Jag - en brödnarkoman

Idag fick det minsann bli lite paus i snickrandet. Man ska inte gå på för mycket och för intensivt, då finns det risk att man tröttnar. Å det är ju inte bra då vi har 102kvm utbyggnad framför oss. Så istället har jag tagit tag i en annan "handarbetssyssla", nämligen bakandet. Jag har haft ett nytt sorts mjöl stående ett tag i skafferiet; Manitoba Cream heter det och ska enligt uppgift göra bröden mycket luftigare och saftigare.

Trixet med att få bröden riktigt luftiga är att, enligt alla kockar och bagare, först knåda degen minst 20 MINUTER för hand!!! Hallå!!! Är det nån som på allvar knådat en degjäkel för hand i tjugo minuter??? Jag tog i rejält idag och ändå kom jag bara upp i max 10 minuter och sen var händerna rejält mörbultade.

Det andra knepet är att låta degen jäsa ordentligt länge, typ 2-3 timmar och ta upp den i halvlek och knåda ihop den lite. Låter märkligt men så här gjorde jag idag och se så stora och fina de blivit :-). Kan nämna att de från början bara var en tredjedel av den där storleken.

Bregott och några ostskivor är obligatoriskt på nybakat bröd, så jädrans gott! Jag vet inte om bröden blev fantastiskt mycket luftigare och saftigare av special mjölet. Det tror jag däremot kommer visa som om nån dag eller två då hemmagjort bröd redan brukar vara snustorrt och tråkigt.

Kommentarer
Postat av: Sofia Siggelin

Enligt danska bakerskan Camilla Plum ("Bullar av stål" som gick på tv i vintras) ska man knappt knåda degen alls. Snarare vara riktigt varsam och segdra den istället för att "puckla på" den.Förstår inte vart du får all ork och energi ifrån?! Bygga, baka, laga mat, sticka... OCH jobba och vara en god "fru"! ;) Duracell-kanin? :P

KRAM, Sofia

2010-04-29 @ 12:49:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0