Afrika vs. Sverige

När man varit hemma i en vecka upptäcker man att det finns vissa saker som man göra annorlunda. Allt pga att jag upplevt Afrika och misären där nere. Hoppas jag kommer tänka (omedvetet) i de här banorna även när jag kommer hem för gott. Mina erfarenheter från Kosovo är att även om jag hade andra värderingar när jag kom hem, var allt snabbt tillbaka till vardagen igen.

Det är ett privilegium att ha rinnande vatten. Kom på  mig själv när jag skulle ta ett glas vatten att jag inte spolade fram kvallt vatten utan höll glaset och fyllde det direkt. Vad spelar det för roll om det är ljummet, det är ju ändå friskt och fräscht vatten.

När jag duschar spolar jag snabbt av mig, stänger av duschen, tvålar in mig och därefter spolar av mig igen. Jag är klar på mindre än 2 minuter!

Det är helt underbart att kunna sitta ute på kvälllen klockan 23 och fortfarande ha lite ljus från skymningen. I Afrika är det kolsvart innan 19!

Jag är en fruktoman men njuter ännu mer av ett grönt äpple eller en mogen avokado. Så himla gott! Färskvaror är det extremt ont om i Afrika och här hemma är det många som pillar bort det från tallriken.

Efter en dag i solen på en uteservering är det lätt hänt att man har lite svettfläckar under armarna. Det är verkligen ingenting! Märkte att jag verkligen inte brydde mig ifall jag var lite varm och det syntes. Det är helt normalt att svettas när det är varmt. Det är till och med så att det är ett tecken på bra kondition. Dessto bättre form man är i, desto enklare har kroppen det att reglera temperaturen själv. De sista månaderna har jag levt som i ett ständigt svettigt och blött tillstånd. Sitter man ner i 5 minuter har man en stor jäkla svettfläck i rumpan och på ryggen när man reser sig. Vad är då lite fukt under armarna i jämförelse?

Sverige är grönt, fåglarna kvittrar, det fläktar, vi har svalare på nätterna och varmare på dagarna, vi kan när som helst sätta oss i skugga om vi har fått nog av solen, vi kan köpa vatten när vi blir törstiga.

Vi har det extremt bra, synd att så många inte tänker på det bara. Vi lever med lyxproblem, som vi själva skapat. Hoppas verkligen jag behåller lite av det här tänket även efter några månader hemma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0