Fotografering och rättigheter

Har funderat lite granna på det där med fotografier och rättigheter. Det har ju varit mycket skriverier om att kändisar fått sina privata sexbilder publicerade på nätet. Jag har alltid tyckt att de får skylla sig själva på nå vis. Låter man någon ta nakenkort på en får man liksom räkna med att de kan hamna var som helst. Såvida man inte själv för över dem till sin egna hårddisk.

Hur som helst så fick jag för några veckor sen reda på hur det egentligen ligger till med det här med rättigheter. Det är den som har tagit korten som har fulla rättigheterna till bilderna. Lagen är till för att skydda fotografen. Låter väl ganska ok i mina öron. Vore ju trivs om nån annan tar åt sig äran och tjänar pengar på en fotograf som lagt ner massa tid och energi på en fotografering. Men...

Om man nu istället för att prata proffisionella fotografer, pratar privatpersoner. Alla kort som någonsin tagits tillhör fotografen, oavsett vad motivet föreställer. Tänk er alla fester där folk supit, spytt, strippat. Eller på badstranden där folk solar topless eller badat nakna. Eller innanför husets fyra väggar där två partners har lite skoj i sänghalmen och samtidigt fotograferar.

Jag hade i mitt ovetande trott att lagen kanske även skyddade motivet. För hur skoj är det egentlilgen att nån tar nakenkort på en i smyg? Borde inte det vara olagligt? Får man verkligen göra så? Och hur kan det vara så att de bilderna kan hamna var som helst utan att det är nåt galet överhuvudtaget? Svaret är JA. Det är helt lagligt, kanske omoraliskt men helt ok. Det är fotografen som har makten att göra vad han vill av bilderna. När kommer det en lag som skyddar oss MOT fotografen, undrar jag?

Kommentarer
Postat av: Eriksson

Hej J!

Här finns det bra förklarat om lagen kring fotografering http://www.fotosidan.se/cldoc/1746.htm

Det finns inte så mycket begränsningar egentligen utan det är bara att fota på....Ha det fint!

2009-07-24 @ 10:37:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0