Intressant samtalsämne?

Det finns en sak jag funderar på. Varför är väder och vind nåt man alltid pratar om? Är det verkligen så intressant om solen skiner eller om snön vräker ner hos den man pratar med? Eller är det helt enkelt så att man "fyller ut" samtalet med helt ointressanta samtalsämnen för att ha nåt att prata om?

Pratade med mamma i telefon och helt naturligt så frågade hon om vårt väder.
"-Ja, vi har väl en 3 plusgrader nu. Men på nätterna är det fortfarande minusgrader".
"-Jaha. Vi hade 19 grader igår på kvällen, helt underbart! Har ni snö kvar?".

Helt ärligt, hur intressant är det egentligen? Jaha, ni hade varmt igår men jag som bor 100 mil längre upp hade kallare. Inte så märkligt, eller? Det som är än konstigare i allt det här är att det inte spelar nån roll om man befinner sig på andra sidan jordklotet, eller 10 mil ifrån varandra, man frågar ändå alltid om vädret. Jag bara undrar varför? För när jag pratar med min mamma behöver vi inte småsnacka väder, vi har ändå samtalsämnen kvar. Varför?


House - make - over

Jag och killen satt och kollade på lite bilder och blev minst sagt förvånade när vi upptäckte hur mycket som hänt med huset senaste månaderna. Låter bilderna tala för sig självt:Före......Mellantid......Och halvtid...


Herrejösses vilken skillnad det är, man kan knappt tro det är samma hus! Vi blev faktiskt lite full i skratt när vi såg hur galet hemskt det såg ut innan. Nästan så där lite ful-charmigt-gulligt. Men inte på långa vägar snyggt. Skevt, vint, sladdar tvärs över väggen, sneda stuprör och flagnande färg.

Jag - en brödnarkoman

Idag fick det minsann bli lite paus i snickrandet. Man ska inte gå på för mycket och för intensivt, då finns det risk att man tröttnar. Å det är ju inte bra då vi har 102kvm utbyggnad framför oss. Så istället har jag tagit tag i en annan "handarbetssyssla", nämligen bakandet. Jag har haft ett nytt sorts mjöl stående ett tag i skafferiet; Manitoba Cream heter det och ska enligt uppgift göra bröden mycket luftigare och saftigare.

Trixet med att få bröden riktigt luftiga är att, enligt alla kockar och bagare, först knåda degen minst 20 MINUTER för hand!!! Hallå!!! Är det nån som på allvar knådat en degjäkel för hand i tjugo minuter??? Jag tog i rejält idag och ändå kom jag bara upp i max 10 minuter och sen var händerna rejält mörbultade.

Det andra knepet är att låta degen jäsa ordentligt länge, typ 2-3 timmar och ta upp den i halvlek och knåda ihop den lite. Låter märkligt men så här gjorde jag idag och se så stora och fina de blivit :-). Kan nämna att de från början bara var en tredjedel av den där storleken.

Bregott och några ostskivor är obligatoriskt på nybakat bröd, så jädrans gott! Jag vet inte om bröden blev fantastiskt mycket luftigare och saftigare av special mjölet. Det tror jag däremot kommer visa som om nån dag eller två då hemmagjort bröd redan brukar vara snustorrt och tråkigt.

Pappspikning

Verandataket fortsätter att ta sin form. Var förbi och hyrde en pappspikpistol på Cramo och tur var nog det. Vi hade garanterat blivit tokiga av att spika 2 cm långa spik med 6 cm mellanrum för hand. Säkert hade det slutat med skilsmässa också. Nu gick det istället som en dans, *poff* *poff* *poff*. Det var till och med lite kul att spika :-).

I väntan på att nästa takfotsbräda ska komma på plats. (Ja, just det. Måste se till att byta till sommardäck på bilen också...)


Lite fruktpaus vid halvtid...Tada! Satan vad snyggt det blir :-). Typiskt bara att vi såklart hade köpt för lite papp. Och NEJ, vi har inte spikat igen balkongdörren av lathet. Vi kom fram till att man aldrig använder en balkong längre, så vi ska bygga igen och sätta ett fönster där istället :-)Verandataket tar sin form

Igår var vi ute och jobbade med huset precis hela dagen. Vi hade soligt och varmt väder och det var riktigt skönt ute. Jag fick lite plankor målade (de ska ju målas 3 varv så det gäller att ligga steget före) och så blev vi faktiskt helt klara med råsponten på verandataket. Killen började riva toataket för att lokalisera läckan och jag kan erkänna att det just då kändes väldigt övermäktigt. Det är så många steg som ska göras innan det är klart och jag hade väldigt svårt att visualisera taket färdigt.

Alla takstolar på plats. Å JA, det ser väldigt snett ut, men det är bara vinkeln på fotot. I verkligheten är det naturligtvis spikrakt ;-).


Råsponten börjar komma på plats. Det var lite klurigt första metern men när det blev så brett att man kunde stå där uppe gick det riktigt snabbt. Jag var på backen och sågade till bitarna och langade upp och killen satte dem på plats. Tack gode gud för spikpistolen! Hade varit jävulskt jobbigt utan, det säger jag bara...


Jag vet att alla experter säger att man absolut INTE ska täcka sponten med plast eller pressening. Men vad ska man göra när man inte hunnit lägga pappen??


Wow, vi har ett tak till verandan :-) :-)

Kvällsgöra

Så var alla (varje fall de på själva verandataket) takstolar på plats. Känns hur skönt som helst :-). Nu återstår bara att få upp 4 till, lite kortare på själva toataket innan vi kan börja lägga spont. Eller kanske vi lägger råsponten först för att ha nåt att stå på... Hmmm.... Jag ligger inte 3 steg före som Arga Snickaren tycker man ska. Får ta och prata ihop mig med killen om fortsättningen.

 

När takstolarna var på plats tog vi fram grillen och invigde den för säsongen. Blev hur gott som helst! Finns inget som går upp mot grillad mat, det blir helt enkelt mycket godare. Å så luktar det underbart också :-)

 


Veranda tak

Vi har varit och kollat på tak till verandan idag. Det var nog tur, för det taket vi hade sett på nätet och nästan bestämt oss för (bandtäckning), visade sig inte vara lika läckert in real life. Istället fastnade vi får falsat plåttak.Rött ska vi ha och det kommer passa perfekt till vårt murbruk hus med äggskals knutar :-)
(Bilden är lånad från Falsat's hemsida)

Takstolar

"Takstol, del av den bärande konstruktionen i ett yttertak, i sin enklaste form bestående av två mot varandra lutande sparrar, som möts i taknocken och nedtill sammanbinds av en horisontal bjälke".


Det gäller att variera arbetet hemma så man inte lessnar. Ena dagen måla foder, andra gräva ur och mura plintar i källaren och som nu; Tillverka och montera takstolar till verandataket.

Det är lite pillrigt att såga till och "ur" på de ställen där takstolen vilar mot bärlinorna. Tyckte ändå vi fick upp farten ordentligt. När väl den första var klar var det ju bara att ha den som mall och såga till de andra likadant. På bara 2 timmar hade vi fått upp 3 stycken takstolar. Men då gick solen ner och det blev kallt och kyligt i luften. Men... Man ska ju ha nåt att göra ikväll också ;-)


Kanske ska bli murare??

Första gången jag var på besök hos killen (alltså innan han var min kille och jag hade flyttat hit) så sa han lite på skoj att: "Om jag lessnar på dig får du sova i källaren, där är det bara stampat jordgolv".
Men det var inte förrän igår jag på allvar blev varse vad han menade.

Men
! Alltså inte för att han lessnat på mig utan för att vi så smått ska påbörja den stora resan att få jordkällaren att likna relax-avdelning. Herrejösses, säger jag bara. Man ska stå i timmar och stirra rakt ut och undra var faan man ska börja någonstans. Det känns liksom bara övermäktigt, var man än lägger några timmar kommer det inte märkas. Det bara försvinner som en nål i en höstack.

Längst in i en mörk och trång vrå där luften var tjock och fuktig, fick jag lära mig att mura. Man kan undra om de som byggde det här huset var pygméer för själva väggarna i det här rummet slutar en halvmeter ovanför själva golvet. Det jag gör här är att först gräva bort all sand under väggen, för att sen mura in block istället. Just nu är det lite (läs: VÄLDIGT) svårt att tänka sig att detta ska bli en bastu...

Köttfärsbiffar med glacerade morötter och kall sås

Det finns en blogg jag följer, som har massa smaskiga recept på både mat och dryck. Hon som skriver heter Linnea och har faktiskt gett ut en samling kokböcker för Aftonbladet den senaste tiden. Ni vet, när man köper tidningen kan man köpa "bilagan" för ett förmånligt pris. Är inne på bloggen i stort sett varje dag för att få lite inspiration och tips. Det blir ju lätt så att man lagar samma mat, vecka ut och vecka in. Man har sina favoritrecept som man lagar om och om igen. Det blir ju lite tråkigt i längden.

Så igår bestämde jag att vi skulle äta köttfärs och så började jag leta på bloggen. Fastnade för denna rubrik: Glacerade morötter och köttfärsbiffar i pitabröd. Så så blev det och jäklar vad gott det var! :-). Supersmarrigt och faktiskt väldigt enkelt. Tog inte alls lång tid.

Vill du också göra denna enkla middag? Klicka här för att se receptet.

Veranda bygge

Tog en lång sovmorgon idag, låg kvar i sängen och läste några timmar, gjorde en riktig brunch med amerikanska pannkakor och sirap *mums*. Sen var det dags att gå ut och fixa lite med verandan.
Vi fick bakre bärlinan monterad och började så smått fundera lite på hur takstolarna skulle se ut. Men då gjorde vädret ett helomslag, temperaturen sjönk till noll och det började snöa! Tur jag fortfarande har vinterdäcken kvar på bilen *puh*.

Veranda projektet går sakteligen framåt. Det blir nån timme här och där och nån stolpe då och då. Dock har vi handlat allt vi behöver till taket, så bara det blir en fin dag framöver kan vi komma en bit på väg. Å andra sidan, vem har sagt att det ska gå fort? Att vara husägare är ju ett heltids projekt där man aldrig blir helt klar.

Minnet är bra men kort...

Var ner på garnaffären idag för att köpa knappar till mitt senaste verk; en barnkofta. När jag kom hem hade jag en påse full med garn till mitt nästa projekt, men inga knappar. Minnet är bra men kort, eller hur var det nu ;-)?

Den ser väldans blå ut, men i verkligheten är den faktiskt grå.Mitt nästa projekt är tänkt att bli en sommarklänning till en söt tjej. (Bilden är lånad från www.garnstudio.se).

Å du syster, nej, det är inget du borde känna till. Med tanke på min alkoholkonsumtion på båten vore det väl ganska så oklokt av mig isåfall? ;-).
Bara det att barnkläder är så enkla att sticka, det går hyffsat fort (man hinner bli klar innan man tröttnar) och det är billigare.

Gifta sig vs sambo

Har den senaste tiden haft anledning att lära mig lite mer om juridik, vad som står i lagen och vad man kan behöva skriva avtal om. www.lagen.nu är en riktigt bra sida med hyffsat lättförståelig text. Satt och slösurfade häromdagen och var lite nyfiken på varför man ska gifta sig. Är det verkligen så bra som folk säger eller är det mer en "romantisk gest"? Jag har alltid inbillat mig att man ska gifta sig för tryggheten, att man som äkta makar ärver varandra. Riktigt så enkelt är det dock inte. Har man barn sedan tidigare eller t.ex. äger ett hus, blir det lite mer invecklat.

Nu ska ju inte jag gifta mig inom den närmaste framtiden, så det här behöver jag inte gräva ner mig i ytterligare. Däremot tyckte jag det var lite intressant att saker jag trodde var självklara, faktiskt står i lagtexten. I Äktenskapsbalken kan man bland annat läsa följande (OBS! Jag citerar):

-Makar skall visa varandra trohet och hänsyn.
De skall gemensamt vårda hem och barn och i samråd verka för familjens bästa. (det trodde jag var självskrivet men tydligen behövs det ändå specificeras i lagtexten)

-Vid vigseln ska de som ingår äktenskap vara närvarande samtidigt. (det går alltså inte bra att gifta bort sin jobbiga syster;-))

-Varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder. (jag trodde man som gift delade på ALLT...?)

-Makar skall fördela utgifter och sysslor mellan sig. (om det nu ska vara så, var kommer då ordet "hemmafru" ifrån??)


Kanske är bättre att bara vara sambo, mycket enklare och mindre krävande ;-)

Sticka, sticka

Nu är byxan klar. Mönstret hittade jag på Drops hemsidaOch så här blev de:

Synd bara att jag inte har nån bebis 1-3 månader i min närhet som kan testa dem. Får spara tills jag själv får barn.

Hus pyssel

10 plusgrader och strålande sol som värmer. Då gäller det att passa på att få så mycket gjort som möjligt med huset. Idag har jag målat sista varvet på alla foder och smygare, vi har monterat främre bärlinan på verandan och så har vi satt upp foder och smygare runt badrumsfönstret, ytterdörren och ett köksfönster. Jäklar vad snyggt det blir! Å vad skönt det känns när man kommit ett steg närmare med alla projekt. Ibland känns det lite övermäktig, det är så mycket att göra att man inte riktigt vet var man ska börja. Det enda är ändå att bara börja, ta en sak i taget.

Badrumsfönstret som det såg ut innan.


MYCKET snyggare :-)


Ett köksfönster klart, två kvar. Vi hade ju gjort alla foder och smygare helt klara i höstas, men så visade det sig att höger och vänster foder på samtliga fönster var 10 cm för korta! Då tog vår energi slut och inte förräns nu har vi orkat såga till nya.

Klantarsle!!

Fatta vad klantig jag var när jag var på väg hem från Miami. Väskan fick väga 25 kg till Sverige men bara 20 kg från Arlanda till norrland. När jag lämnade Miami låg jag på gränsen och klarade mig. Men så mellanlandade vi i New York och där handlade jag 3 flaskor alkohol som togs med som handbagage. Väl i Sverige sen hämtade jag ut min väska för att kunna packa ner flaskorna (man får ju inte ta vätskor som rymmer mer än 100ml på planet). -Hmm... tänkte jag. Vad kan jag plocka ut som väger så jag får ner flaskorna istället?

Gjorde en snabb rokad och fick ett litet större handbagage men klarade vikten på resväskan. Precis innan jag ska gå igenom säkerhetskontrollen på Arlanda vid inrikesflyget kommer jag på min klantiga handling. Vad var det som vägde mest som jag plockade ur och la i handbagaget?? Jo, min NECCESÄR och alla härliga body lotion jag köpt på Victorias secret. Hur jävla klantig kan man va?? Så där stod jag med ett handbagage fyllt med saker man inte får ha inne i planet.

Fick springa ikapp lillebror och räcka över min knallrosa neccesär och be honom ta hem den. Snopen, förvånad, arg, besviken och irriterad på mig själv. Ibland tänker jag inte, det är nåt som är klart.

Det positiva i det här är att jag har massa härliga prylar att ta hem när vi ses igen om två månader. Tills dess får jag klara mig med deo, lotion och parfym från Coop. Snacka om hjärnsläpp!Hus-projekt

Det är mycket som ska fixas med huset i sommar. Vi ska få upp tak på verandan, göra om badrumstaket både inne och ute, snickra och måla smygare och foder till alla fönster, byta 4 fönster och så det största projektet av dem alla;
Bygga ut huset med 102 kvm!

Tiden brukar ju sällan hinna med så för att vara lite realist är vi nöjda om vi hinner byta badrumstak (vilket är extremt nödvändigt då det läcker in vatten ovanför duschen) och få plattan till utbyggnaden klar. Allt det andra är liksom "plus i kanten" om vi får gjort. Tur att man ser husägande som ett över-tiden-projekt ;-).

Idag har vi 6 plusgrader och jag passade på att måla grundfärg på alla foder och smygare vi sågade till tidigare i veckan. Två lager till med färg sen kan de sättas upp. Å då är ju varje fall fönstrena (alla fall hälften av dem) klara på utsidan :-).

Kändes lite märkligt att stå ute i snön och måla men vad ska man göra när man (än så länge) inte har nåt garage att vara i??

Slut vatten...

Det är inge roligt att komma hem efter ett tungt och svettigt spinninpass och upptäcka att man inte har vatten i kranen! Fick precis så det räckte till en halv kastrull potatis och sen var det slut. Var tvungen att återanvända potatisvattnet för att kunna göra sås till maten. Duscha får jag väl göra imorgon. Känns ju inte jätte mysigt att krypa ner bredvid killen ikväll och stinka äckel päckel!

Familjen

Det är egentligen helt otroligt. Två hela veckor har jag spenderat med min familj, utan att en endaste gång varit nära ett sammanbrott ;-). Inte för att jag trodde vi skulle ryka ihop, men att spendera alla av dygnets timmar tillsammans skulle kunna vara mer än nog.

Så blev det dock inte. Kanske för att vi nu är så pass vuxna allihopa att vi faktiskt uppskattar varandras närvaro. Kanske för att vi faktiskt tycker om att umgås med varandra. Kanske för att vi ses för sällan för att hinna störa oss på varandra. Vad vet jag...

Det jag däremot kan säga att jag är oerhört tacksam och glad att vi fick den här semestern tillsammans. Att vi verkligen hann prata med varandra, skratta, umgås, mysa, ta igen tid. Med jag i norrland, syrran i storstan och brorsan på ett tredje ställe är det inte alltför ofta vi alla ses samtidigt. Min familj är en något knasig familj (vilken familj är inte det i och för sig??) men guu vad jag är glad att jag har dem :-). Enda felet med den här resan var att killen inte var med. Vilket absolut var sista gången som jag lämnade honom hemma. Han är numera en del av min familj och det kändes väldigt märkligt att han inte var med.

Knasiga familjen något pimpade då det var "kaptensmiddag" på båten

Tatueringar

Efter vår otroligt lyxiga kryssning i karibiska ö-världen hade vi 3 nätter i Miami Beach. -Miami, tänkte vi. Hmmmm... Är det inte där som "Miami Ink" spelas in?? Självklart var vi tvungna att kolla upp det och det visade sig att det låg på samma gata som vi shoppade på :-). Wow!

Vi blev faktiskt ganska så förvånade över hur liten studion var. Hade vi inte haft 5 par ögon fokuserade längs husväggen hade vi utan tvekan vandrat förbi. Inuti var inte heller så stort, man förväntar sig liksom pompa och ståt, buller och bång, stora och fulla lokaler.

Längst bak i lokalen, i röd tröja, sitter självaste Ami James och tatuerar. Eftersom både jag och min syster yster är lite halvgalna av oss, ville vi självklart ha en tatuering härifrån. Det kom ju lite oväntat och snabbt så man hann ju liksom inte fundera så mycket på vad för tatuering man skulle göra. Jag har flera på lager som jag så småningom ska pryda min kropp med, men alla de låg ju hemma på datorn. Syrran kunde dock leta reda på sin på nätet och jag bestämde mig istället för att pimpa min groda.

När vi kollade vad det skulle kosta att göra våra tatueringar här visade det sig att det var över 100 dollar dyrare! Dessutom skulle det vara en "främling" som tatuerade oss, alltså ingen från tv-serien. Då tyckte vi inte längre det var värt att tatuera oss där. Samtidigt så hade vi ju ställt in oss på att göra en ny tatuering, så vi gick till "Miami Tattoo" istället.

Syrran börjar, en tatuering på Alviska som betyder Patricia. Eller egentligen betyder Patricia nåt speciellt på alviska och det är det ordet hon tatuerat. Kommer dock ej ihåg just nu. Så jäkla grymt ställe hon valde!!! Där vill jag också ha en tatuering!!! Det blev hur läckert som helst :-)

Min allra första tatuering, över 12 år gammal. Från början var den orange men senaste tiden har den bleknat mer och mer. Linjerna är för taskiga och den har ju inte längre nån mun! Tatueraren fick fria händer och han tyckte jag skulle göra gråa skuggor istället för att färglägga, så så blev det.

Vilken skillnad! Här ser den lite röd ut men det är bara huden som är lite ansträngd. Den ser också väldigt mörk ut men när skorpan lossnat kommer den vara ljusare. Jag är redan så jäkla nöjd! Kan inte förstå varför jag väntat så länge på att fixa till den. Jag har bara gillat läget att den blivit sämre och sämre, tanken har egentligen aldrig slagit mig att det går att "pimpa" upp den.

Många tyckte nog jag skulle tatuerat över den med nåt annat (eftersom den var ganska så ful och tråkig) men det skulle jag aldrig göra. Den är från en speciell tid i mitt liv och skulle jag ta bort den är det samma som att radera den tiden ur mitt liv.

Var tog bloggen vägen??

Ok. Kan vara dags för lite uppdatering på bloggen. Har haft 7 nätter på lyxkryssning i karibiska ö-världen och sen 3 nätter på Miami Beach. Finns en hel del att berätta. Just nu är jag dock bara så ofantligt glad och lycklig över att vara hemma. Borta bra men hemma bäst som man brukar säga...


Kan bjuda på en liten smygtitt från resan, mer uppdatering är på väg :-).

Syskonen Lagerhult framför den gigantiska "Liberty Of The Sea". 4328 passagerare kryssade på denna lyxbåt i en hel vecka och ändå kändes det inte trångt...


RSS 2.0