VIBB-träning

Förstår inte varför folk betalar tusenlappar för att gå på vibrationsträning när det finns gott om dumprar och lastbilar som kör på extremt dåliga grusvägar. Helt gratis och jäkligt bra träning!

Studsbollar

Idag har jag skumpat fram på en väldigt dålig grusväg med dumpern. Tur jag valde sport behån imorse :-)

Arbetspraktik

Första dagen på praktiken och jag är heeelt slut i huvudet. Det har varit en bra dag och jag har lärt mig otroligt mycket. En dag i verkliga livet är som en vecka, eller kanske till och med en månad, på skolan. Halva tiden har jag suttit utanför maskinen och noga studerat hur "proffsen" jobbar och halva tiden har jag suttit i grävmaskinen och lastat dumper. Det blir lite annorlunda när man först måste sortera jorden (lägga stenar större än 60 cm åt sidan) och sen lasta. Dessutom ska man hela tiden förbereda marken framför för att lastas.

Det har gått över förväntan idag, jag trodde nog jag skulle glömt bort mer eftersom det ändå var 2 månader sen jag slutade skolan (och runt 3,5 månad sen jag körde grävmaskin). Jag var jäkligt nervös imorse när jag for. Som tur är gick det bra och jag är välkommen tillbaka imorgon, perfekt :-)

Fotografering och rättigheter

Har funderat lite granna på det där med fotografier och rättigheter. Det har ju varit mycket skriverier om att kändisar fått sina privata sexbilder publicerade på nätet. Jag har alltid tyckt att de får skylla sig själva på nå vis. Låter man någon ta nakenkort på en får man liksom räkna med att de kan hamna var som helst. Såvida man inte själv för över dem till sin egna hårddisk.

Hur som helst så fick jag för några veckor sen reda på hur det egentligen ligger till med det här med rättigheter. Det är den som har tagit korten som har fulla rättigheterna till bilderna. Lagen är till för att skydda fotografen. Låter väl ganska ok i mina öron. Vore ju trivs om nån annan tar åt sig äran och tjänar pengar på en fotograf som lagt ner massa tid och energi på en fotografering. Men...

Om man nu istället för att prata proffisionella fotografer, pratar privatpersoner. Alla kort som någonsin tagits tillhör fotografen, oavsett vad motivet föreställer. Tänk er alla fester där folk supit, spytt, strippat. Eller på badstranden där folk solar topless eller badat nakna. Eller innanför husets fyra väggar där två partners har lite skoj i sänghalmen och samtidigt fotograferar.

Jag hade i mitt ovetande trott att lagen kanske även skyddade motivet. För hur skoj är det egentlilgen att nån tar nakenkort på en i smyg? Borde inte det vara olagligt? Får man verkligen göra så? Och hur kan det vara så att de bilderna kan hamna var som helst utan att det är nåt galet överhuvudtaget? Svaret är JA. Det är helt lagligt, kanske omoraliskt men helt ok. Det är fotografen som har makten att göra vad han vill av bilderna. När kommer det en lag som skyddar oss MOT fotografen, undrar jag?

Hej då Örebro

Har varit hemma precis en vecka nu och snart bär det av igen mot norrland. Tycker verkligen jag nyttjat tiden maximalt under de här 7 dagarna som varit. Träffat många gamla vänner från förr, tränat, myst i trädgården och gjort stan. En vecka var alldeles lagom, jag riktigt längtar efter att få komma upp igen. Jag är klar med Örebro för den här gången.

Jag har några dagars ledighet innan jag på måndag börjar på praktik på ett företag. Till en början ska jag köra hjullastare och lasta dumper och förhoppningsvis kommer jag så småningom få sätta mig i grävmaskinen. Egentligen är det ju hjullastaren jag brinner för men vill samtidigt få erfarenhet av grävmaskin.

Jag vet inte riktigt vad jag har för förväntningar av min praktik, jag går in med ett öppet sinne för att inte bli besviken. Jag tror hur som helst att det blir kanon, ser verkligen fram emot att få komma igång bakom spakarna. Desto längre tid som går efter skolan slutade, desto mer kunskaper tappar jag. Nu är det hög tid att komma igång och börja vägen mot karriären. Jag är fantastiskt lycklig att jag äntligen får chansen att komma in i ett företag och visa vad jag går för :-)!!!

Norrlänningar på besök i Örebro

När man har folk på besök som från första gången besöker Örebro, vill man ju liksom visa upp alla de bästa och mysigaste sidorna. Gärna berätta lite historia och roliga fakta också. Eftersom jag inte är Örebroare från början så vet jag ju inte hela historien om staden. Det som alltid funkar att visa (och som för övrigt är svårt att missa) är slottet. Så fantastiskt underbart fint! Å att det dessutom ligger mitt i staden, lite ovanligt tycker jag (fast inte enligt mannen i vårt sällskap. Men två mot en ;-)).


"Gamla" kompisar på besök

I helgen har jag haft besök av vänner jag träffar väldigt sällan. Känns oerhört lyxigt att få träffa dem och dessutom samtidigt! Fredagen tillbringades med klasskompisen då vi drack massa vin och uppdaterade oss vad som hänt sen skolan slutade. På lördagen kom en vän från Tchad och en vän från Friskis på besök. Vi grillade, drack vin, gjorde drinkar, spelade kubb och shotade 80% Stroh Rom.


Det finns säkerligen en miljon olika spelregler för just kubb. Vi kom överens om att kasta på detta vis när kungen skulle slås ner.


Sommaren är härlig då man kan ha klänning utan att frysa


Två hjullastarförare på besök. Faktiskt så var det den här killen som väckte mitt intresse för stora maskiner. Det är han som lärde mig köra hjullastare när vi var i Tchad. Å tack vara honom så känner jag damen på bilden. Allt hänger ihop :-)

Söndagen tillbringades mest i bakisdagens tecken. Regnet öste ner och soffan nyttjades maximalt. Fick besök av ytterligare en från gamla klassen och jag bjöd på färskpotatis med sill och gräslök från trädgården.Smultron lycka

I helgen har jag besök av en kompis från min gamla klass. På vägen hem från affären hittade vi smultron som fick mig att tänka på min barndom.Självklart var vi tvungna att trä upp dem på ett grässtrå, precis som man gjorde när man var liten :-)Ommålning av hus

Lite bildbevis på att jag faktiskt jobbat under min norrlandsvistelse ;-)

Före:

Efter:

Vi har skrapat, grundmålat, målat två varv med täckfärg, fixat nya knutar och bytt fönster på nedervåningen. Nästa vecka kommer hängränne-snubben och sätter upp nya, jätte läckra hängrännor. Det blir så himla fint! Ett helt nytt hus! Det blev helt klart ett lyft med ny och fräsch färg.

Det ska upp lite foder runt fönstrena och underspikningen ska målas innan det är helt färdigt. Nu ser det ju ändå klart ut, vi har gjort den tyngsta biten. Jag är riktigt nöjd och stolt att jag varit med och fixat på huset. Dock har jag blivit lite smygalkoholist på köpet (man målar ju MYCKET bättre med en öl i handen ;-)) men det är sånt man får ta ;-).


Djungel istället för trädgård

3 veckor i norrland har satt sina spår så nu måste jag ut och röja lite i min trädgård


Fisketur

Sista dagen på min "semester" i norrland var vi ut och fiskade i en sjö. Jag blev helt förbluffad när vi kommer fram och ska lösa fiskekort. 75,- per person kostade det och man la pengarna i ett kuvert som man skrev sitt namn på och därefter la i en brevlåda. I skåpet fanns till och med en växelkassa ifall man inte hade jämna pengar! Det hade aldrig fungerat i södra Sverige. Vad ska man säga, det är en helt annan mentalitet i norrland. Folk litar på varandra.


Sjösättning av båten

Lätt hänt att det blir lite trassel när det är tre linor i sjön samtidigt som båten puttrar framåt

Vi stannade till och grillade lite souvas som vi åt med tunnbröd, rödlök och potatissallad. Min första souvas-upplevelse och jag gillade det :-)!


En ful gädda fastnade på kroken, fast han fick åka tillbaka ner i sjön

Det var säkert 15 år sen jag fiskade sist, hade helt glömt bort hur man gör en bra knut på linan och kastar ut draget. Vi fick några abborrar som vi tyckte var stora nog att ta med hem, dock sken inte fiskelyckan på mig den här dagen. Men vad gör det, jag tycker det är mysigt bara att vara ute på sjön, höra vattnet klucka mot båten, dricka en öl, mysa med sällskapet och bara njuta av livet. En toppenavslutning på en intensiv fixa-med-hus period :-)En vecka blev nästan tre...

Gu vad jag har varit dålig på att blogga på sista tiden. Lite är det nog för att jag har semester och inte samma motivation och inspiration att skriva, lite är det nog också för att det faktiskt inte har hänt så mycket. Dagarna rullar på med ungefär samma sorts aktiviteter; skrapa, måla med grundfärg, vänta på att det ska torka, måla 2 lager med täckfärg, måla foder, vänta på torktiden, skruva ihop foder, sätta upp foder... Dagarna har liksom flytit ihop i varandra och jag har tappat tid och rum för vilken dag och vecka det är.

Det som från början såg ut att bli en vecka i norrland, slutade med nästan tre veckor. Det har varit himla trevligt och mysigt att vara här uppe, även fast det inneburit mest husjobb. Man kan undra var jag får min drivkraft ifrån att jobba på nån annans hus hela semestern, och ärligt talat vet jag inte. Jag är väl lite knasig antar jag ;-). Fast jäklar vad snyggt det blir! Herrejösses!! Det är som ett helt nytt hus, hela känslan är annorlunda!


Annorlunda musikvideo

Blev tipsad om den här musikvideon och jag tyckte den var så bra att jag är tvungen att dela med mig av den:


Norrland - stället som är vaket dygnet runt

Norrland på sommaren, varmt och ljust dygnet runt. Jag är kanske lite tokig, men igår kväll var jag ut och tog en löprunda vid kvart i tolv på natten. Kändes inte alls märkligt, det var ju precis som på ljusa dagen bara lite mindre folk ute. Det är faktiskt himla lyxigt att det är ljust dygnet runt, finns inte en endaste liten tendens till att skymma. De få bilar jag mötte tyckte nog jag var en märklig människa som var ute mitt i natten och tränade. Men va faan, är det då man har tid över så är det. Å vid närmare eftertanke så är jag nog lite märklig också ;-)

RSS 2.0