Generatorrem -HJÄLP MIG!!

Jag behöver lite hjälp. Kan ju inte hjälpa att jag är tjej och faktiskt inte så haj på vad som finns under motorhuven på bilen. Har ändå lyckats klura ut och lära mig vissa saker. Till exempel så bytte jag ju motorolja, oljefilter, bränslefilter och luftfilter för några veckor sen.
Idag var jag ute i -10 grader och bytte 6st tändstift. "Learning by doing" kan inte bättre beskriva hur jag lär mig. Är lite allergisk mot att lämna in bilen för såna här (förhållandevis) lätta saker. Jag vill inte att nån annan ska göra jobbet åt mig, däremot skulle jag gärna ha nån vid min sida att fråga när jag stöter på patrull.

Fick det dock lite knivigt när jag skulle byta drivrem idag. Det sitter två stycken remmar, varav jag ska byta den inre. Har förståt att jag måste ta bort den yttre och sen lirka ut den inre över fläkten. Frågan är bara; Vilka bultar/skruvar ska jag lossa på för att släppa på remmarna?? Har en bok från Haynes som jag trodde skulle hjälpa mig, men icket sa nicke. Det var torftigt med beskrivningar och en svart-vit bild som inte säger så mycket. Jag skulle ju kunna prova mig fram men är såklart rädd att förstöra nåt eller lossa på nåt man absolut inte ska.

Hittade en bild på nätet som visar hur det ser ut där remmarna sitter. Kanske nån kunnig bloggläsare kan hjälpa mig? Har försökt märka ut de olika delarna med pilar och siffror. Tar gärna emot lite info om vad allt är, så jag vet inför framtiden.

Nr.10 och nummer 11 tror jag används för att spänna eller släppa på remmarna (finjustering)? Är det vid nr.1, 3, 12 eller 5 man skruva för att lossa remmarna? Eller kanske nån helt annanstans?

Den här bilden är ju väldigt pedagogisk och gott om utrymme. Så ser det naturligtvis inte ut i min bil. Där är fläkten ca 2cm från remmarna och jag har svårt att förstå hur jag ens ska komma åt med en spärrnyckel, men det blir ett senare problem när jag väl vet var jag ska lossa.

Oerhört tacksam för svar så jag kan byta remmen innan fredag, då jag ska besiktiga bilen.

Benvärmare i 100% ull

Senaste stickprojektet är avklarat, ett par härligt lila benvärmare med fläta och spetskant. Matchar perfekt till min lila kofta och sjal. Mönstret hittade jag här.

Egentligen ska de sitta upp-och-ner, alltså med resårkanten på vaden. Jag är dock så extremt vältränad (ironisk) att det blev lite tajt så därför vände jag på dem. Spelar ingen roll tycker jag, det blev minst lika bra ändå.

Varmt och skönt. Ibland vill man ha kjol på sig, även om det är -20 grader ute och med benvärmare är det faktiskt möjligt.

Stick-etui

Jag är inne i en riktig handarbetsperiod just nu. Kommer på mig själv att jag inte kan sitta i soffan utan att ha en stickning i händerna. Precis som att jag är rastlös, bara sitta rakt upp och ner och titta på en fyrkantig sak. Tror jag är lite beroende faktiskt. Den här veckan har det redan blivit 3 svängar till garnaffären och idag blir det en till. Måste ju ändå påstå att det är ett trevligt beroende, synd att det är en ganska så dyr hobby bara.

Igår fick jag för mig att jag skulle sy ett etui för mina stickor, är less att ha dem huller om buller i en påse. Köpte en stuvbit på 1 meter för 29,- (lagom pris för nåt som inte behöver vara snyggt utan bara slitstarkt) och började skissa lite snabbt på hur jag ungefär ville ha det.

Satte fart och vips så var det klart


Var sak på sin plats, snyggt och stilrent. Har de senaste veckorna upptäckt "Knit Pro" och hädanefter är det det som gäller istället för rundstickor (man köper kablar i olika längd och bara stickorna i olika storlekar. Sen kan man flytta stickorna mellan kablarna).


Har ännu inte kommit på nåt finurligt och snyggt sätt att stänga rullen, så tills vidare blir det med gummisnoddar.

Träna för att orka bli äldre, inte yngreAbsolut, man tränar för att bli äldre. Men det gäller ännu mer för oss 60-. Man måste börja i god tid för att bygga upp kroppen och hjälpa den kunna åldras utan besvär.

Söta tröjor till söta flickor

Senaste stickprojektet är färdigt och ivägskickat till beställaren. Fick en förfrågan om jag kunde sticka tröjor till två söta tvillingflickor på snart 3 år och det gjorde jag så gärna. Tycker till och med nästan det är roligare att sticka till andra, jag brukar sällan vilja använda det jag stickat. Vet inte varför, men det mesta jag gör ger jag faktiskt bort. (Stickade efter detta mönster).

Visste inte innan hur mycket tid jag skulle ha att sticka, så därför garderade jag mig och stickade i storlek 4-5 år. Svårt ändå att veta om det räcker eller ej. Hur stor är man när man är 3 år liksom? Hur långa armar har man? Hur stor huvud? Den här modellen gillade jag eftersom den har en luva, tröjan blir liksom lite "roligare". Valde också två olika färger men i samma nyans. Jag tycker personligen det är så jäkla färglöst när tvillingar går i identiska kläder.


Även om man är en liten skitunge och nästan precis lärt sig gå så har man mycket egna viljor. Jag vet inte vad man gillar som barn men tänkte att några roliga knappar nog skulle gå hem. Nu återstår det bara att se om tröjorna gick hem hos flickorna och om de passade....

Tröjstickning

Här hemma är det full rulle i stickverstan. Önskar dygnet hade fler timmar för det är hur mysigt och roligt som helst att fastna i stickandet. Just nu är mattan i vardagsrummet full med uppnålade delar som ska blötas och därefter torka till rätt storlek (typ).

Brukar aldrig vara så här energisk och duktig och nåla upp men nu stickar jag till en annan och då får man anstränga sig lite


En stor utmaning att lära sig som 28-åring

Så kom då dagen det var tänkt jag skulle börja åka längdskidor. Temperaturen visade på -24,6 grader och jag omvärderade snabbt mina planer på att ge mig ut. Nån måtta får det vara, det är inte värt att frysa ihjäl på kuppen. Längdskidåkning ska ju vara ett positivt nöje; roligt :-)!

Men så sken solen och inte ett moln på himlen, temperaturen började så sakta stiga och jag stoppade i motorvärmaren i bilen (ifall att). Jag väntade in i det längsta men man kan ju inte vänta hur länge som helst. Då hinner det ju bli mörkt istället. Men så bestämde jag mig för att åka, -17.1 visade termometern. Snabbt på med valla och fäst-tejp, varma kläder, klocka (måste ju veta hur lång tid det tar) och mobilen ("ring en vän" - i nödfall).

Bambi på hal is kan inte bättre beskriva hur jag kände mig. Jäklar vad svårt det var! Kan som inte riktigt säga om det var jobbigt eller roligt, om jag hade fäste eller glid, det var bara så himla svårt! Skidorna var smala, det var svårt att hålla i stavarna, stavarna var mycket längre än jag klarade av, det var svårt att få till en bra pendelrörelse mellan armar och ben, svårt att ta sig uppför backar, svårt att staka sig fram, svårt att åka plant med skidorna och inte bromsa med kanterna. Ja, vad ska jag säga... ALLT VAR SVÅRT!!!

Hade såklart tidtagning och fördelen när man börjar med nåt nytt är ju att man hela tiden har möjlighet att förbättra sina resultat. Det är lite roligt faktiskt att jag aldrig har gjort det här tidigare. Min tid idag säger ju inte så mycket förrens jag har en till tid. Sen vet jag inte heller vad som är bra tid, eller lagom långt att åka. 7km blev premiärturen och det kändes som det räckte. Jag fick liksom kämpa hela rundan för att ta mig fram, det var inget som var gratis.

När jag kom hem påpekade killen att det var -25 grader ute och att jag är tokig. Jag har dock inte frysit, var lite kall i ansiktet men annars svettades jag och höll värmen bra. Tårna klarade sig bra också, brukar alltid frysa om fötterna men faktum är att det var varmt och skönt om dem.

Ska bli spännande att se om kroppen har lite träningsvärk imorgon och var isåfall. Det här är ju nåt jag aldrig gör i vanliga fall och säkerligen har några nya muskler fått sig en omgång. Sen ser jag fram emot nästa tur i spåret så jag kanske kan få en uppfattning om hur skidorna funkar och om vallan och fästet är bra. Nu kan jag som sagt bara säga att det var svårt.
Jag - Nästa Anna Haag??

Har funderat på längdskidor ett tag. Har aldrig, så vitt jag kommer ihåg, provat men tycker ju att det borde falla mig i smaken. Jag gillar att vara ute i det friska, att träna och att prova på nya utmaningar. Hörde att man kunde hyra utrustning här nere på stan och efter att ha skjutit upp på det X antal veckor, for jag förbi idag. Jag for dit med tron att det kostade 350,- per säsong eller 500,- för två säsonger (har hört lite olika men aldrig att det skulle vara dyrare).

Så man kan ju säga att jag kände mig lite förvånad och snopen när jag gick därifrån, 1375,- fattigare.
Leasingen gick ut på att man hyr pjäxor och skidor i en säsong (stavar måste man köpa) för 795,- och nästa säsong får man köpa loss utrustningen för 695,- (om man vill, annars går det bra att bara lämna tillbaka prylarna). Fördelen att göra så här istället för att köpa egen utrustning direkt är ju att man har möjlighet att prova sig fram lite, känna efter hur pjäxorna känns och om det ens är roligt överhuvudtaget.

Annars ser jag bara nackdelar. Halva säsongen är redan förbi, man måste lägga ut pix även för stavar, dessutom måste man köpa glid och fäste för valla. Därav nästan 600,- dyrare än jag hade räknat med.
Men men... Jag har ju funderat på det här länge så det känns bra att det äntligen blivit av. Nu när jag har utrustningen hemma är det ju bara att ge sig ut när som helst. Och med tanke på att jag verkligen vill få valuta för pengarna, måste jag nog börja min skidkarriär redan imorgon. Trots att de spår -20 grader ute...

Smaskig, enkel paj

Jag tycker om att laga mat, speciellt när man är två som ska äta och speciellt när man hjälps åt. Det blir liksom så mysigt att stå i köket tillsammans, med ett varsitt glas vin. Jag har ett superrecept på en superenkel och smarrig paj. Man kan ha i vad som helst i den, men kassler och broccoli eller ädelost och broccoli är en favorit. Den här gången stekte vi köttfärs och bacon och hade i taco kryddmix extra hot. Mums vad gott det blev!


Perfekt också för att det blir så pass mycket mat att det räcker till minst 2 st matlådor. Självklart vill jag dela med mig av det här mumsiga receptet men ska väl också passa på att tillägga att det faktiskt är "stulet" från en god vän till familjen.

Dessa 4 ingredienser blandas och trycks ut i en pajform (behöver ej smörjas innan).
1,5 dl mjölk
50 g smör
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver


Förslag på vad man kan fylla pajen med
Kassler & Broccoli
Mögelost & Broccoli
Köttfärs & Bacon

Blandas och fördelas över fyllningen
5 dl creme fraiche
4 tsk majonäs
4 dl riven ost


Grädda 20-30 min i 200 grader. Observera att pajskalet ej behöver förgräddas.

Smaklig måltid!

Snöyra

På väg hem från jobbet och solen skiner, inte ett moln på himmelen. Vägen är plogad och fästet bra. Men! Hinner ikapp en timmerbil med släp som lämnar ett stort vitt moln efter sig. All lös snö som ligger på och vid vägrenen yrar upp och bildar en stor vit dimma. Det går inte att ligga närmare än 500 m bakom, helt vindstilla är det denna dag. Stundvis är allt bara vitt, vägen, himlen och plogkanterna. Det går knappt att urskilja var jag ska köra. Riktigt jäkla läskigt!

Jag försöker smyga mig fram i hopp om att köra om detta besvärliga ekipage, men ju närmare jag går desto mindre ser jag. Plötsligt ser jag en bil precis framför mig och behöver bromsa in rejält. Men shit! Det ligger en bil bakom timmerbilen, den såg jag inte förens jag nästan var på den! Med hjärtat i halsgropen beslutar jag mig för att ligga 1 km bakom i pensionärshastighet. Men va faan, istället för att vara sur över det tänkte jag: "-Guu vad härligt, nu fick jag lite extra tid för mig själv och bara vara, njuta av att det är helg". Hur man vänder något negativt till nåt positivt istället :-)

 

Nån som ser personbilen eller timmerbilen framför mig? Någon som ser om jag får möte?

Semlor i stora lass!

Semledagen eller Fettisdagen var igår och självklart gjorde jag egna semlor hemma. Tycker det är lite svårt att få till själva bullarna, man vill ju ha dem så luftiga som möjligt utan att de blir torra. Jag brukar ha i ett ägg i degen och igår tog jag även lite matyoghurt. Blev ganska kompakta men saftiga. Provade även att göra egen mandelmassa och det blev kanoners! Var dock tvungen att ha lite lite mjölk i för att få det att hålla ihop. Frös nån timme och sen var det väldigt lätt att riva och blanda med inkråmet. För att lyxa till semlan lite extra spritsade jag grädden :-). Mums! Eftersom man inte kan göra bara två semlor så står det två till som väntar i kylskåpet :-).


www.lagerhult.se - Egen domän :-)!!!

Någon som har varit uppmärksam på att man numera direkt flyttas till www.lagerhult.se när man går in på bloggen?? Min alldeles egna domän :-) :-). Vi är inte alltför många Lagerhultare i världen och det gäller ju att vara "först till kvarn" att tinga adressen. Det var lite bök (eller egentligen inte alls, om man kan vill säga) men efter lite försök, sökande på nätet och hjälp från killens syster, så löste sig allt.
Nu kan jag på allvar ta tag i designen och göra en riktigt personlig blogg. Det tar väl sin tid även det, för jag har tänkt att göra det själv, men det mesta finns att läsa om på nätet har jag märkt.

Vinterservice på MEG

I helgen har jag servat min bil (bara typ 5 månader för sent. "Bättre sent än aldrig"). Bytte bränslefilter, olja, oljefilter och friskluftfilter. Det som återstår är tändstift och generatorrem. Fick inte med mig det från affären, trots att jag hade det på listan jag lämnade fram till kassörskan. Känns oerhört bra att ha fått nya prylar på bilen, nu vet jag att den är redo för kalla dagar. Det har väl inte varit nå problem hittills i och för sig, förutom att den inte startar av sig självt när det är -20 grader ute. Fast med nya tändstift så ska nog det lösa sig också. Faan vad skönt det känns att man kan serva bilen själv! Jag har sparat minst några tusenlappar!

Allt blev såååå mycket lättare när man fick upp bilen över huvudet


Inte varje dag man får stifta närmare bekantskap med bilens underrede

En utmanande personlighet

Jag har varit singel ganska så länge och anledningen till det är nog för att jag är överdrivet kräsen. Eller kräsen och kräsen, det är väl inget fel med det?? Varför ska man nöja sig med mindre än det bästa? Jag väntar hellre på Mister Right än tar nåt halvdant "bara för att". Allt eller inget, så funkar jag.

Dessutom vet jag att jag är jäkligt svår att leva med, så det är inte många som skulle palla. Jag är så svår och omöjlig ibland. Jag har mina alldeles egna åsikter och synpunkter på saker och ting och viker inte en tum! (Samtidigt tycker jag att jag är ganska resonlig, har inga problem att vika mig om motsatsen att jag hade rätt är bevisad). Fast inte innan! Jag står fast vid det jag sagt, oavsett hur korkat det kan låta. Killen som väljer mig måste ha rejält med skinn på näsan och ett enormt stort tålamod.

Jag är ju inte längre singel och ingen annan än jag själv kan vara mer förvånad. Helt plötsligt så bodde jag i Norrland och lever ljuva livet med en trygg och stabil kille. Häromdagen så pratade vi lite om ditt och datt och så säger han: "-Det jag gillar med dig är bland annat att du har en så utmanande personlighet". I vanliga fall skulle man nog tagit det som en förolämpning men eftersom jag vet hur jävla svår jag kan vara, tar jag det bara som en komplimang. Det känns tryggt att han står ut med mig, att han tycker om lite motstånd och inte vill ha nån som bara åker med och knappt yttrar sig. Jag har så enormt mycket egen åsikt att det ibland går till överdrift, men hellre det än att det går till underdrift (så vill jag ha det varje fall).Stackars, stackars MEG

Idag startade inte min bil när jag skulle från jobbet. Startmotorn gick och jag hade ström i batteriet men det var helt enkelt för kallt ute. -20 utan motorvärmare klarar inte min pärla. Vid -16 grader startar den utan att vara sur men idag var gränsen nådd. På jobbet har vi inte möjlighet till motorvärmare men vad gör det när det finns vänliga kolleger?

Tyckte synd om min MEG när vi for hem, jäklar vad dåligt den gick på tomgång och innan den blev varm. Den var verkligen genomfrusen *burr*.

Utbyggnad av huset/garage planer

Här hemma är vi i full gång med drömmar, tankar och funderingar kring ett garage. Eller, från början var det tänkt att bli ett fristående garage men nu har vi typ bestämt oss för att göra en utbyggnad av huset istället. På så vis kan vi förutom ett garage även passa på att bygga ut med ett sovrum och en stoooooor tvättstuga :-). Jag kommer äntligen få min drömtvättstuga!!! Låter kanske knäppt, de flesta hade väl prioriterat ett master bedroom eller walk-in-closet men jag, jag vill ha en rymlig och praktisk tvättstuga :-)


Vi har skickat in bygglovs ansökan och nu håller vi på med en ritning för hur grunden ska se ut. Det är ofantligt mycket att tänka på! Grunden lejer vi nog bort, den är tråkigast och bökigast och innehåller så många olika moment att det för oss skulle ta ganska så lång tid. -Ok, fine tänker man då. Då begär vi in offert för plattan. -Men nej, så enkelt är det inte. För även om man inte ska gräva själv, måste man veta exakt hur plattan ska se ut, hur tjock isolering man ska ha, var det ska grävas för kulvert mm mm. I en offert så får man bara precis det man betalat för, inget annat och därför måste allt vara noggrannt specificerat.

Det borde finnas nån lathund för husplattor som man enkelt kunde ladda ner på nätet. För hur ska man kunna tänka på allt när man inte vet exakt hur det görs?

Marknaden i Jokkmokk

I helgen har det varit marknad i Jokkmokk. Pratade med mamma i torsdags och sa att jag skulle ta en sväng till den världskända marknaden och hon hävdade att hon "aldrig hade hört talas om den". Men så sa jag att "du har ju faktiskt varit där en gång" och hon utbrister "-Nej, är det den där man fryser ihjäl? Fy faan, åk inte dit!!". Jag har ju faktiskt varit där, för 10 år sen och det enda jag kommer ihåg från den gången är att det var just iskallt och att jag höll mig mest inomhus. Frös från jag kom dit tills jag for.

Killen var inte helnöjd att jag ville åka, han har ju varit där x antal gånger och tycker inte det är så märkvärdigt längre. Men som den härliga kille han är så ställde han upp och åkte ändå. 14 mil dit, 2,5h på marknaden och 14 mil hem. Ganska lång tur för en kort sväng. Tyckte nog inte marknaden var så märkvärdig. Lite mer inriktat på renkött och varma kläder än marknader längre söderut, annars ungefär samma saker. Köpte lite handgjord nougat och brända mandlar, yllesulor och varmrökt renhjärta (jag vet, det låter äckligt men är faktiskt himla gott). Killen fick med sig en massa gravat renkött, ganska salt men väldans gott :-)

Hade klätt mig överdrivet mycket och frös faktiskt inte nånting. Lite kallt om kinderna och näsan emellanåt men det var inte värre än att man stod ut. Det brukar ju alltid vara -20 -30 grader på marknaden, oavsett hur varmt det varit innan. Den här dagen var det -23 när vi kom och -18 när vi for, helt ok ändå.

www.lagerhult.se

Äntligen har jag tagit tag i mina planer att skaffa egen webadress, en egen domän alltså. www.lagerhult.se är numera min alldeles egna adress. Det som återstår är att skaffa webhotell och sen är det bara att lägga över bloggen där och fortsätta på den adressen. Eller bara och bara. Jag har ju absolut inte den blekaste aning hur man går tillväga. Så nu efterlyser jag nån vänlig själ som kan förklara, alternativt hjälpa mig, med detta. Nån som vet??

Året som gått

Jag brukar alltid summera det gångna året efter nyår. I år är jag lite sent ute men det har hänt så ofantligt mycket under 2009 så det var svårt att välja vilka go'bitar jag skulle dela med mig av. Här kommer det varje fall, mitt 2009 i bilder:


JANUARI:

Jag börjar 20 veckor lång utbildning till maskinförare uppe i Vännäs (ca.3 mil utanför Umeå). Vi kör grävmaskin, hjullastare och dumper.


FEBRUARI:

Jag klipper mig hos bästaste frisören i Örebro och har aldrig blivit lika nöjd efter det. Hon fick verkligen till färgningen nå enormt bra. Annars består mitt liv mest av att plugga och köra maskin hela dagarna.


MARS:

(Helt otroligt att kunna sitta ute i norrland i mars och värma sig i solen). Pluggar i veckorna och hälsar på den blivande mannen på helgerna. Vid den här tidpunkten visste jag dock inte att han var min drömprins, utan han var än så länge "en kille från Tchad". (Lite kuriosa; Det här är verandan som den såg ut tidigare. Numera är den riven och ett dubbelt så stort golv är snickrat - resten tar vi vid tillfälle).


APRIL:

Jag operar min närsynthet på en ögonklinik i Umeå. Får åka hem samma kväll och ser redan dagen efter mycket bättre. 10 månader senare är jag 100% nöjd, det hade inte kunnat bli bättre. Perfekt syn och ser till och med bättre än jag gjorde med linser eller glasögon.


MAJ:

Jag hjälper killen att skrapa och måla om huset. Eftersom han är lite höjdrädd är det jag som får bestiga (??) stegen. I maj slutar även plugget och jag får mina utbildningsbevis och är istället arbetslös.


JUNI:

Är mestadels i Örebro och hinner träffa mina vänner ordentligt. Syskonen Lagerhult hinner också tillbringa några timmar på Arosfortet där vi leker och tävlar och känner oss som barn på nytt :-)


JULI:

Jag börjar min praktik och får se hur det fungerar "i verkliga livet".


AUGUSTI:

En av mina bästa vänninor gifter sig och jag har den stora äran att vara tärna :-)


SEPTEMBER:

Vi har rivit den gamla bron (ja, man säger tydligen så i norrland) och dränerar framsidan, gräver ner plintar och snickrar verandagolv.


OKTOBER:

Jag övergår från att vara praktikant till att bli lärling (alltså anställd på väg mot yrkesbevis). Helgerna består av en massa stickande; sockar, tröja och fuskolle. Samtidigt går första flyttlasset från Örebro till norrland med en ny(??)inköpt bil. Min alldeles egna första bil :-)


NOVEMBER:

Jobbet rullar på. Dumperkörning varvas med serviceoch reparationer


DECEMBER:

Jag får äntligen min dröm uppfylld; en Londonresa med killen. Vet inte hur många år jag velat åka dit men inte förrän nu har jag lyckats lura någon att följa med ;-).


Som sagt, ett otroligt händelserikt år. Jag brukar skälla på mina kompisar som träffar nån, förlovar sig, köper hus, skaffar barn och gifter sig inom ett år. "-Man har hela livet på sig, stressa inte!!!", som jag brukar säga. Fast nu är jag nästan där själv. På 1 år har jag träffat nån, sålt radhuset och flyttat in hos killen i hans hus. Fattas bara barn och giftermål då ;-). (Som för övrigt folk redan tror är på väg eftersom vi ansökt om bygglov för att bygga ut huset med 102 kvadratmeter)

Upp med tuppen (eller till och med före)

"Det här är mitt liv, jag lever min dröm
har tagit mig hit utan nån rast eller sömn...."
Fast ibland funderar jag om det verkligen är värt det. Gå upp kl.04:00 4 dagar i veckan. Är det verkligen mänskligt??

RSS 2.0