Soppa på spik??

Upp med tuppen (eller kanske till och med tidigare??) kl.04:20 och hemma igen 18:45. Låååånga arbetsdagar och jag är helt slut i huvudet på kvällen. Jobb 7 dagar och ledig 7. Ganska bra koncept när man tänker efter. Tänk att vara HELT ledig i en hel vecka, lyx! Tänk också vad skönt att få ligga kvar i sängen och sova några timmar till när killen stiger upp, snacka om att han är avundsjuk :-). Det finns ju fler fördelar med att jobba så här; man hinner till exempel inte göra av med en enda krona på hela veckan- Mitt första steg till miljonen ;-).

Idag har jag ägnat större delen åt att planera ut en väg. Jag kommer ihåg alla gånger på skolan då jag bokstavligt talat svor högt över hur jäkla dåligt det gick. Hur jag än gjorde så fick jag inte till det. Släntning, det är min svagaste sida. Men så idag, gick allt bara hur bra som helst. Trots att det kändes lite som att koka soppa på spik, det fanns nämligen bara storsten att göra väg av. Jag hade tänkt bidra med ett kort här på bloggen (det var länge sen det var foton i mina inlägg) men jag tog kort med mobilen och kabeln ligger såklart kvar hemma. Den som väntar på nåt gott ;-)

The man, the myth, the legend

Aitik.

Alla har väl sett dessa stora maskiner som jobbar där. Om inte på en guidad tur så åtminstone på bild. De är så enorma så man kan inte ens förstå. Tänk att de är så pass stora att de inte går att frakta dit hela, utan de kommer i småbitar och sätts ihop på plats. Ett däck på en truck (typ en stor dumper) är lika stora som en husvagn. Det är liksom för abstrakt för att ta in.

Tänk att jag just nu befinner mig i Gällivare och jobbar i just Aitik. Mäktigt! Jag har numera sett dessa jättar till maskiner live och jag kan ändå inte förstå hur j-vla stora de är. Tänk att alla vanliga bilar som cirkulerar på området måste ha en vimpel i dragkroken för att synas så inte trucken backar över dem. Hur jäkla skumt är inte det egentligen?

Längre och ljusare sommarkvällar

Norrland är fashinerande (stavas det så??), ljust dygnet runt på sommaren och typ mörkt dygnet runt på vintern. Igår begav jag mig mot Gällivare för en veckas jobb och när jag lämnade hemmet var det regnigt, mörkt och mulet. En typiskt tråkig höstdag helt enkelt. När jag så smått började närma mig målet klarnade det upp och blev ljusare och ljusare. Det var ungefär som en tidig morgon när solen är på väg upp. Med den skillnaden att klockan var 22! Tänk vad märkligt... Man åker mot ljusare kvällar fastän klockan är senare... skumt...

Klädsel: Mörk kostym

Jag och killen var bjudna på bröllop förra helgen och pysslig som jag är så hade jag kommit på att jag skulle sy min egna klänning. Lite klurigt är det ju såklart när man ibland får gissa och chansa på hur det ska vara. Samtidigt så behöver det inte vara 100% perfekt, klänningen ska användas 1 gång och dessutom är det lite charmigt om det syns att den är hemmagjord. Brudparet verkade varje fall uppskatta våra kläder och flera av gästerna la märke till hur bra jag och killen matchade varandra.

Jag hade sån tur att det blev tyg över till en slips, näsduk och handväska. Faktiskt så höll kläderna väldans bra så de går nog att återanvända i framtiden om vi ska vara stiliga fler gånger.

Taket tar sin form

Arbete och grillkvällar varvas med garagesnickrande. Måndag och tisdag fick vi hjälp att sätta plast (eller rättare sagt trampskydd) och läkt över vårt garagetak. Två på taket och en på backen som sågade till rätt längder på läkten och langande upp dem. Jag hade ont i knän och träningsvärk i låren flera dagar efteråt. Fastän vi bara har 14 graders lutning på taket så vågar man liksom inte stå upprätt och gå. Man liksom kryper fram och känner sig väldigt mesig och fjantig.

Det blir några 45x70 när man lägger cc30 (132st för att vara exakt).


Här klurar vi lite på hur vi ska göra. Vattnet som kommer från garagetaket kommer rinna mot befintligt hus, vilket inte alls är nåt bra. Som det ser ut nu så kommer vi låta utsticket från garaget sluta några decimeter innan husväggen och istället sätta en liten hängränna där och leda ner vattnet. Kanske är det nån som har nåt bättre förslag?

Takstolsresning

Faan, man hinner ju inte blogga när husbygget tar all tid och energi man har ;-).

Nu har vi varje fall fått upp våra takstolar. Det var lite klurigt och otympligt, speciellt när vi bara hade en liten jordbrukstraktor till hjälp. Vi känner oss ändå väldigt nöjda då alternativet hade varit en kranbil och det hade varit suuuper dyrt!

13 meter långa och 135 kg tunga

 

7 st var vi som hjälptes åt och jag kan garantera att det behövdes. De första var svårast eftersom man inte visste exakt hur man skulle göra men sen fick vi in lite rutin och det gick det smidigare. 5 timmar tog det, allt som allt.

Alla på plats :-)


Jag totalt älskar...

...när gräsmattan är nyklippt. Det luktar helt fantastiskt gott och så ser det så jädrans snyggt ut. Hela intrycket av tomten blir så mycket mer om man fått bort alla gula maskrosor och klöverblommor. Men man kan inte bara klippa lite som man tycker utan man ska göra snygga ränder, liksom planera sin klippning. Sen är det lite meditativt att klippa också, faktiskt så njuter jag lite extra nu när jag måste gå för hand med klipparen än när jag sitter på åkgräsklipparen (tur vi har fått punka). Jag skulle gärna klippa två gånger i veckan och på den kortaste inställningen. Men det får man inte säger Bosse RappneÄntligen hemma. Man ska INTE klippa gräset kortare än 5 cm, det mår den inte bra av.

"Bananas are for monkeys..."

Sista väggen är rest men inte helt utan problem. Vi hade nästan sett fram emot just den här väggen, bara reglar med cc60, inga fönster eller dörrar att ta hänsyn till. Alla plankor skulle kapas exakt likadana och sen var det bara att resa dem. Trodde vi ja...

När vi kommer fram till mitten ungefär ser vi hur reglarna börjar luta extremt mycket inåt. Det visar sig att plankan som utgör syllen är väldigt skev. Hade vi kunnat hade vi kanske bytt ut den, men efter att alla plankor var kapade var det tomt i brädförrådet. Vi hade fått exakt antal plankor som behövdes. Tur i och för sig, för vad ska man med massa 45x195 till annars?

När stommen var klar såg sista väggen ut som en banan. Tror inte det var i lod någonstans. Hmm... Den här väggen var lite klurig att sträva eftersom takstolarna ska lyftas på från utsidan. Alltså var vi tvungna att sträva inåt. Hur skulle vi bära oss åt?

Tur man har lite fantasi ;-)

Stomresning

LIMTRÄ:
"Limträ består vanligtvis av 45 mm tjocka lameller av konstruktionsvirke som limmas samman. På detta sätt är det möjligt att tillverka större limträelement än det går att såga konstruktionsvirke. Limträ är också starkare än konstruktionsvirke".

Över våra två garageporter (vardera 2.75 breda) behövdes en superstark bärlina (planka som ska bära upp takstolarna och all vikt på dessa) och därför beställde vi en limträbalk som är 8.5 meter lång. Jag kan inte fatta hur denna enda bräda kostade 3500,-!!! Limträ kostar skjortan helt enkelt. Dessutom väger den runt 145 kg så hur vi skulle få den på plats var ett mysterium. Men så fick vi besök och vips satt den på plats.

Hur många personer behövs för att kapa en planka i rätt längd?

 

Där sitter den på plats :-)! Grannens lillpojk kom förbi och undrade lite försiktigt hur vi skulle kunna köra in med bilarna i garaget? Det har vi såklart redan tänkt på och så fort vi har taket på plats kan vi flytta över allt vi har i förrådet och sen riva. Men... Det blir nog inte i år. Vi har ju tänkt oss den här lilla utbyggnaden som i varje fall ett 2-års projekt.

 

 

 

 


Maskiner, maskiner, maskiner, garage, garage, garage

En av mina bästa vänninor har följt mig här på bloggen och håller lite koll på mitt liv och vad som händer. Men så sist jag träffade henne sa hon (med glimten i ögat) att: "Det blev så himla mycket grävmaskin, hjullastare, dumper, bergtäkter, oljebyten och brobyggen att jag tröttnade och slutade gå in på bloggen. Det var bara maskiner maskiner maskiner varje dag hela tiden". Jag förstår henne, det är väl inte så jädrans kul att läsa om nåt man inte alls är intresserad av.

Nu är det inte så mycket bloggande om maskiner längre men desto mer om vår utbyggnad. Risken är väl att jag tappar ytterligare några läsare. Jag tror ändå jag tar den risken, i grund och botten är bloggen till för mig. Som en liten dagbok, kul att kunna gå tillbaka och minnas vad som hänt. Dessutom är det ju så att om det är mycket skrivande om just utbyggnaden, så är det ju så mitt liv ser ut just då.


Kreativiteten flödar...

...och jag freestylar.

Klänningen jag ska ha på bröllopet om drygt en vecka är klar. Helt sydd på egen hand (fast efter köpt beskrivning).

Jag hade ingen annan till hands än killen så det blev han som fick nåla upp längden på kjolen. Kan erkänna att han såg liiite tveksam och avvaktande ut, men det blev bra ändå :-)

Jag vill ju såklart att jag och killen ska "matcha" varandra och att man ska se att vi "hör ihop". Därför sydde jag en slips till honom. Hade verkligen ingen aning om hur man gör, men sydde lite på fri hand efter hur jag tyckte den skulle se ut. Nån som försökt sig på att sy en slips? Grymt svårt! Den kommer garanterat hålla 1 fest, men fler är lite osäkrare...

 

Hade ändå lite tyg över så jag ville sy en handväska i samma tyg som klänningen. Jag visste i mitt huvuet hur den skulle se ut, men att överföra tankarna rent praktiskt var lite svårare. Till slut lyckades jag och är riktigt nöjd :-). Faan, jag kan nog när som helst omskola mig till textillärare.

Dåliga bilder men man ser på ett ungefär. "Locket" och baksidan är förstärkt med baksidan av ett kollegieblock.

 

Förutom detta så sydde jag en näsduk i det gröna tyget som killen kan ha i kavajfickan. Nu är det väl ändå ingen som kan skilja oss åt??

 
Ostriket?

I helgen jobbade jag och hade det stora privilegiet att få följa med på sightseeing i Västerbotten. Alla som kört E4 mellan Umeå och Skellefteå har säkert sett den stora osthyveln som sitter bredvid vägen? Jag har dessutom fått vara "bakom kulisserna" och sett hur de gör Västerbottensost. Herrejösses vilket lager! Ostar i långa och höga rader. Varje ost väger 17 kg och förr i tiden vändes de för hand (vilket de ska göras med väldigt jämna mellanrum) men nu för tiden är det maskiner till allt.

Ingången till butiken och ostvisning. Jag fick med mig västerbottenssmör, 300g för hela 50 spänn!! (säkert var det bara vanligt smör och riven västerbottensost - inget einstein recept alltså).

 

En osthyvel i miniatyr (om man jämför med den längs motorvägen alltså)

 

Ost så långt ögat når...

 

(Killen gick precis förbi och kollade vad jag uppdaterade bloggen med och blev väldigt besviken. "-Va??!! Inge bygge? Inge limträbalks upphängning? Ostar??? Jag som hade sett fram emot att läsa vad jag gjort idag". Det finns en hel del att uppdatera om snickrandet, men jag är så ofantligt trött så det får vänta tills imorgon).


RSS 2.0