Jannicas första inlägg i Tchad!!!

Idag har äntligen Welfare telefon och datorer kommit upp. Bara två av varje så det har varit rätt svårt att få tid till att surfa. Men eftersom jag inte bloggat på evigheter så ställde jag klockan och gick upp mitt i natten för att uppdatera med lite bilder på min tillvaro.


Det är svårt att förklara hur vardagen här nere ser ut. Jag har varit här nu i drygt en vecka. Tiden har verkligen runnit iväg samtidigt som det kännns som om jag varit här i evigheter. Skumt hur snabbt man anpassar sig och hittar lunket. Just nu ser dagarna nästan likadana ut. Så småningom ska vi bege oss mot östra Tchad, Abecce, och då kommer förmodligen allt se annorlunda ut.


Här nere lever vi lite som i en puppa. Vi har inte tv och dagstidningar kommer en bunt då och då. Man är med andra ord inte så uppdaterad om vad som sägs i media om Tchad och Eufor. Mina erfarenheter är också att det som sägs inte alltid är den verklighet jag upplever. Jag vill därför understryka att det jag skriver på min blogg är mina personliga upplevelser, erfarenheter och tankar. Jag pratar varken för hela förbandet eller andra individer här nere. Jag har också valt bort att skriva om just medias vinkel på TD01. Min tanke är att den här bloggen ska ge den andra bilden av en mission; hur livet på campen är, saknaden efter anhöriga, upplevelsen av en annan kultur, gemenskapen med mera med mera. Kort och gott, hur Jannicas liv ser ut just nu.


image265
Campen innifrån sett. I såna här tält bor vi.


image266
Det är inte varje dag man ser dromedader på språng.


image267
Var tvungen att klippa mig, det funkar inte att ha "långt" hår här nere. Synd bara att trimmer var det enda alternativet. Men tur att man kan ställa in flera längder på den :-)

image268
Hela besättningen är samlad.

image269
Så här ser tälten ut inuti. Varje person sover på en tältsäng med liggunderlag under ett myggnät. Väskorna står under sängen.

image270
I måndags var det Sankt Patriks Day och vi var på mässen och firade med irländarna. Notera att jag hellre tar en kall cola än öl!

image271
Promenad på dygnets varmaste timme, kl.13:15. Självklart med kroppsskdd för att få lite extra motion.

image272
När man ståruppluckad i vagnen måste man se ut som en taliban för att slippa bli igensotad av sand.

image274
Omgivningen precis utanför campen. Så här ser Tchad ut!

image275
Samling utanför sjukvårdarnas tält.Det var en liten uppdatering från mig. Hörs snart igen.

På tv !


Förra veckan visades visades en telefonintervju med Jannica nere i Tchad på tv.

Klippet hittar ni HÄR

Uppdatering från Tchad

Idag har jag varit ute i terränglådan med min vagn och testat Afrikas vägar.
Vi såg kossor,getter hästar, åsnor, dromedarer (!)  och en massa fattigdom som gjorde ont i hela själen.
Annars mår jag jättebra  =)

Uppdatering från TchadÖnskar verkligen att jag hade tillgång  till internet här nere.
Har så mycket jag vill skriva och bilder att visa. Tyvär lär det nog dröja ( om det alls går)  tills det blir av.
Så länge skickar jag rapporter till lillasyster som uppdaterar lilla bloggen...

Uppdatering från Tchad

Hej ! Här kommer ytterligare en uppdatering från Jannica i Tchad / Lillasyster PatriciaVaknade 05.45 till en underbar morgon! Det var bara 27 grader och svalkade till och med.

Kallaste dagen hittills!

Jag är konstant röd, både av solen men också av den afrikanska sanden. Till och med när jag snyter mig kommer det ut röd smuts.

Tchad

Tänk att jag faktiskt är här nu, det var det nog ingen som trodde =)
Kl 21.15 hade vi 31 grader varmt, lagom med andra ord!
Aldelles nyss hade vi besök av två stora spindlar i vårt tält ( som vi var "tvugna" att göra oss av med )


Har landat i Tchad nu!

Jannica hälsar från Tchad att hon mår prima
och att det idag varit 39.6 grader som varmast i skuggan!

Det är ett annorlunda land med otroligt torr luft och starkt ljus.
Just nu sover hon i tält utan ac och el, direkt på backen under myggnät.


/ Lillasyster Patricia

Sista inlägget i Sverige. Nästa gång jag bloggar blir i Tchad och%2

DSC01147.JPG
Sista inlägget i Sverige.
Nästa gång jag bloggar blir i Tchad och förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge.

I väntan på incheckning.

DSC01135.JPG
I väntan på incheckning.

Sista pizzan!

DSC01125.JPG
Sista pizzan!

Snart dags

Nu är det inte många timmar kvar förrän jag lämnar Sverige. Håller på att packa det sista. Får se när jag kan blogga nästa gång, förhoppningsvis om inte altlför länge. Ses till sommaren!

Adress i Tchad

Snart är det verkligen dags. Spännande! Befinner mig just nu i Stockholm hos mamma där jag tillbringar mina sista timmar i Sverige. Har jag kommit ihåg allt? Schampo, tvål, euro, tops, saft, linser, dator, yatzy, böcker, joggingskor, pulsklocka, mobil-laddare... Grejen är den att om jag glömmer något hemma, så får jag klara mig utan. Det jag inte får med mig ner nu, det kommer jag förmodligen inte få tag i sen. Svårt bara att bedöma vad och hur mycket som kan tänkas behövas i 4 månader.

Har fått reda på att det kommer gå att skicka post till mig därnere. Vet dock inte hur lång tid det tar för breven att komma fram. Kan tänka mig att det samlas på hög och skickas en gång i veckan eller så. Det vore jätte roligt om någon vill skriva några rader någon gång. Eller kanske skicka ner något gott godis eller spännande tidning. Kommer ihåg sist (när jag var i Kosovo) hur glad man var när man såg att det fanns ett brev till just mig. Här är min adress från och med nu:3312 Lagerhult Jannica
Amfibieskyttekompaniet
SWECON/EUFOR
TCHAD
190 50  Stockholm Arlanda

 
Frankera som inrikes brev. Upp till 2 kilos brev kan sändas, vilket motsvarar 10 påsar pandalaktris ;-)

Nu är köket klart!

DSC01078.JPG
Nu är köket klart!

Idag har jag haft en Friskis kollega på besök. Han tyckte det såg

DSC01065.JPG
Idag har jag haft en Friskis kollega på besök. Han tyckte det såg lite lustigt ut med en Gucci skarf bredvid uniformen, den såg felplacerad ut. Påminner mig om "Mina Jag & Irene". Just nu lever jag ju faktiskt i två världar.

Cross Stitch Pattern Designer

För flera år sen köpte jag ett program till datorn som gör om vanliga fotografier till broderier. Har dock inte öppnat fodralet förrän för några veckor sen. Det är jätte fashinerande att det funkar. Man väljer själv hur stort man vill att resultatet ska bli och hur många färger som ska användas. Desto fler färger, desto bättre kvalité men också svårare och mer tidskrävande att brodera. Jag valde att ha 50 färger och lite större format än fotografiet. Nu är jag äntligen klar med arbetet, ska bara ner på stan och köpa en fin ram till den. Hoppas mamma blir glad, för det är hon som ska få den.Så här ser fotografiet ut:

image258Så här ser broderiet ut:

image259

Vilka gamar!

Just nu är jag alldeles stum av förvåning. Har precis avslutat ett mycket annorlunda samtal. Blev uppringd av SR Örebro (nu förtiden ringer de direkt till mig och inte via försvarsmakten) och totalt utfrågad.

"-Är du en av dem som ska till Tchad? När åker du? Har du fått en avgångstid? Varifrån åker ni? Kommer all materiell åka från Örebro, eller var det bara en engångsföreteelse? Åker du innan helgen? Vet du inte eller får du inte säga?"
"Ok, Lycka till. Hej då".

Eh, va?? Vad var det där för samtal? Ring till Försvarsmakten istället, de vet garanterat mer än mig. Jag har bara fått den allra nödvändigaste informationen och den räcker för mig. Jag ska till Enköping i helgen och sen vidare till Tchad. Exakt när det blir, vilken tid, vet jag inte. Men jag nöjer mig så. Desto mindre man vet, desto enklare att leva. Behöver man inte oroa sig för en massa detaljer i onödan.

Drömmer mig tillbaka...

Pratade med syster yster igår. Hon påminde mig om att det nu är exakt ett år sen vi var i Thailand. Herregud vad tiden går fort! Jag hinner ju inte med längre, var tar dagarna och veckorna vägen? Iallafall så kom vi överens om att det är dags att åka dit snart igen. Som vi sa: "Minst en gång per år är lagom att åka till Thailand".
Kollade igenom bilderna från paradiset och hittade det här lilla videoklippet som är från en strand i Ban Phe (om jag inte minns fel).

 

3 st Patria

Det är ett jädrans spring av mig på flygplatsen nuförtiden. Nästan så jag skulle ta extra betalt. Idag har det dock gått otroligt fort. Flyttade 3 st Patrior från ett ställe till ett annat. Var bara borta totalt 1 timme, så det var inget att gnälla över. Nu ska det väl ändå inte vara något mer där ute, hoppas jag.

image257
Man är lite skadad sen lumpen. Vagnarna ska stå uppställda jämte varandra med ungefär lika mycket mellanrum. Det ska se snyggt ut också! Min pärla står i mitten. Nästa gång jag ser den blir i Tchad.

5 dagar kvar...

Nu drar det banne mig ihop sig. Sista dagarna hemma innan jag först åker till mamma och syster och därefter ner till Tchad. Känns otroligt bra att äntligen få komma iväg, jag har varit redo länge.

Jag är ingen person som slaviskt följer någon serie på tv. Men har ni sett Nip/Tuck? Så otroligt sjukt bra! Man kan inte annat än skratta åt de två plastikkirurgerna och deras vardag. Herregud.... Det är nog den enda serie jag kommer sakna, den har förgyllt mina söndagskvällar.

Artikel i Nerikes Allehanda

Idag publicerar Nerikes Allehanda en artikel om mig och André. För er som inte har NA, finns den även på nätet:

Klicka här för att läsa


Friskis&Svettis

Jag är en riktig träningsnörd. Tillbringar många av veckans timmar på Friskis&Svettis. Dels som motionär men också som ledare, värd och fotoansvarig. Så fort jag får en timme över åker jag och tränar, mycket hellre än att lägga mig i soffan och slappa. Jag får ofta kommentarer som; "Hur orkar du?", "Du e galen" osv... Men för mig har tränningen blivit ett beroende, jag har kommit över den där jobbiga gränsen. Nu klättrar jag nästan på väggarna om jag inte fått träna på två dagar.  Mitt motto här i livet är: "Man tränar inte för att bli yngre, utan för att orka åldras".

För mig är det viktigt att ha snygga och framförallt funktionsdugliga kläder och skor när jag tränar. Efter att ha tränat regelbundet i flera år vet jag att det är STOR skillnad på vad man tränar i. Jag lägger ganska mycket pengar i "träningspotten"; skor, kläder, pulsklocka, gainomax... Vi har ju alla olika laster här i livet. En del lägger hela lönen på tobak, alkohol, golf, konserter, mat, dyra märkeskläder, musik och film mm mm. Jag, jag lägger den på träning och hälsa ;-).

Är i och för sig helt övertygad om att min investering kommer hålla längst...
image255
Träningskort och vattenflaska ligger alltid redo i väskan ifall träningslusten gör sig påmind.

RSS 2.0