Sotec/resort


Det packas och tvättas och saneras. Allt läggs i klippblock och ställs i en container som plomberas och skickas hem.Jag passar på att övningsköra Lundbergare. Har faktiskt börjat få riktigt bra koll på den. Här flyttar jag en oljebur in i en container.


 
Jag har också hunnit vara på resorten (trot eller ej, men det finns i Tchad). Här matar jag en apa, med en sockerbit.

Hemrotation

Idag hade jag tänkt uppdatera bloggen ordentligt med både bilder och filmklipp. Men jag har ingen ork, lust eller energi. Dessutom glömde jag både kameran och sladden i tältet och det känns sååååå jobbigt att gå och hämta det.

Jag har fått en otroligt glad nyhet, jag får åka hem redan 5 oktober! Weeiiii!!! Fatta att jag är glad. Känns som en otroligt stor sten som bara har rasat av mina axlar. Jag har verkligen gjort mitt här nu, 206 dagar har jag varit på mission i Tchad. Nu räcker det, nu e de nokk!


Lång final

Jag har redan från första början sagt att OM det blir förlängning, så skriver jag under. Vilket jag också gjorde sen när erbjudandet kom. Har hela tiden sagt att missionen är inte över, förrän allt är lastat på båten och materiellen är på väg hem.

Efter min senaste leave (när jag var hemma så pass länge att jag nästan kände mig civil igen) har det dock inte riktigt känts så längre. Jag behöver inte längre stanna till slutet. Ser ingen prestige i det. Det räcker nu, det har varit en lång mission. Har varit här sen i mars, typ 200 dagar. Det är en himla lång tid. Med utbildningen inräknat blir det nästan ett helt år. Puh! Det känns som om tiden fram till 28 oktober, då jag roterar hem, är en enda lång final som aldrig tar slut. Hade gärna varit en av de första som roterade hem, det känns lagom.

En enda lång final där målet aldrig nås...

TD01/Td1f

Jag blir så trött. Trött på att höra hur jäkla dåligt vi som var här från början har skött vården av all materiell. De nya personerna hävdar att de i stort sett varit tvungna att öppna varenda container och börja om från början med inventering, bristlista och tvättning. Saker och ting ligger huller om buller. Det finns ingen logik i någonting. De gamla bara lastade in prylarna och drog sen.

Jag som varit här från början vet att det inte riktigt gått till så. Samtidigt så kan mycket behöva göras om då vi inte visste exakt hur avvecklingen skulle gå till. Jag tar åt mig av den här kritiken. Jag tar åt mig för de som redan åkt hem. Jag vet inte hur det egentligen är, men stort minus om de verkligen struntat i allt och bara så fort som möjligt lämnat Tchad.

Tillbaka i Tchad

Så var jag tillbaka i Afrika en sista gång. Ska jag vara helt ärlig känns det väl lite sisådär. Tror nästan jag var hemma på leave lite för länge. 3 veckor i civila kläder gör att man verkligen kommer in i sitt gamla, vanliga liv igen. Man upptäcker hur härligt Sverige är, även om det nu är regn o rusk. Det är svalt, frisk luft, rinnande vatten, god (och varierande) mat, grönt... Ja, faktiskt helt underbart!

Som tur är så har jag ju inte så länge kvar här nu. Befinner mig just nu på en lång final. Sista oktober går mitt kontrakt ut och sen är jag hemma igen! Weeiii! Börjar kännas att jag varit här sen i mars nu. Det blev en lång mission.

Fallskärmhoppning

Nu är jag helt klar med mitt fallskärmscert! Idag gjorde jag de allra två sista hoppen som ingår i utbildningsplanen. Först ett från 4000 meter där jag övade på 360 graders svängar och sen ett från 1200 meter (hjälp) där jag i stort sett drog skärmen direkt. Så jäkla grymt!

Idag har jag också investerat i min allra första "fallskärmspryl", en höjdmätare. Det syns inte så bra på bilden, men den är blå :-).

Återstår bara en dräkt, hjälm, skärm och rigg. Hua, vad dyrt det kommer bli...


Dagens tänkvärda

Såg att min lillasyster hade kommenterat mitt inlägg om åldersnoja.

De år som gått är de år som skapat den du är. Så var stolt!

Vilken förståndig och klok syster jag har!!

Jag blir berörd

Idag när jag satt på tunnelbanan kom en uteliggare in i vagnen och ville sälja "Situation Stockholm".

-Är det någon som vill köpa vår tidning och bidra med en slant till en hemlös? Det är så regnigt och blött, riktigt kallt nu. Det har regnat i flera dagar.

Ingen i hela vagnen bryr sig. Alla tittar bort och verkar besvärade. Man nästan ser avskyn i deras ögon. Så jäkla hemskt! Det gjorde ont i hjärtat att se denna hemlösa man, utan tänder och med trasiga kläder. Bara en enda i tog fram en sedel, en 50-lapp och gav honom. Hon ville inte ens ha en tidning utan bara ge honom några kronor. Det kallar jag medkänsla. I såna här situationer tänker jag alltid på min lillasyster som har ett väldigt stort hjärta och inte dömer någon. Hon hjälper gärna till, inte med pengar (för det vet man ju aldrig var de går till), men däremot köper hon gärna en smörgås eller betalar deras bussbiljett om de frågar. Tänk om fler kunde tänka som hon!

Åldersnoja

Jag har hela tiden sagt att det är skönt att bli äldre. Mitt liv är mycket bättre nu än när jag var 18. Jag har bättre koll på läget, mer livserfarenhet, bättre ekonomi, en stabil punkt i livet och jag är tryggare i mig själv. Skulle inte vilja vara tonåring igen och behöva oroa mig för finnar, de "rätta" kläderna, killar, hur man ska få tag i öl, plugg och prov. Kort och gott; det är så himla skönt att vara vuxen! Jag ser fram emot varje födelsedag och åldras med glädje.

Dock så har jag (till min förvåning) upptäckt att jag ofta säger följande meningar:

"När jag var ung"

"Vad gammal jag känner mig"

"För 10 år sen"

"Jag börjar bli gammal"

"Jag är inte 18 längre"Hmm... Kanske börjar få lite åldersnoja ändå...

Dagens tänkvärda...

... från en te-påse. Upptäckte häromdagen att mitt supergoda chai te har tänkvärda budskap på te-pås-handtaget.


Högvakten

Den här är för dig syster yster


Det är vad som väntar ;-)

Weeeiiii

I fredags var jag på Grönan och såg Millencolin. Tyckte de var superbra, även om jag kanske inte lyssnar särskilt mycket på dem i vanliga fall. Enda nackdelen var vädret! Så jävla kallt! Det är verkligen höst nu alltså, runt 12 grader på kvällarna bara. Och jag som fryser så mycket... *burr* (det är nästan så man saknar Tchad värmen).Sen bar det vidare till Kellys, där en öl (tro't eller ej) kostade 24,-. Helt sjukt billigt! Tänk om det kunde vara så överallt. Då skulle man inte bli ruinerad när man går ut och gör stan. Nåt som nästan är ännu otroligare, är att jag faktiskt tycker om öl. Har väl aldrig direkt varit någon öldrickare (förutom när man var 18 då och det enda man fick tag på var öl), men har upptäckt att det faktiskt är helt ok.

Kvällen avslutades på Patricia där jag dansade hela natten (och halva morgonen). Vem träffade jag på där om inte en från Tchad? Ibland är världen bra liten.


Fredag!!!

Wiiieee, så var det fredag igen och förväntningarna är skyhöga inför kvällen. Vi börjar på Grönan där Millencollin spelar, sen blir det utgång. Jag har aldrig varit ut i Stockholm (föruton en gång som knappt räknas, det var på Bäckahästen när jag var typ 18), så det ska bli riktigt nice. Är otroligt dans-och partysugen!

Veckans fredagsfräckis:

Varför är gifta kvinnor tyngre än singelkvinnor?
Singelkvinnor kommer hem, ser efter vad som är i kylen och går och lägger sig!
Gifta kvinnor kommer hem, ser efter vad som är i sängen och går till
kylskåpet!

Onsdags date

Oh vilken toppendag det var igår! Det som började med regn och rusk, slutade med strålande solsken, gott vin och trevligt sällskap. Ibland är det härligt att vara spontan och göra det som faller en in för stunden. Jag och Legal hade planerat en lunch men sen blev det även vin, middag och ännu mera vin. Riktigt trevligt och mysigt!
Musik i lurarna

Musik just nu i min mp3:
Tankar efter en mission

Efter KS08 (Kosovo 2003) var jag så himla glad att vara hemma. Det var helt underbart att få vara civil igen, välja vilka kläder man ville ha på sig, vad man skulle äta, när man skulle gå upp på morgonen mm. mm. Just den enkla saken som att välja vilka man ville umgås med kändes som en lyx. Kan väl erkänna att min KS mission på många sätt inte var den bästa. Jag var så glad när jag kom hem och det var så få jag ville ha kontakt med efter.

Nu när jag är på TD01 (Tchad) är allt annorlunda. Det är en otroligt bra sammanhållning (kan kanske bero på att vi bara är drygt 200 svenskar mot i Kosovo 650) och det är så himla bra folk med. Det är jätte många som jag vill hålla kontakten med när missionen är slut. Det finns många glada prickar och filurer. Jag vet också att det inte brukar bli riktigt så. Det är så enkelt att säga "Vi bara MÅSTE höras och hålla kontakten". 


Sen brukar det av erfarenhet inte bli så. Jobb, plugg, andra kompisar och avstånd kommer emellan. Sen kan det också vara så att man inte har så mycket gemensamt civilt. När man är på mission har man den gemensamt och man strävar mot samma mål. Man kan ha hur kul som helst och vara de tajtaste vännerna. När man sen kommer hem kanske man inte har ett dugg gemensamt. 

Jag vet att det är så här och jag försöker stålsätta mig. Jag är så himla känslomässig, vill gärna att allt ska vara för evigt och sådär. Nu har ju en del varit hemma sen början på juli och mycket riktigt så har de glömt bort mig. Eller, så känns det varje fall. Så mycket prat och glädje, kramar och prat om gemensamma saker i Sverige. Och så blir det ingenting istället. "Mycket snack å lite verkstad". Man behöver inte hålla kontakten, men säg då inte att vi ska göra det!

Sen blir jag blir otroligt glad och överraskad när folk som fortfarande är kvar i Tchad hör av sig (när jag är på leave) och vill höra hur det är. Och hör på det här: Jag har faktiskt umgåtts med Tchad folk på min leave! Helt frivilligt! Dessutom var det riktigt trevligt :-). Det hade aldrig inträffat med folk från Kosovo.

Luftballong

Trodde nästan något hade gått galet när jag möttes av denna syn igår kväll.


Det visade sig sen att bakom huset är en stor fotbollsplan som de använder för att starta och landa. Blev nästan lite skraj där :-)

Facebook

Så har jag också åkt dit. Jag som "Facebook-vägrat" i en jädrans massa månader. Jag hävdar att det är tidskrävande och osocialt. Trodde nog aldrig att jag skulle skaffa ett konto. Men... Jag åkte dit.

FAN!


RSS 2.0