Godare än Ben & Jerry's

Jag är en riktig "recept letare". River ur sidor från tidningar, kollar matbloggar och köper kokböcker. Letar ständigt inspiration, idéer och förnyelse. För ett tag sen fastnade jag för hemmagjord glass och sen dess har jag gått och trånat på en glassmaskin. Visserligen kan man göra egen glass utan speciell glassmaskin men då ska smeten röras om var 30:e minut under stelningsprocessen, och det tyckte jag lät jobbigt.

Jag hade, i min vildaste fantasi, fått för mig att en glassmaskin gör ALLT jobb. Det vill säga, man häller i alla ingredienser i bunken, ställer in tiden när den ska vara klar och så slår man på den. Jag var bombsäker på att den både vispade runt allt och kylde till frysnivå.

Så fyllde jag år och tänk, jag fick en glassmaskin :-)!

Döm om min något snopna förvåning när jag upptäcker att en glassmaskin inte alls gör jobbet åt en. Det enda den gör är att vispa in luft i smeten och samtidigt hålla den kall. Kyla får man göra efteråt i minst 12 timmar i frysen. Dessutom ska själva bunken frysas i minst 12 timmar innan ingredienserna hälls i. Till råga på allt så går det inte att hälla i allt i en salig blandning i glassbunken utan allt ska blandas enligt konstens alla regler i andra bunkar innan.

Det slutade med att jag ändå var tvungen att ta fram elvispen och först vispa hälften av ingredienserna i ena bunken, för att sen vispa resterande hälft i en annan bunke. Sen skulle allt röras om ordentligt innan det hälldes i glassmaskinen.

Jag skyller inte på glassmaskinen, det var jag som inte alls visste hur en sån fungerade. Jag bara tog för givet att den gjorde allt. Efter lite letande på nätet så vet jag nu att det finns glassmaskiner med kylkompressor, där man alltså bara kan sätta igång maskinen och sen få färdig glass. Men prisskillnaden på 5'000,- känns inte rimlig.

Glassen blev hur som helst väldigt smaskig! Mycket krämigare och mäktigare än köpt "luft" glass. Däremot tyckte både jag och killen att den var något söt, så till nästa gång blir det att exprementera lite.

Kakglass med chokladbitar, yammie!

Kommentarer
Postat av: Håkan

Jag fick en glassmaskin i 50-års present. Det är lite bökigt att använda den men min största invändning är annars att den gör för lite glass per omgång!

2010-06-08 @ 08:48:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0