Sova bör man, annars dör man??

Hemma igen efter att ha jobbat 7 dagar i Aitik, 12 timmars pass. Är trött och sliten i kroppen efter att ha varierat mellan dag- och nattpass. Sovmorgon står högst upp på önskelistan men det är bara att fortsätta drömma om. Varje morgon blir jag väckt 07:13 av snickarna som spikar läkt på taket. Jag är ju såklart glad att de är här, de gör ett otroligt bra jobb och vi får ett vattentätt tak igen. Men när ska jag få återhämta mig?? Man är ju ledig för att vila upp sig efter jobbet och inför nästa jobbarvecka. Men men... Det är som det är... Lite sovmorgon blir det ju ändå då jag i vanliga fall går upp 04:45, så jag ska väl inte klaga...

Andra arbetsuppgifter

Det här är min fjärde jobbarvecka och själva bergsrensningen börjar kännas bekväm. Jag vet hur jag ska göra för att borrarna ska bli nöjd och det är en uppgift som jag känner att jag klarar av. Men så fick jag ett nytt uppdrag idag: Att lägga ut finfilter i en slänt och samtidigt göra en farbar väg för dumprarna. Genast kändes det väldigt nervöst och svårt. Jag hade en miljon frågetecken i huvudet och ingen hade som tid att förbarma sig över mig. Vid såna här tillfällen vill jag bara krypa ner och gömma mig i sanden. Som tur är så kom servicetraktorn och förklarade och visade, honom kan man lita på :-)!

FÖRE:
EFTER:Tänk... Planering som jag aldrig fick till i skolan har helt plötsligt börjat kännas som jag fixar. Nu är det ju såklart ingen jätte stor precission på det men jag är ändå väldigt nöjd. Det tar sig :-)

Bergrensning - vad är det egentligen??

Liten bildförklaring på vad jag i huvusak sysslar med på dagarna; Bergsrensning.

FÖRE:EFTER:

Jag rensar bort allt material från bergsväggen och 2 meter ut. Sen kommer borriggen dit och borrar hål för sprängämnen.

Taket (äntligen) på plats

Helgerna är korta och kalla och till och med regniga. Men har man bestämt sig för att lägga tak så är det bara att göra det. (Lite som Pippi långstrump som vattnar blommorna fastän det regnar ;-)).


Det är en ren och skär tillfredsställelse att ha lagt tak och alla detaljer helt själva. Nu känns det oerhört bra inför vintern, stressen i magen bara försvann puts väck.

Bakslag...

Vi hittade ju en liten fuktskada på vårt stortak i våras när vi skulle byta ett fönster på övervåningen. Det slutade med att vi rev hela väggen, ändå in till innervägg och har sen dess låtit det stå öppet och torka ut. Efter lite detektiv arbete kom vi fram till att det är stortaket som har läkt in vatten. Taket är sen 1965 så vi hade väl ändå tänkt byta det inom en snar framtid, men nu blev det framtid direkt. Vi kände att det var lite övermäktigt att byta taket själva när vi håller på att bygga ut huset med 102 kvm, så därför begärde vi in lite olika offerter.

Det är ju inte gratis att byta tak, men som tur är så behöver man (förhoppningsvis) inte göra det inom de närmsta 30 åren. I måndags var de så hemma hos oss och började riva taket på baksidan. Sponten hade varit så dålig att den inte hade hållit att gå på och isoleringen var en blandad kompott av spån, flis mm.
Konstaterande: Isoleringen var så dålig att den helt måste bytas ut.
Kostnad för detta: Runt 40'000, extra!

Det är helt enkelt inte vårt år i år...

2 x 60-års fest

I helgen har det varit 120-års fest för killens mamma och hennes karl. Jag fick ett recept på laxcheescake som jag gjorde dubbel sats av i långpanna. Det blev en succé! Alla gillade den och det togs om både en och två gånger.

LAXCHEESCAKE:

Botten
200g kavring
1st liten gul lök
75gr smält smör

Blanda och pressa ut i "pajform"

Cheesecake
1st Charlottenlök
250-300gr rökt lax
4dl vispgrädde
2dl creméfraiche
4dl kessela
citronpeppar och salt efter egen smak
6st gelatinblad

Smält gelatinbladen enligt förpackningen
vispa grädden, vänd ned kessela och creméfraiche, lax, citronpeppar och salt.
Häll upp i form
låt stelna minst 3 timmar i frysen

Garnering
200gr löjrom
1st citron
Dillkvistar

Bred löjrommen över tårtan och garnera med citron och dill.


Svårare än så var det inte :-)

Just nu...

...längtar jag nästan till vintern. Kanske inte så mycket för att det blir snö och kallt och jävligt, utan mer för att det äntligen blir lite lugn och ro på hemmaplan då. Jag har varit igång sen april i stort sett, så fort det var plusgrader utomhus började jag måla foder. Sen har det bara rullat på med verandabygge, gräva ner stuprör, sortera matjord, så gräs, dränering av huset, sommarjobb, byta fönster, födelsedagskalas, träning, leda pass, bröllop, hälsa-på-familjen-sväng, sticka tröjor och sockor och så hela utbyggnads-projektet. Å så nu till råga på allt så har jag börjat nytt jobb. Inte undra på att jag känner mig trött i både kropp och knopp.

Neäje, bara vi får garaget vind- och vattentätt så får vintern komma när som helst. Så kanske jag kan få tid att bara vara. Inte göra nåt. Sovmorgon. Mysigt restaurangbesök med killen. Gå på bio. Ta en hotellnatt i nån liten by. Kan det inte ta och bli vinter redan nu?!

Om ändå helgen hade fler timmar...

Vad är det med helgerna egentligen? Inte kan det väl vara så att lördag och söndag verkligen har 24 timmar vardera för jag får de då inte att räcka. Nästan så det är bättre att vara arbetslös, då får man nåt gjort hemma varje fall. Nej, inte ska jag klaga. Jag får ju köra grävmaskin hela dagarna och arbeta mig upp mot mitt yrkesbevis. 4200 timmar krävs och jag har väl fått en sisådär 500 timmar. Bara å gräva vidare helt enkelt :-p.

Sen är det faktiskt så att vi kommit en bit på väg i helgen, även om blåsten satte stopp för takläggandet. Istället har vi satt lite panel och vindskivor...

Vindskivorna är helt klart det jobbigaste vi gjort hittills. Bökigt att komma åt och skruva och jävligt läskigt att gå på taket (speciellt när det blåser).

Vindskivor även på denna sida. Dessutom uppreglat vid takstolarna. Nästa steg; sätta asfaboard, läkt och panel (om nån orkar måla den först vill säga)Taket halvvägs
Å så det nästan allra bästa med den här helgen; plasten har åkt av fönstret och ersatts med smygare och foder. Nu börjar det faktiskt likna ett beboeligt hus.

Mitt jobb

Bergrensning - det är vad jag sysslar med på dagarna. Det är precis vad det låter som, man rensar berg från sten och kross.

Det är inte så svårt egentligen, mer klurigt att komma åt ordentligt i alla skrevor. Dessutom brukar det bli lite extrajobb när berget är poröst och plötsligt spricker i 1000 bitar till. Då är det bara att böra om :-p


10 liter målarfärg...

... räcker till ungefär 120 plankor. Vi måste helt enkelt beställa mer färg.

Det börjar jäklar i mig likna ett hus nu :-)

Man målar och målar och målar varje kväll i timmar, ändå räcker det inte längre. Den här väggen är  helt enkelt
L Å N G!!

Glass i stora lass

Sen jag fick min glassmaskin har jag testat olika recept och varianter för att göra den bästa glassen. Efterlyste ett grundrecept som jag sen enkelt skulle kunna fylla på med min smaksättning. Tyckte dock inte att jag fick till det ordentligt. Inte förrän killen spelade in ett program av "Masterchef Australia" där de gjorde just glass. Receptet var mycket enklare och jäklar vad bra det blev :-)!. Glassen hade bara stått i maskinen i 30 minuter när den nästan höll på att svämma över. Den svällde och blev så ofantligt luftig att bägaren inte rymdes.

Äkta vaniljglass med vaniljstång, fet grädde, lite socker och mellanmjölk. Smaskigt värre och klart den bästa glassen jag gjort :-)


Flitiga familjen

Kom hem från min jobbvecka i Gällivare i fredags och upptäckte då att vi inte har nåt internet hemma. Det hade varit världens oväder på morgonen och både tv'n och internet hade slagits ut. Jag kan visserligen surfa med mobilen men efter att ha provat att komma in på mailen i en kvart gav jag upp.

Idag först är internet igång och det känns O E R H Ö R T bra. Man förstår inte hur beroende man är förrän man inte har tillgång till det längre. Mailen, facebook och bloggen är nåt jag vill kolla dagligen. Funderar till och med på vilket mobilt bredband som skulle passa mig när jag varannan vecka är på jobb. Hade 3 tidigare när jag bodde i Örebro och det funkade bra. Tror jag betalade 149,- i månaden och då fick jag surfa obegränsat. Nu har jag sett att Comviq har nåt erbjudande för 29,-/dag eller 89;-/vecka. Fast det kanske ändå lönar sig med ett månadsabonemang.... ?

Här hemma jobbar vi på flera fronter samtidigt.

Vi har börjat lägga tak...

 

...sätta asfaboard och läkt...


...och börjat måla ytterpanelen


RSS 2.0