Utsättning

Varför ska det vara mulet och halvburrigt just den veckan jag ska gå fixtåg? Varför skulle jag ta hem vinterkläderna och gummistövlarna just förra veckan?

En fixhöjd är av kommunen bestämd höjd vid en bestämd plats. Varje stad/ort/by har X antal bestämda fixhöjder som man tar hjälp av när man till exempel ska bygga bostadsområde eller hus längs en gata. Man vill ju att alla hus ska ligga på samma höjd, oavsett hur terrängen ser ut. Det vore ju himla tråkigt om ena huset har bilvägen där den ska vara, och det andra huset har vägen i midjehöjd. Alltså tar man hjälp av fixhöjder för att bestämma var och hur djupt man ska gräva.

På skolans körområde finns 11 träd utmärkta med en spik. Vår uppgift är att gå ett så kallat fixtåg och ta reda på vilka höjder som dessa spikar sitter på. Först går vi tåget på vanligt hederligt vis, därefter ska vi gå bakvägen och ta hjälp av lasern.

Själva instrumentet man ställer upp och kollar in i. Den lilla cirkeln i mitten är ett vattenpass där "kulan" ska ligga precis innanför ringen.

Min mätkompis läser inne i instrumentet...

...på den gigantiska måttstocken (4 meters) som jag håller upp på själva föremålet vi vill veta höjden på.


Jag tyckte det verkade vara en bra idé att gena över den ursprungliga snölimpan. Men icke sa nicke...

Tur att man har arbetskläder på sig, gamla slitna jeans (bara å slänga i maskin) och truckskor (bara att spola av).

Kommentarer
Postat av: Sofia

Hua geggamojsigt.. :S

2009-05-05 @ 16:47:09
URL: http://stickospring.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0