försvarsmaktens medicinska centrum. Mycket föreläsningar med personer som varit i bl.a. Liberia och Darfur och jobbat. De har berättat om läget, klimatet, sjukdomar, värmen, maten mm mm. Jag känner mig relativt säker när det gäller hotbilden i Tchad, det jag däremot är orolig för är alla djur man kan bli biten av.

Vi kommer ju bli vaccinerade till tusen, så jag är inte så orolig att jag kommer bli sjuk. Däremot har jag hört att maskar och larver kan bygga bo i kroppen, det är jag enormt orolig för. USCH! Det var en soldat som hade kommit in på förbandsplats med en stor böld på handen. När sedan läkaren öppnade bölden ploppade det ut levande larver! Soldaten berättade då att han hade tyckt att det kittlade lite i bölden, men inte brytt sig så mycket om det. Kan det bli äckligare???

image112
Här är min "lilla" vagn. Pansarterrängbil 203, 23,5 ton pansar. Det är det här fordonet jag kommer köra i Tchad.

image113
Min medic och sjuksyrran på förbandsplats är kittade för övning i mörker.

image114
Vem hittade jag på förmedC om inte vår härliga sjuksyrra från KS08!

image115
I matsalen hänger denna bild som uppmanar till "6 om dagen". Ganska fyndig :-)

image116
Så här ser bakändan ut på min vagn. Bårsläden är sprillans ny, den monterades förra veckan. Den förra bårsläden var alldeles för hög, dels var det otroligt svårt och tungt att lasta in patienten, dels slog patienten huvudet i taket. Här  bak kommer medic och sjuksköterskan jobba.

Gammal kärlek rostar aldrig

Varför ska kärlek behöva vara så svårt? Hur kan det vara så att den ena älskar jätte mycket men inte den andre? Är inte det ett jätte fel i konstruktionen av oss människor? Hjärna och hjärta samarbetar inte alltid, eller till och med oftast aldrig. Man vet nog egentligen vad som är bäst för en, vad man behöver och vad man mår bra av. Hjärnan vet. Det svåra blir när signalerna ska gå till hjärtat, de stannar upp någonstans på vägen.

Jag önskar mina signaler gick hela vägen fram. Då skulle mitt liv vara mycket enklare och det skulle vara mycket lugnare i mina tankar. Jag skulle inte behöva fundera och känna så mycket. Mitt liv skulle helt enkelt vara mycket bättre. Jag önskar att jag inte kände så mycket som jag gör, orkar inte med det just nu...

TD01

Så i torsdags var det dags, då ryckte jag in på Berga för att börja min utbildning till utlandstjänst. Döm om min förvåning när jag kliver av tåget och möts av denna blick:

image108
I Örebro hade vi barmark när jag åkte hemifrån. Så här mycket snö har vi inte haft ännu, på sin höjd har det varit en tunn, tunn slöja av puder.


Dagen ägnades åt lite information om läget i Tchad, hur vi ska ta oss dit samt uthämtning av "lätt materiel" (uniform, kängor, fältskjorta, värmetröja, ryggsäck, bärsäck, regnställ mm. mm). Jag fick också en tillfällig namnbricka:

image107


Fredagen ägnades åt läkarundersökning, syn- och hörselprov, blodprov, urinprov samt olika vaccinationer. Jag blev stucken mot Rabies och Influensan samt fick tabletter/lösning mot Kolera och Malaria. Dock så återstår det några vaccinationer innan mitt skydd är fullgott.

image111

Det syns inte så bra, men här kan man läsa att man bör vaccinera sig mot

Polio
Stelkramp
Difteri
Hepatit A
Hepatit B
Gula febern
Kolera
Tuberkolos
Japans encephalit
Malaria
Tyfoid
Hjärnhinneinflammation
Influensa


Är det inte förjävligt att folk ska klottra precis överallt. Skam!
image110

Face Warp

Jag har ganska nyligen köpt en ny mobil, en K850i. Den skiljer sig egentligen inte så mycket från min gamla walkman, förutom att den har en mycket bättre kamera. Satt och kollade runt i menyn och hittade något som heter Face Warp. Det är ett program som gör om foton. Jag var självklart tvungen att prova. Så här ser jag ut efter lite förvrängning.
image103

image105
Man kan inte annat än skratta :-)

G-star jeans

När min syster yster var på besök kom vi fram till att vi har samma smak när det gäller jeans. Dagen innan hon kom, hade jag nämligen varit på stan och provat ett par G-star. Problemet var bara att de satt super tajt över låren och för slappt i midjan. Egentligen gillar jag inte stuprörsjeans (rättare sagt så HATAR jag dem), men de här hade så snygga detaljer att jag kunde tänka mig att rucka på mina principer.

Döm om min förvåning när syster kommer med ett par EXAKT likadana jeans som jag provade! Så himla bra som de satt på henne sen, hon passar verkligen i den modellen. Hon berättade för mig att man nästan måste ta en storlek för liten, för de töjer så otroligt mycket när man gått några dagar i dem.
image101

Ok, tänkte jag och bestämde mig för att göra ett nytt försök. Gick till Sisters och provade en storlek mindre. Det gick inte! Byxorna kom inte ens över vaden! Vad är detta, vad är det för fel på min kropp? (Måste vara mina otroligt stora och välsvarvade vadmusklers fel ;-)). FAN, jag som verkligen vill ha dessa byxor. Då säger personalen i butiken att det finns samma byxa fast i herrmodell, kanske det kan vara något? De är lite mer loose och inte lika mycket stuprör. Varför inte, tänker jag och beger mig upp till Brothers istället.

Där hittar jag mina drömbyxor. De ser i stort sett likadana ut, bara det att de glider över både vaderna och låren utan problem. Så nu har jag köpt mig ett par! Jippie!
image102

Hänt i veckan

Jag var på sjukhuset i morse och lämnade blod. Har haft ett uppehåll på 2 år och var därför tvungen att fylla i en ny hälsodeklaration samt läsa igenom en broschyr om blodgivning. Döm om min förvåning när jag hittar följande meningar i foldern:

image93
Nähe, varför inte? Gäller detta även för tjejer som haft analsex? Och i så fall, hur ska de kunna kontrollera?


image95
Känns som om reglerna kan vara svåra att följa. Hur 17 ska man kunna veta detta? Det är ju inte direkt så att man skryter om tidigare erfarenheter för sin nyfunna partner. Ärligt talat så vill jag nog helst inte veta heller.


image96
Ooops, värt att tänka på för de som kör med one-night-stands. Man får helt enkelt välja: Ha sex, eller lämna blod. Det är inte lätt att vara singel...


image97
Hur ofta ser man en mynt-telefon nu för tiden? Hur ofta ser man över huvud taget en telefonautomat? Trodde alla  hade mobiltelefon  idag.


image100
Nu är det på riktigt! Om mindre än en vecka ska jag infinna mig på regementet och hämta ut grön kläder. Härligt! Spännande att få åka på en 1:a mission. Observera att jag är uttagen som Furir, härligt att för första gången i  mitt militära liv få en grad.

Eslöv

Nu har jag kommit hem från mina 3 dagars intensiva studier i Eslöv. Teori har varvats med praktik där avsnittet om Vitvaror var absolut roligast och mest intressant. Där fick vi lära oss lättare reparation och service på tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare, spis och kyl & frys. Nu vet jag bland annat hur man byter en platta på spisen. Det är betydligt mycket billigare än att behöva köpa helt ny spis, det var inte heller särskilt svårt (allt är lätt när man kan det ;-).

image87

Så här ser en diskmaskin ut när fronten är av. Nu kan man enkelt byta diskmedels-doserings-facket samt känna efter läckage.
image88
Här ser man hur baksidan av en tvättmaskin ser ut. Härifrån kan man bland annat få ut saker som fastnat i maskinen, typ bh-byglar.
image89
Här undersöker vi hur man byter termostat i ett kylskåp.
image91
Här sitter vi och försöker förstå någonting ur den inte alldeles enkla boken Organisationer och samhälle-Analytiska perspektiv.

image92
Efter väl genomförd kurs i Heta arbeten har jag fått mitt certifikat.

I morse när jag började packa upp min väska, upptäckte jag att jag glömt något på mitt rum i Eslöv. Fan också! Jag har glömt mitt pulsband. Träningsnörd som jag är så använder jag pulsklockan lite då och då. Tycker det är intressant att se hur pulsen förändras vid olika ansträngningar. (Jag vet, jag är inte riktigt klok). I alla fall så var jag ute och sprang en sväng i tisdags kväll och hängde sen upp kläderna på tork på elementet. Även pulsbanden hängdes upp eftersom jag sköljde upp det efter träningen. Så nu hänger alltså pulsbandet kvar på elementet. Fick som tur är, tag på vandrarhemmet som lovade skicka bandet till  mig *puh*.

Eslöv

Så var det dags att bege sig ner till Eslöv igen. I tre dagar ska vi ha föreläsningar och praktiska arbeten. Vi kommer bland annat ha lektioner om Kundnytta, Mångfald och vitvaror. Jag har inte jätte stor lust att åka, det tar mycket tid och energi och dessutom är det dyrt. Samtidigt är det himla intressant och lärorikt, så det är lite delade tankar. Hoppas jag får med mig några bra bilder som jag kan blogga om sen.
image86

Apologize

Jag totalt älskar den här låten. Bästa låten alla kategorier. ÄLSKAR!

"Pappa poppen"

Så himla gullig. Betnérs dotter är helt säker på att hon kan göra samma jobb som honom. Bara att ställa sig på scen och säga poppen i mikrofon. Jasså, är det så enkelt att bli stand up komiker?

Karl Alfreds energikick

Häromdagen fick jag för mig att jag skulle baka bröd. Förr i tiden (jag vet, vissst låter det som jag är 102 år) bakade jag ganska ofta. Jag tycker om att stå i köket och pyssla. Dock så blir det inte lika frekvent nuförtiden. Jag tar mig helt enkelt inte den tiden.

I torsdags slog jag på stort och bakade ett bröd som heter Karl Alfreds energikick. Det består enbart av nyttiga ingredienser; Dinkelmjöl, Olivolja, Havssalt, Solrosfrön, Rågmjöl, Spenat, färsk Timjan & Basilika och Rårössocker. Så himla gott blir det! Perfekt att ha till mellanmål.

image84

SMARTA kommer i mål

Ett sätt att få satsningar att hålla -oavsett vad det gäller- är att sätta SMARTA mål.

Specifikt.  Sätt ett konkret mål.
Mätbart.  Hitta ett sätt att mäta framgångarna.
Accepterat.  Det måste vara något du verkligen själv vill.
Realistiskt.  Målet ska vara rimligt att nå.
Tidsbestämt.  Sätt en deadline för när du ska ha nått ditt mål.
Attraktivt.  Du ska gilla vägen fram till målet.

Något för mig att tänka på när det gäller pluggandet. Redan idag ska jag sätta upp ett mål enligt SMARTA listan.

RSS 2.0