Vårtecken i Vännäs

På väg mot skolan idag såg jag ett säkert vårtecken; Tussilagon. Vi har haft kanonväder idag, verkligen strålande sol och väldigt varmt och skönt (så länge man höll sig undan skuggan).


Började dagen med ett prov (som jag precis har fått reda på att jag klarat) sen fortsatte jag planera med hjullastaren.
Jag började planera en väg och när den var jämn och rak så byggde jag upp den ca 10 cm. Nästa steg var att bygga upp ytterligare, fast bara med 1,5 skopbredd. Här har jag lagt upp 2 stora lass för att göra själva rampen till nästa nivå.

Nu tar jag helg och beger mig mot härliga Pennybridge! Ser verkligen fram emot att sitta i min trädgård, dricka kaffe och bara njuta av livet. Just nu är allt toppen, känner nedförsbacke, medgång och glädje. Ibland är det skönt att leva :-) :-)

Planering (av väg)

Övningen som jag hade gått och bävat lite för, gick faktiskt himla bra. För att få godkänt ska man göra en väg som är någorlunda rak och jämn. Man behöver inte använda laser men resultatet ska bli så pass bra att man vågar köra där med sin personbil. Det gick över förväntan idag. Lite förvånad själv att jag fick till rampen upp typ på en gång. En stor fördel att jag jobbade med bärlager istället för det sörjiga, våta i våra sandhögar.

Min maskin den här veckan. Klart skönaste hjullastaren hittills, mycket för att den har joystick att styra skopan med.


Min väg som jag planerat. Nästa steg blev att bygga upp den 10 cm till.


Högen jag lastar från och min väg. Det gäller att ha korta cykeltider (tiden det tar för att t.ex fylla en skopa och breda ut den) för att öka produktiviteten."Dopp i rör"

Dagens övning gick ut på att doppa en betongklump i 6 olika stora rör, på max 2 minuter. Det gällde att köra sakta och försiktigt och inte göra några hastiga svängar eller manövrar, för då började kättingen att pendla. Jag gjorde doppningen på runt 50 sekunder, vilket jag är mer än nöjd med.


Nu återstår bara att planera en väg innan jag i stort sett är klar med Hjullastare Gods kursen. Känns verkligen så himla märkligt att utbildningen snart är över, snart är jag alltså klar maskinförare. Är lite orolig och fundersam inför framtiden. Sommarjobb är fixat, jobbar 15 juni till 15 augusti. 12 timmars arbetsdagar, måndag till fredag. Men vad händer sen, i höst?

Det är en hård arbetsmarknad att komma ut till, med lågkonjunturen och allt. Tänk om jag är arbetslös i höst?? Hur ska jag då försörja mig? Måste jag vara tvungen att söka jobb på Ica för att få ekonomin att gå ihop? Många frågor som ligger lite i bakhuvudet och gnager. Än så länge låter jag tankarna vara där bak, tänker ta en dag i taget och inte oroa mig i onödan i förtid.

Allt löser sig till slut
och har det inte löst sig
har det inte kommit till slutet

Hummer!

Har ätit hummer för första gången i mitt liv. Kändes lite lyxigt att äta det som lunch en söndag, vardagslyx helt enkelt. En stooor nackdel var tiden som krävdes för att dels skära sönder skalet, dels pilla ut allt kött. Kan lova att jag luktar apa om händerna just nu (och kläderna eftersom det skvätte en hel del).

Receptet finns här för de som är nyfikna

Materialhanteringsarm

Efter att ha suttit inspärrad på körgår'n i 14 veckor var det en fröjd att få komma utanför och köra. Tog med mig materialhanteringsarmen/kranarmen/långarmen (kärt barn har många namn) och åkte hem till läraren. Han hade nåt han ville ha bortlyft (det är en fördel man har som lärare på en maskinutbildning).


Sikten från hytten. "Armen" går att förlänga genom att dra ut 2 längder till.


Väl på plats hos läraren visade det sig att jag skulle lyfta en såg hela 5 (!) meter. Han hade kunnat rulla den själv, den gick ju på hjul. Men praktiskt arbete så nära verkligheten man kan komma är hela poängen och jag tyckte bara det var skoj. När jag skulle åka tillbaka hörde jag lite försiktigt om man skulle hänga nåt rött längst fram på armen (som jag hade läst i instruktionsboken). Då suckade han lite lätt och jag frågade:
"-Men det kanske inte är så det fungerar i verkliga livet?"
"-Det fungerar inte så i det overkliga livet heller".

Så så var det med det ;-)Varselkläderna jag köpte i vintras börjar bli en aning för varma (till och med för Vännäs). När vi var på affär'n var det -25 grader och då kändes det helrätt att köpa fodrade varselkläder och gummistövlar med lurv inuti. Nu håller jag på att storkna i hytten :-p


Det är helt otroligt vad fort den här utbildningen gått. Nu är det bara 5 veckor kvar varav den sista går bort till brännboll och festande (lärarnas order). En vecka försvinner till Service & Underhåll av en maskin och en vecka försvinner till Utsättning. Så egentligen är det bara 2 körveckor kvar och på de ska jag försöka bli klar med Hjullastare gods. Kan bli en utmaning :-p

2 dagar efter ögonoperationen

Ja, just det. Har ju en film efter min ögonoperation. Nu i efterhand känns ju allt super men det var nog inte så kul den där fredan efter...


Ser ju helt drogad ut, fast när jag tänker efter så kändes det så också...

Strålande vårväder

8 grader varmt, strålande sol, klarblå himmel, härlig morgonpromenad, ledig fram till 17. Vad passar då bättre än att ta med sig en stol, sätta sig utomhus och läsa inför provet imorgon?


Pallgaffelhantering

En del i Hjullastare gods kursen är att använda pallgafflar. Därför har vi på skolan ett skåp fullt med lastade pallar. Pallarna ska först lyftas ner, en och en, och ställas i två fina jämna rader. Därefter ska pallarna lyftas in i skåpet igen, snyggt och prydligt och kloss i kloss med varandra.

Skåpet innan jag börjat lasta. Man kan ju lugnt säga att lasten är något vinglig och opålitlig ;-). Det gäller att köra jävligt försiktigt så man inte tappar något


Halvvägs


Alla pallarna är nere på backen i två rader. Dessutom lyckades jag utan att tappa nåt (dålig lastsäkring om ni frågar mig). Fick faktiskt lite beröm av en i klassen som tyckte det var "jävligt vackert" :-)


Imorgon kör vi sista dagen för veckan. Jag ska ägna mig åt långgods vilket innebär att transportera en liggande stock mellan två koner (där konerna är tajtare än stocken). Tjuvstartade lite lätt idag och kan ju säga att det var lätt framåt och grymt svårt bakåt :-p

Lyckligare av upplevelser

Hittade en artikel i en tidning som bekräftade mitt förra inlägg. Man blir lyckligare av upplevelser :-)!


Blir man lycklig av pengar??

Jag har aldrig förstått folk som lägger en massa pengar på materiella saker. Blir man lycklig av saker? Det känns så ytligt tycker jag. Vad är det för vits att alltid ha det senaste i klädväg, byta bil vartannat år, köpa ny tv fastän den man har fungerar, byta vitvarorna i köket bara för att det är snyggare med rostfritt? Näe, det gör mig varken glad eller lycklig. Jag vill lägga mina pengar på spännande och intressanta nöjen och upplevelser. Det som gör mig lycklig är att kunna dela vardagen med någon.

Jag är till exempel inte lycklig av att ha 30'000 på banken. Visst, det är en ekonomisk trygghet att ha dem där "ifall att". Man vet aldrig vilka oväntade utgifter som kan tänkas trilla in. Samtidigt så vet man inte hur länge man får vara i det här livet. Känns lite dumt att spara till framtiden när man inte vet hur lång den blir. Jag vill hellre njuta och ha skoj för mina väl fötjänade pengar idag, än att låta någon ärva dem när jag gått bort.

För några år sen bjöd jag mina två yngre syskon på en resa till Thailand. Jag stod för biljetter, husrum och mat under två veckors tid. De behövde bara ha med sig fickpengar. Det gav mig sån enorm lycka att få umgås med min lilla syster och lille bror i två veckors tid. Det kändes så lyxigt att få riktig kvalitétstid med dem och jag blir glad när jag tänker på hur mysigt vi hade det. Skulle en 52'' plasma tv ha gett mig samma känsla??

Jag har nog inte alltid haft den här inställningen. Kommer ihåg när man var yngre och lekte "Vad skulle du göra om du vann 1 miljon?". Svaret blev nåt i stil med "köpa kläder, köpa en bil och resa".
Idag blir svaret: "Betala av mina lån och dela resten med min familj". Kanske har jag blivit äldre och mer jordnära, kanske har jag lärt mig att ta tillvara på livet bättre. Hur som helst så har jag typ inga pengar på banken idag, men jag är så himla glad och lycklig ändå! :-)

Rädsla

Rädsla är bara en känsla
Rädsla kommer man aldrig dö av...

Bloggfrånvaro

Man märker direkt när man varit lite frånvarande från bloggen. Bloggade inte på 5 dagar efter min ögonoperation. Tänkte ge ögonen en ärlig chans att hinna återhämta sig ordentligt. Känner nu också att jag inte orkar stirra rakt fram nå längre stunder, det blir väldigt torrt.
Positivt att det vänder när man postar ett nytt inlägg :-).


Vår i Örebro!

Hade radhuset uthyrt under tiden jag var i Tchad förra året. Nu när snön smält bort och trädgården öppnats upp igen, är jag chockad att se hur den förfallit! Hon som bodde där har inte brytt sig ett jota! Gräsmattan består bara av mossa, rabatterna var igenvuxna med mossa och ogräs. Gamla klätterväxter satt kvar fastän de bara var torra, spruckna och döda för länge sen. Shit vad en trädgård kan förfalla på bara 6 månader. Det som gör ondast i mig är ändå att hon rastat sin hund på min lilla gräsplätt. Fullt med bajs och massa gula fläckar överallt från kisset. Usch!

Men men, det är inget att bli sur över nu. Gjort är gjort och kanske får jag skylla mig själv som hade uthyrt. Hur som helst så är det ju vår nu så i helgen har jag röjt, röjt, städat och städat. Jag har verkligen fått så himla fint i mitt lilla radhus att jag inte alls hade lust att åka tillbaka till norrland. Orkidéerna är omplanterade, rabatterna rensade, fönsterna tvättade, utemöblerna och grillen framtagen, gången ogräsbekämpad, myrorna utrotade och boden är städad :-).


Det här måste ju vara den absolut sämsta ogräsförpackningen jag köpt. Det står att den ska "ligga smidigt mot handleden". Jo, tjena. Den är ju så tung att man måste hålla i den med båda händerna. Dels läcker den. Dels måste man böja sig ner för att pricka ogräset och dels var den förbannat dyr. Fy satan vad osmidig sak!

Efter 2 dagar i trädgården är allt gammal röjt och nya blommor planterade.


Första grillningen för i år

Ögonoperation

I onsdags var den stora dagen när jag opererade mina ögon med LASEK. Många dagar har gått sen dess och mycket har hänt. Ska försöka uppdatera bloggen lite i tur och ordning.

Jag var nog lite nervös inför operationen, helt i onödan visade det sig sen. Det var ju en baggis ju, inget alls att vara skraj inför. Bedövning med ögondroppar och sen kände jag ingenting. Klon som jag var så nervös över, var inget märkvärdigt alls. Hade trott att ögat skulle vilja blinka hela tiden och att det skulle kännas märkligt att inte kunna göra det. Men nej, inte heller det var obehagligt. Lasern sprakade lite och fick som följd att det luktade bränt hår. Hela operationen med båda ögonen tog inte mer än 8 minuter!När jag lämnade kliniken kände jag mig stark och glad. Hade inte ont och inte direkt nå besvär heller. Synen var disig men redan bättre än innan operationen :-). Satte mig på en buss och åkte hem.
Torsdagen var jag ute och åkte med en kompis. Tittade på mitt drömhus jag hittat (som visade sig inte alls vara mitt drömhus). Men, kanske lika bra det. Jag måste först bestämma mig för VAR jag ska bo, sen skaffa mig ett JOBB. Därefter kanske eventuellt man kan fundera på hus.

Hann också med att spana på den skördaren jag eventuellt kan få sommarjobb på. Så jäkla grym maskin! Bom och Sticka fungerar precis som på grävmaskin och istället för skopa har den klippaggregat. Me like :-)!


Efter den lilla utfärden på landet var jag riktigt seg, kände att jag nog inte var så kaxig och stark efter allt. Solglasögonen åkte på och jag satt mest och blundade i bilen på väg hem. Jo, jag hann med att tabba mig lite också. En olycka är så lätt hänt när man inte ser var man sätter fingrarna....

På fredagen kan man nog säga att bakslaget kom. Jag var så enormt ljuskänslig, gick med dubbla solglasögon men tyckte ändå det var för ljust.
Man får ta till de knep som finns för att gömma sig för vårsolen.

Det var verkligen så himla typiskt att det just den här helgen, när jag har opererat ögonen och bara ska vila dem, är strålande sol ute och 26 grader! Folk har gått i bikini för sjutton! Jag tillbringade fredagen i soffan framför lyssnarvänliga (så ska det låta, singing bee mfl) program på tv.

LASEK operation idag

Inatt sov jag bara 2 timmar. Kände redan när klockan var 23 att det nog inte skulle bli så många timmar. Jag hade en orolig, märklig, konstig, förvirrande känsla i kroppen. En känsla jag kände igen men som jag har ytterst sällan. Den påminner lite om dagen-före-julafton när man var 6 år och fortfarande trodde på tomten. Men känslan denna gång beror på att jag idag ska göra min ögonoperation.

Kl.15 ska jag vara där och förhoppningsvis går jag därifrån två timmar senare. Solglasögonen är nerpackade och mobilen är laddad. Enligt läkaren kommer jag ha 10% syn när jag går därifrån. Kan inte ens föreställa mig hur dåligt det är. Kanske kommer jag även ha ont och vara lite dizzy. Största tankarna just nu ängnas inte åt själva operationen (som man kanske skulle kunna tro) utan åt hur jag ska ta mig från Umeå till Örebro. Jag funderar också på vad jag ska göra efter operationen fram till att bussen eller tåget går. Inte så kul att irra runt helt själv och blind i en ny stad några timmar, dessutom efter stängninstid.

Doktorn ordinerar en veckas sjukskrivning med vilande, blundande, inge tv-tittande eller data-surfande och icke ansträngande aktiviteter. Jag ser mig själv liggandes i soffan, under en filt, ögonen slutna, lyssnandes på ljudböcker i 5 dagars tid. Kan bli ganska så skönt. Samtidigt väldigt nyttigt för mig att bara ta det lugnt och inte anstränga mig. Alltså har jag bestämt mig för att inte ta med datorn hem. Gaahhhh, kommer vara super skumt att inte börja dagen med att kolla mailen och läsa bloggar. Får se hur länge jag klarar mig utan att åka förbi nån polare och "smyg-blogga".

Nu måste jag ta och röra mig mot bussen så jag inte missar min operationstid. Återkommer på tisdag (om inte tidigare).

SPÄNNANDE :-) :-) ! ! !

Hjullastare och smulpaj

Den här veckan är verkligen helt  jäkla underbar :-). Jag kör hjullastare och lastar dumpern, och det går kanoners! Har haft så grymt mycket flyt de här två dagarna. Det bor nog en liten hjullastarförare i mig :-).

Min maskin den här veckan, en L9.


Maskinerna har paus i bregott fabriken ;-)


På kvällen bakades det smulpaj med blåbär, björnbär, hallon och lingon (på toppen strödde jag riven mandelmassa).


Såååå himla smaskigt :-)


Nu måste jag ta tag i packandet inför imorgon. Åker till Pennybridge imorgon kväll och tänkte ta med mig lite saker som inte används längre. Typ vinterstället och varma skorna. Det är ju inte så många hemresor kvar innan utbildningen slutar och jag vill inte stå där i slutet med 3 resväskor. Ska bli skönt att komma hem. Jag har hört att det är vår hemma nu :-). Lite skillnad från Vännäs där den här bilden mötte mig imorse när jag var ute på min löptur. Det var broddar på kan jag säga.Jobbansökningar

Förra veckan skickade jag 30 ansökningar (med snigelpost) om sommarjobb till olika grävföretag i Sverige. Så nu tänkte jag ringa runt till alla dessa och hur sommaren ser ut för dem och om de är i behov av extra personal. Det går trögt kan jag erkänna. Dels är det några som inte svarar eller så är det upptaget. De jag väl får prata med säger något av följande 3 saker:

1, Vi är ett så litet företag med bara 1-2 maskiner, så vi har ingen möjlighet att ta in sommarjobbare.
2, Vi har inte hunnit så långt med planeringen, vi vet inte hur sommaren ser ut.
3, Företaget stänger en månad på sommrarna, så vi behöver inga sommarjobbare


Ändå så är jag glad och lite upprymd när jag lägger på. För jag har vågat att ringa. Precis när jag slagit nummret och väntar på att de ska svara i andra änden, så är det nervöst och pirrigt. Men så flyter samtalet på bra och när vi lägger på så känner jag att självförtroendet stigit några steg. Det bästa vore såklart om jag fick sommarjobb, men man får vara glad och nöjd för det lilla ;-)

Hjullastare - weeiii!!!

Tjoho!!! Livet är på topp :-) :-). Började dagen med prov i hjullastare gods (som jag fixade). Sen var det ut och börja köra L9'an som är min denna vecka. Avslutade dagen med att lasta på dumpern. Det känns som jag fått ny energi, jag liksom flyger fram! Det är verkligen den här maskinen jag brinner för. Många undrar nog varför jag då valde grävmaskin istället. Jag har inte ångrat det beslutet en enda gång, men på det här viset får jag ju möjlighet att ta båda maskinerna :-).

Kör imorgon också då jag fortsätter lasta. På onsdag har vi bara teori mellan 8:30-11:30 och sen tar vi påsk. Vilken kort och underbar vecka :-). Onsdag kväll bär det söderut och denna gång får jag vara hemma hela 5 dagar, så jäkla skönt!

Söndag = städdag

Varenda dag har jag sett på när min heltäckningsmatta blivit sunkigare och sunkigare. Ren slöhet har det varit från min sida att inte ta fram dammsugaren. Men så idag tänkte jag efter, och kom på att jag inte städat en endaste gång sen jag flyttade in. Har ju ändå bott här sen 12 januari, så det är på tiden om man säger så. Sagt och gjort, 2 minuter senare var jag klar. Upptäckte att jag inte ens behövde dra ut slangen för att komma åt överallt, så stort har jag på mitt rum ;-)

Hjullastare Gods

På måndag börjar jag köra hjullastare och jäklar vad skoj det kommer bli :-). Jag riktigt längtar, känns ungefär som dagen innan julafton. Pluggar just nu till provet som jag måste klara innan jag får sätta mig bakom ratten. Det handlar om Godshantering. Vad är tipplast, materialhanteringsarm, flytläge, hur lastar man, vilka körkortsregler gäller mm. Hittade en bild i arkivet som tydligt visar vad man INTE ska göra. Jag måste nog få försvara mig lite här. Det var visserligen jag som körde men hur skulle jag (som inte har förarbevis för hjullastare) veta vad man inte får göra?

Vad gör man när motvikten inte räcker till och den stora hjullastaren är upptagen? Jo, man ställer några starka karlar bak på Lundbergaren.

Badsäsongen närmar sig...

... med stormsteg...


Det kan väl inte vara någon som missat alla reklampelare och busskurer som är klädda med badkläder från Freya? Jag är (tydligen) en sån som faller för marknadsföring och därför kollade jag upp var man kan hitta dessa härligt snygga bikinis. Fann en butik i Umeå och vips var jag 799,- fattigare. Men guu så snygg jag kommer vara på badstranden i sommar :-) :-). (Eller, drömma kan man ju alltid. Det kommer säkert sluta med att jag får sommarjobb i en gruva i norrlands djupaste inland och vare sig kommer se solen eller en badstrand).

Bilden är lånad från Freyas hemsida

Hur kul kan man ha med en clementin?


"Knullpasta"

Följde med en klasskompis hem igår efter plugget. Jag behövde bli klippt och färga håret och vi behövde dricka upp vinet som stått X antal veckor hemma hos mig. Medans jag satt och njöt av en kopp riktigt kaffe, lagade hon mat. Äntligen fick jag prova den berömda "knullpastan". Var namnet kommer ifrån kan ni se nedan i receptet:

500 g skalade räkor
1-2 vitlöksklyftor
1-2 tsk chiliflarn (hackad torkad chili med frön och allt) beroende på hur starkt du vill ha det
2-3 msk olivolja
1/2 citron
Tagliatelle
Soltorkade tomater (ungefär 6 st)
1 litet glas torrt vitt vin
Ruccola


1. Hacka vitlöken fint.
2. Hacka de soltorkade väldigt fint (helst i matberedare)
3. Riv skalet av en halv citron (spara citronen)
4. Hacka en handfull ruccola
5. Sätt på pastan
6. Stek vitlöken och chiliflarnen i olivoljan på medelvärme i typ tio sekunder
7. Kasta i räkorna och se till att de får smak av den nu smaksatta oljan
8. Kasta i de hackade soltorkade tomaterna och rör runt.
9. Häll i ett litet glas vitt vin
10. Och en handfull hackad ruccola och rör runt
11. Pressa i saften av en halv citron
12. Pastan är förstås klar precis just nu, annars ställer du stekpannan åt sidan.
13. När pastan är al dente häller du av vattnet (duh) och sen häller du tillbaka pastan i kastrullen.
14. Häll såsen över pastan.
15. Lägg upp på två tallrikar
16. Krydda med lite salt och peppar från kvarn
17. Toppa med mer ruccola
18. Och ganska rikligt av det rivna citronskalet
19. Ät
20. Knulla


Det såg otroligt enkelt ut att laga till och otroligt smaskigt var det också :-). Vi nöjde oss dock med maten och hoppade över nummer 20 ;-).


Däckstapling

Sista dagen med traktorgrävaren fick jag roa mig med däckstapling (med hjälp av kabelskopa).

Jag parkerade framför alla däck, körde ner stödbenen och började stapla. Det var inte helt lätt då däcken var i varierande skick och storlekar. Dessutom var de fulla med snö och ganska så hala.


9 st lyckades jag stapla innan "armen" inte nådde högre. (2 däck ligger "i kläm" därför ser det bara ut som 7). Jag valde den svårare vägen och la de minsta däcken nederst och de största högst upp ;-)

Vår/vinter

Mamma ringde. Hon hade strålande sol och 15 plusgrader. Folk gick omkring i t-shirt på gatan. Jag tittar ut genom fönstret och ser snön dala ner...


Planering av skogsväg

Fick uppdraget att planera en skogsväg över ena sandhögen. Först gjorde jag en uppförsbacke med lagom lutning (jag skulle ju våga åka upp där också) sen grovplanerade jag över hela högen till andra sidan. När jag kommit så långt backade jag och finjusterade plus grävde dikeskant. Jäklar vad skoj det varit idag :-)! Synd att tiden gick så fort bara, hann inte riktigt klart.

Rampen uppför högen. Sanden är numera en enda stor sörjig lervälling.


Grovplanering av vägen. Här har jag tagit bort stora klumpar och jämnat till högen. När jag sen backar ser jag till att släta ut allt framför mig.


Uppe på (den forna) sandhögen. Notera att jag kör en grävlastare, en maskin som har både last- och grävaggregat.Grävmaskinsläraren har varit och kollat in min väg. Här har jag kommit till andra sidan och jämnar till och gör diken allt eftersom jag backar mot början igen.

RSS 2.0