Gifta sig vs sambo

Har den senaste tiden haft anledning att lära mig lite mer om juridik, vad som står i lagen och vad man kan behöva skriva avtal om. www.lagen.nu är en riktigt bra sida med hyffsat lättförståelig text. Satt och slösurfade häromdagen och var lite nyfiken på varför man ska gifta sig. Är det verkligen så bra som folk säger eller är det mer en "romantisk gest"? Jag har alltid inbillat mig att man ska gifta sig för tryggheten, att man som äkta makar ärver varandra. Riktigt så enkelt är det dock inte. Har man barn sedan tidigare eller t.ex. äger ett hus, blir det lite mer invecklat.

Nu ska ju inte jag gifta mig inom den närmaste framtiden, så det här behöver jag inte gräva ner mig i ytterligare. Däremot tyckte jag det var lite intressant att saker jag trodde var självklara, faktiskt står i lagtexten. I Äktenskapsbalken kan man bland annat läsa följande (OBS! Jag citerar):

-Makar skall visa varandra trohet och hänsyn.
De skall gemensamt vårda hem och barn och i samråd verka för familjens bästa. (det trodde jag var självskrivet men tydligen behövs det ändå specificeras i lagtexten)

-Vid vigseln ska de som ingår äktenskap vara närvarande samtidigt. (det går alltså inte bra att gifta bort sin jobbiga syster;-))

-Varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder. (jag trodde man som gift delade på ALLT...?)

-Makar skall fördela utgifter och sysslor mellan sig. (om det nu ska vara så, var kommer då ordet "hemmafru" ifrån??)


Kanske är bättre att bara vara sambo, mycket enklare och mindre krävande ;-)

Kommentarer
Postat av: Sanna

Du får mig att fundera över varför jag spenderade fyra och ett halvt år på att utbilda mig till jurist;)Men skämt å sido om du vill läsa lite mer föreslår jag att du kikar på förarbetena, där beskrivs det hur lagstiftaren tänkt när de skrev paragraferna...(Och sen finns det faktiskt ganska många fördelar med att vara gift...:)Kram

2010-04-15 @ 09:41:07
Postat av: Jenny

Ett litet tips från en som "bara" va sambo...

Gift er!! Det besparar mycket brus från tredje part såsom föräldrar och syskon. Alternativt skriv ett vattentätt testamente och teckna bra försäkringar.

Allt som verkar enkelt och solklart är inte det när man läser mellan raderna.

Kram på dig vännen

2010-04-16 @ 15:42:35
Postat av: patricia

"Vid vigseln ska de som ingår äktenskap vara närvarande samtidigt"Men va?? Känns inte det extremt självklart? Annars hade ju folk kunnat ordna giftemål till h´öger och vänster med vem som helst..

2010-04-16 @ 21:59:07
URL: http://tinie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0