Friskvård på arbetstid

Torsdagen var en mycket speciell torsdag. Dels för att jag blev upplockad på morgonen och skjutsad till jobbet och dels för att vi fick pulsa 1h i snön för att ens ta oss fram till maskinerna. Det var så himla mycket snö! Det är nog det som kallas för "friskvård på arbetstid" ;-).

Vi körde så långt vi kunde med bilen, men på ett ställe satt vi fast och kom inte loss hur vi än bar oss åt. Så det var bara att ta en liten promenad. Eller vet inte om man kan kalla det för liten promenad när snön når upp till knäna, det är -17 grader och blåser som bara den. Pulsen låg i topp och det var jobbigt att ens prata. Vi var tvungna att stanna med jämna mellanrum för att hämta andan. Ibland kände man att "Näe, vi ger upp". Men det går ju liksom inte, det är ju lika långt och jobbigt att vända som det är att fortsätta. Till slut kom vi dock fram till maskinerna och sen var det inga problem att ta sig därifrån. Skopan i planläge och ploga fram vägen.

Ja, här satt vi fast...

Snöröjning i expressfart

Snöovädret som har varit onsdag-torsdag har som bekant drabbat hela Sverige. Jag har stolt skrytit om norrlands snöröjning och hur bra vi är här uppe på att skotta och sanda. På vägarna är det i stort sett bara asfalt och så gott som aldrig halt. I onsdags drabbades dock även vi av trafikproblem.

När jag for på onsdag morgon var det några centimeter lössnö och inga problem att ta sig fram. Men herrejösses vilken spännande tur hem det blev. Det blåste nå enormt och hade kommit ungefär 20 cm snö. Vägarna plogades men vad hjälpte det när det sekunden efter blåste tillbaka igen? Jag låg i 50 hela vägen hem och bitvis var det svårt att ta sig fram. Hjärtat tog ett extraslag varje gång jag fick möte och var tvungen att gå ut i kanten där det var drivor med snö.

När jag sen kom in till stan var det om möjligt ännu mera kaos. Stora snödrivor, gropar i vägarna, halt, buckligt och rent ut sagt förjävligt! Hua! Hade jag fått rött ljus vid en korsning hade jag inte tagit mig därifrån sen. Var glad att jag kom hem ordentligt och utan skador på bilen. När jag sen kom hem var det bara att parkera på gatan för att börja skotta uppfarten för att ens komma in på tomten. Det var 70 cm tjock och stenhård plogkant att först gräva sig igenom, sen hade jag 20 cm tjockt lager med snö på hela uppfarten att skotta. Det tog mig en hel timme! Och då hade jag ändå bara skottat så att jag precis fick plats med bilen. Puh!

Det ironiska i det här är att dagen innan hade killen påmint mig om att han skulle visa mig hur snöslungan fungerade. Vi visste ju att det var på väg snö och killen skulle bort på jobb i 2 dagar. När jag dock kom hem den kvällen var jag så trött och klockan så mycket att det helt glömdes bort. Det fick jag verkligen sota för sen.

Igår hade vi hjullastaren på ett jobb lite utanför stan och då passade jag på att svänga förbi hemma och skotta gården ordentligt. Det tog mig bara några minuter så hade jag en stor och rymlig garageuppfart! Grannarna var nog lite avundsjuka när jag kom, jag mötte några som var ute dels för hand och skottade dels med snöslunga. Fast jag tror att de unnade mig det, de hade ju sett mig kvällen innan hur jag slet för att ens ta mig in på gården. Ibland är det gott att vara maskinförare :-)!

Cirkelstrumpor

Det har blivit mycket stickande till andra sista tiden, men samtidigt har jag parallellt stickat sockor till mig själv. Hittade ett mönster där man stickade från tån och uppåt men när jag hunnit halvvägs upptäckte jag att jag stickat med för många maskor. Så då repade jag upp istället och började på en annan beskrivning; Cirkelsockor. Man stickar 2r och 2a som hela tiden förskjuts lite och sen avmaskar man bara för tån. Man behöver alltså inte göra någon häl. De hade kanske kunnat vara något längre, men jag fick anpassa mig lite till hur mycket garn jag köpt. Blev ändå nöjd med resultatet, de är ganska så snygga, lite annorlunda och väldans varma :-)!


??

Rimfrost - Dimfrost

Korrossion - ErossionVa fan är skillnaden egentligen??

Jämlikhet

När jag stod och borstade tänderna häromdagen (som om jag bara gör det nån gång då och då ;-)) fastnade blicken på en tup i badrumsskåpet. Har jämliken gått så långt att det inte duger att bara ett kön är representerat på förpackningar? Eller är det för att förtydliga att även män ska slänga skräp i soporna?


Ullkofta

Efter några veckors stickande på en kofta i 100% ull, har den nu äntligen blivit helt färdig! Hade ingen riktig beskrivning att gå på, utan jag har tagit tips från andra tröjor, haft en köpt kofta som mall och freestylat lite. Är faktiskt himlans nöjd med resultatet. Kom fram till att materialkostnaden är runt 800,- jämfört med några tusen om man skulle köpt den.

Först gjorde jag fram- och bakstycket i separata delar. Såg sen på några tröj-beskrivningar att man hade kunnat sticka dem med rundstickor för att slippa "skarvarna" som blir när man syr ihop delarna. I halsen tog jag upp maskor och stickade polo till rätt längd med hänsyn till dragkedjan. När sen ärmarna skulle stickas, hade killen några speciella önskemål (tröjan har han önskat till sina skoterturer). Han ville inte ha några tjocka skarvar utan ville jag skulle sticka med rundstickor. Dessutom tyckte han jag skulle sticka dem direkt på tröjan, alltså ta upp maskor runt ärmhålet och sticka neråt mot handen.

Hmm... Där fick jag nåt att fundera på. Dels att sticka ärmarna på rundstickor, det blir ju lite klurigare. Men att även ta upp maskorna direkt från tröjan och sticka neråt istället för uppåt... hmmm... Jag fick tänka baklänges från en beskrivning jag hittade. Efter lite tankeverksamhet fick jag nog till det.

Dragkedjan var lite klurig att få dit, hade av 3 nålar innan den satt som den skulle.

Den sitter som en smäck :-). Lite stor för mig dock, men det är ju killen som ska ha den.

Nya vanor

Vintern i norrland skiljer sig lite från vintern i söder. Den här säsongen har det dock varit lika kallt eller till och med kallare i Stockholm men så brukar det ju inte vara. Här hos mig är det till exempel standard att ALLTID klä på sig termobyxor, vinterjacka, kängor, handskar, halsduk och mössa. Kanske till och med långkallingar. Hur man ser ut är mindre viktigt, här handlar det om att inte frysa. Även om man bara ska sätta sig i en bil och åka på en kaffe hos nån är det denna mundering som gäller.

Helt plötsligt behöver man inte lägga så mycket energi på vad man ska ha för kläder. Man behöver inte heller göra sig nå snygg i håret, för det kommer ju mössan hur som helst förstöra (om man inte har min frisyr vill säga, för då håller vaxet håret på plats vad jag än gör ;-)). Klänning eller kjol är helt uteslutet under vintern, det är ändå ingen som kommer se. Å att strunta i termobyxorna är inte att tänka på, då fryser man från man kommer utanför dörren tills man kommer in igen.

Det är även standard att alltid ha motor- och kupévärmaren inkopplad, så man är säker att bilen startar när man ska iväg. Jag var iväg och klippte mig nu på morgonen och till och med hos frisören kopplade jag in bilen. En annan sak att tänka på är att, även fast man bara ska ta sig från punkt A till punkt B och man bara kommer sitta i en varm bil, ska man klä sig varmt. Man vet ju inte om man får motorhaveri eller är med om en olycka på vägen. Och sitta i en kall bil och vänta på assistans är inte så mysigt.

Här uppe är det inte nå konstigt alls med dessa vanor men för mig som kommer söderifrån, känns det lite ovanligt.

Huvudbry

I mitt nya liv som norrlänning dyker det upp nya bekymmer. Som det här med kylan till exempel. Det är andra dagen i rad vi har -30 och imorse när killen skulle iväg till jobbet, startade inte hans bil (trots att han haft den på motorvärmare hela natten). Den försökte inte ens, utan klickade bara. Han har visserligen nån modern funktion som gör att om batterispänningen är för låg, så går det inte ens att försöka få igång bilen. En bra funktion visserligen då man inte behöver oroa sig för att få helt slut i batteriet.

Min bil å andra sidan, är en 20-åring. Hittills har jag inte haft några som helst problem att starta, inte ens när det varit -16 grader och jag inte haft motorvärmaren i. Men -30 grader?? Hur kallt kan man ha utan att bilen strular? Motorvärmare är ju en sak, men batterikapaciteten minskar ju drastiskt när det är kallt ute. Visst, man kan se till att ha ett nytt och fräsch batteri men var går gränsen? Finns det kanske nåt annat knep? Kanske nån modern pryl som även värmer batteriet (lagom)? Å vad gör man om man måste ha bilen ute några timmar där det inte finns motorvärmare? När man åker till affären och storhandlar till exempel. Eller när man vill åka ner på stan och träna? Nån som har nåt tips?

Kallt kallt...

Kallt idag. Behöver åka förbi gymmet och testköra mitt nya spinpass. Lite osäker om bilen klara att stå ute över 1 timme utan motorvärmare? Vore ju tråkigt att inte kunna ta sig därifrån när jag är klar...


Köttfärslimpa med bacon

Det är väl ingen hemlighet för nån att gillar att baka och laga mat. Tycker dessutom det är extra trevligt att prova nya rätter. Kanske är det lite extra roligt nu när jag har en mage till att fylla. Jag känner mig lite extra peppad att laga riktig och ordentlig mat och att utöka receptboken. Har en blogg (som skriver om mat, bakning och dryck) som jag följt ganska så länge.

Igår provade jag att göra köttfärslimpa med gräddsås (klicka här för receptet) och guuud så gott det blev! Pojkvännen uppskattade det även han, sa att: "det här gjorde du jäkligt bra" :-). Det blev en köttfärslimpa med mycket smaker och jag tror att baconet gjorde en väldans stor del. Dessutom såg det väldigt delikat ut (för alla vet ju att man äter med ögonen ;-))

Yummie!


"Magic loop"

Fastnade framför datorn och blev sittande, helt knäpptyst, i säkert en halvtimme. Killen kom in och undrade vad jag hade för mig och jag kom på mig själv att småle åt vad som väckt mitt intresse. Man kan verkligen hitta ALLT på youtube. Kolla själv ;-):


Syjunta

På juldagen (som tillbringades hemma hos älskade vänninan i Örebro) var vi ett härligt, glatt gäng på 8 tjejer (kvinnor). Som tradition äter vi kräftor denna dag, det blir ett gott avbrott från all julmaten man tryckt i sig. Dessutom är de egenfångade med extremt god och saftig lag.

Jag blev jätteimponerad av vännen som var på besök från Umeå. Hon hade nämligen en egenhändigt sydd klänning kvällen till ära. Den var verkligen supersnygg, såg så proffsig och köpt ut och satt precis som den skulle. Där började mina tankar på lite syjunta väckas till liv. Jag gillar ju handarbete och för några år sen införskaffade jag mig en symaskin. Dock har väl inte tiden riktigt räckt till till allt man vill göra. Nu har det ju varit mycket stickning sista tiden.

Jag bestämde mig hur som helst för att även jag sy en klänning. Köpte tidningen Burda och hittade en assymetrisk klänning som jag köpte tyg, vliselinband, dragkedja, tråd och papper att rita av mönstret på. Första gångerna man syr nåt är det egentlligen inte ekonomiskt försvarsbart, det är mycket saker som ska handlas. Men man får väl trösta sig med att så småningom kommer jag ha det mesta hemma och då är det bara tyget som kostar.

Det första man gör är att rita av mönstret på ett nytt lövtunnt papper. Jag hade extremt svårt att hitta min klänning bland alla dessa linjer och streck. Satt säkert en timme innan 4 ynka delar var avritade.


Därefter lägger man delarna på tyget och klipper ut


Delarna sys ihop


Voila!


Totalt tog det 5 timmar från början till slut. Jag är nöjd med klänningen, men som vanligt när jag handarbetar så vet jag inte om jag vill behålla den. Den sitter bra, men om jag fick börja om skulle jag förändrat lite och gjort den lite mer figursydd för min kropp. Men men... Jag vet till nästa gång var jag ska göra den lite större och var jag ska ta in lite mer. Nån som är intresserad av en klänning i storlek 38 ;-)?

RSS 2.0