Ett steg närmare...

...att få badrummstaket klart.

Nu är det rejält uttorkat, den blöta isoleringen är borttagen och de fuktskadade reglarna likaså.Nya reglar, ny isolering och ny plast. Nästa steg blir att sätta innertak och lister.

Nytt personligt rekord!

Igår var det Vårruset i Luleå och jag var anmäld via Step In där jag är spinninginstruktör. Vädret var på vår sida, strålande sol, lätt vind och lagom varmt. Sist jag sprang var i Örebro och då var tiden 26:10. Jag vet att jag innan hade siktat på runt 25 minuter, men det misslyckades ganska rejält. Det var i och för sig inte helt oväntat då jag haft uppehåll i träningen och knappt sprungit något alls.

Den här gången var jag däremot bättre förberedd. Har väl sprungit i genomsnitt 1 gång i veckan i varje fall några månader. Dessutom tränar jag regelbundet både spinning och bodypump. Jag vet att jag (utan att skryta ;-)) har ganska bra konditon, däremot är jag kass på att springa. Har en runda här hemma som är ca 8.5km och den springer jag varje gång, samma hastighet och samma tid. Jag blir ju aldrig nå bättre, utan är nöjd bara jag tar mig runt. Det jag borde göra är att träna intervall, det är ju det enda sättet att bli snabbare på säger folk. Men hua vad jobbigt!

5km låter ganska behagligt. Det är ju kortare än jag brukar springa, så jag vet att jag klarar det. Däremot springer jag aldrig fort. Jag håller mig på ett lugnt och behagligt tempo där jag andas fritt och smärtfritt och utan att få blodsmak i munnen. Så jag var nog lite nervös igår eftersom jag hade siktat på att hålla ett högre tempo och faktiskt klara 25 minuter denna gången.

Döm om min förvåning när jag helt plötsligt har 50m till MÅL och faktiskt fortfarande lite ork i benen (fast inte överdrivet mycket). Tiden stannade på 22:21!!! Shit, vad hände liksom?? Tårarna sprutade av både lycka, trötthet och förvåning. Jag hade aldrig någonsin trott att det skulle kunna bli en sån enormt bra tid. Jag är verkligen överlycklig!

Att jag dessutom hade en positiv upplevelse känsla i kroppen efter att ha sprungit så fort, känns ju fantastiskt. Jag är mer än taggad att köra igen nästa år. Och självklart ska jag slå mitt nya personliga rekord då. Jag tror att jag skulle kunnat lega på lite mer sista kilometern, så upp till bevis om ett år :-)

"Gör om, gör rätt"

Vårt garagebygge står stilla. När vår kvalitétsansvarige var här och inspekterade upptäckte han att plattan inte görs på det sätt vi beställt. Vi kommer ha all vikt på kortsidorna och dessutom ska vi ha två 2,75m portar på en av de sidorna. Därför har vi räknat på en bastantare variant av platta som ska klara mer tyngd speciellt i kanterna. Plattan som de gjorde var enligt "standard mått" och uppfyller inte våra krav.

Som tur var, så krävdes inte många diskussioner och möten för att vi skulle få rätt. Nu ska de alltså börja om helt från början och gräva ur mer för att få plats med ett stabilare kantbalkselement. Känns surt, både för oss och självklart för dem, att behöva gräva upp allt de gjort. De hade ju ändå hunnit en bit på väg. Men bättre att vi upptäckte felet nu, än när plattan är på plats.

Efter att ha sett "Arga Snickaren" och "Fuskbyggarna" blir man faktiskt förvånad att man som beställare kan få rätt ibland. Jag såg framför mig att få kämpa och strida för vår rätt, men så gav entreprenören med sig och nu ska vi få precis det vi beställt. Ibland är livet bra härligt :-)

Dränering av husvägg

Förra året, innan vi byggde verandan, dränerade vi den husväggen. Vi tror egentligen inte att vi behöver dränera då det bara är sand i backen. Men det känns bättre att vara på den säkra sidan än att få problem i framtiden.
Igår skulle vi dränera andra sidan och självklart hade vi privilegiet att få jobba i skitväder; kallt, ruggigt, mulet och regnigt. Klassiskt dräneringsväder alltså ;-).


Vi började med att sopa rent väggen från sand. Därefter var vi tvungna att bila bort en del av golvet från källaren som stack ut. Sen murade vi liksom en "skidbacke" över den kanten (så att vattnet automatiskt ska rinna bort från väggen).Geotextil duk sätts upp därefter isodrän skivor.Själva dräneringsröret ligger på en bädd med grusRöret täcks helt med grus, sen tar man resten av fiberduken och drar den uppåt över isodrän skivorna.Det gula vi satt precis i överkant med isodrän skivorna är en plast som ska leda vattnet bort från husväggen.


Nu är det bara att låta grävmaskinen fylla igen, dränerat och klart!

Fallfärdigt hus??

Vår tomt ser närmast ut som "Hej kom och hjälp mig". Förutom att gården är full med jordhögar, huset saknar hörnfoder på sina ställen, verandataket saknar alla plåtdetaljer och vi har 3 fallfärdiga förråd...
...Så hänger det plast över 2 fönster och en vägg på huset. Det ser verkligen ut som ett påbörjat projekt där både pengarna och arbetslusten sinat.

Man ser verkligen hur lite plast förstör helhetsintrycket och drar ner det nå enormt. Nu är det inte riktigt så att vi är lata utan plasten högst upp ska bytas ut mot ett fönster (som vi beställt och väntar på), plasten längst ner sitter över ett gammalt fönster som även det ska bytas ut (men för att kunna göra det måste vi regla om innerväggen och därmed riva hela väggen på insidan - det är nog därför vi drar ut på det lite) och vid plasten till höger har vi rivit hela väggen in till innerväggen (där är vår fuktskada). Det ska stå och torka upp under sommaren och sättas igen till hösten.


Så även om det "bara" är att byta lite fönster så blir det massa extrajobb...

Välkommen till misären

Det är verkligen jätte spännande att vi bygger ut huset. Känns också lite overkligt. Vi har planerat och skissat och räknat och funderat på det här sen i höstas och så äntligen blev det på riktigt. Det som så länge bara varit bokstäver på ett papper, är nu verklighet.

Samtidigt är det ett rejält mentalt bakslag. Helt plötsligt har vår trädgård omvandlats till en byggarbetsplats full med bråte, jord, grus, armering, isolering, matjord och kantbalk. Vi som äntligen började få lite ordning och reda. Det positiva i det här är ändå att vi bara behöver ha det så här några veckor till. När plattan väl är klar kommer det bara finnas en stor hög med sand och en stor hög med matjord. Så jag håller ut ;-).

Sund att vi inte har nå ungar, då skulle de haft världens största sandlåda att gräva i :-).
Vi passar på att dränera när vi ändå har grävaren på gården.
Inte kan man tro att det blir så här mycket material......av ett sånt litet hål?? Gamla avloppsröret ska bytas och rensbrunnen flyttas. Grävmaskinisten råkade "nagga" lite på fjärrvärmekabeln. Som tur är var det bara skyddshöljet som skadades och det går att laga till.


Den här högen är bara 102kvm avtäckning av matjord. Inte skulle det väl bli en sån här stor hög om man köpte 102kvm färdig gräsmatta?


Material till plattanHela uppfarten full med makadam i olika sorteringar. Det är tur vi har 1500kvm tomt utan ett enda träd eller buske. Hur skulle allt annars fått plats?Men så ljuspunkten som gör att allt är värt det; Plattan till utbyggnaden! Kantbalken är nästan på plats, sen ska det isoleras, armeras och betongas(??).
Det tar sig :-)

Garagedrömmen börjar bli verklighet :-)

Det är så jäkla spännande! Idag har de börjat med plattan till vår utbyggnad på 102kvm :-). Jag stod i fönstret och smygspanade som den grävmaskinsnörd jag är, avundsjuk på killen som satt bakom spakarna. Grymt att se honom jobba, med rotortilt dessutom! Den bara svischade fram, drog ihop en grushög från alla håll och kanter utan att en endaste gång behöva stanna upp. Han jobbade effektivt, det kan jag lova.

Plattan sedd snett framifrån. Skulle tippa att grannarna godkände utbyggnaden utan att blinka. Nu kommer de ju snart slippa se oss ;-)
Vi behåller vårt gamla förråd under byggtiden (jäkligt skönt att plattan ryms ändå, fastän det var på håret). Skönt att kunna ha kvar alla pinaler och virke under tak, dessutom kommer det ju hinna bli en säsong vinter till innan garagedelen är färdig för inflyttning.


Känns jäkligt skönt att vara ett steg närmare att få stryka en punkt på "Att-göra-listan" och som killen sa; "Det känns jäkligt bra att få stryka ett jobb som man inte ens gjort" ;-)

"Att göra lista"

Vi har en lååång lista liggandes på köksbordet med saker som ska göras på huset. Det är allt från att mura i källaren till att byta tak. En del punkter är så pass omfattande att vi funderar på att kapa ner de i mindre punkter för att få stryka snabbare ;-). Fast jag vet inte om det är så mycket värt att få stryka oftare om listan blir desto längre....?

Idag har vi faktiskt lyckats komma så långt att vi får stryka 2 punkter. Dels "sätta upp foder runt entrén" och "dra el på verandan". Små, skitsaker som ändå på nåt märkligt sätt har tagit tid att bli klar med.


FÖRE:EFTER:

Vilken skillnad! Tänk om vi också kunde få fönstret i trappen bytt så vi slipper plasten...

Verandan har fått falsat plåttak

I helgen har vi varit enormt duktiga. Det har pysslats och donat med huset på många olika sätt och vis. Dels har vi grävt ur för avloppsrör i källaren (vi har ju bara stampat sandgolv där nere än så länge), vi har krattat löv, reglat upp för ny vägg vid toan, kört ett lass med skräp till återvinningen, repat åkgräsklipparen och det största och roligaste och snyggaste av allt; Vi har lagt falsat plåttak på verandan!!


Man börjar lägga från vänster där man skruvar fast plåten i högerkant. Sen fyller man på med en plåt i taget, lägger falsen över varandra i vänsterkant och klickar ihop. Det var lite som att lägga ett click-golv, fast ändå inte ;-).


Jag säger bara, WOW!!! Vi har kvarterets snyggaste tak!


Nytt, fräscht och snyggt tak

Weeeiii, vårt tak har kommit :-) :-). En veckas leveranstid, och då är det kapat enligt våra mått.

Jag hade ordnat så hjullastaren kom och lastade av våra 2 kollin. 1300kg och 6.5m långa är lite väl otympligt att bära av med handkraft.

 

Man vill liksom bara ut och sätta upp taket NU!!!


Ska det va så här??

Just nu har jag väldigt svårt att se det färdiga resultatet. Hur ska det här kunna bli en stickad kofta till mig? Det här var verligen nåt nytt, så här har jag aldrig stickat tröjor förut.


Vardagsmotion är underskattat!

Cykeln har fått däcken bytta (hur faan stavas det??) till sommardäck (visst e de seriöst att ha dubb och få vardagsmotion även på vintern!!). Frågan är bara: Hur gör man med växlarna? Har klurat ut hur bromsen fungerar, men växlarna blir inte riktigt som jag vill. Jag har 3 st men lite beroende på hur jag spänner vajern är det större eller mindre skillnad mellan dem. Skulle behöva en cykel-rep-bok...

Kraschade garagedrömmar...

Shit vilken helg det varit, eller lördag rättare sagt. Dagen började perfekt men slutade i katastrof och många tårar och tankar. På bara 5 min hade vår garagedröm raserats och ersatts med frustration. Jag ska förklara varför.

Under våren, när snön började tina, började det läcka in vatten i taket ovanför duschen på toan. Vi hade hem en plåtslagare som var upp på toataket och konstaterade att det var för liten lutning och att läckan förmodligen berodde på att vattnet vandrade in under plåten och igenom taket.


Så här såg det ut innan vi la nytt tak. Vi mätte lutningen och såg att det bara var 4 (!) graders lutning!! Alldeles för lite i förhållande till det taket som var. När jag var på semester fick jag ett mess av killen där han skrev att han hade borrat upp innertaket för att släppa ut vattnet. När jag kom hem fick jag minst sagt en otrevlig syn:
Det såg ut som vi hade haft skottlossning i duschen!!
Vi var tvungna att riva hela innertaket och några reglar som blivit fuktskadade. Nu vågar vi inte sätta nytt tak ifall det visar sig att det även läcker in när det regnar. Vi har ju visserligen höjt lutningen på taket ute till hela 11 grader och lagt underlagspapp, så vattnet borde inte kunna komma in den vägen. Men eftersom man aldrig kan vara helt säker... och vi vill ju verkligen inte göra om innertaket igen.
I lördags hade vi äntligen lite energi till att byta fönstret till lilltoan. När vi börjar riva ur det gamla märker vi att det är fuktskadat inne i väggen!!! Efter lite detektivarbete så upptäcker vi att det är fukt innanför hela panelen samt under plåttaket! Aha, så det är från stortaket det läcker in vatten som vandrar längs panelen och ner till toan på entreplan.


Fy faan alltså! Så från att bara behöva byta 3 reglar, isolering och innertak på stor toan så måste vi nu byta ena väggen och hela taket! Jag ser inget slut på katastrofen. Fukt är inget man bara förbiser och glömmer bort och tar tag i när man vunnit på lotto. Det här måste göras NU, innan det blir ännu värre!

Nu har vi en hel del att ta ställning till. Vi inser ju att taket på hela huset måste bytas. Vi måste även byta all spont som är dålig. Och börjar vi riva upp taket är det lika bra att höja några centimeter och tilläggsisolera. Ni förstår att jag inte ser nå slut på det här va?!

Frågan är nu; Ska vi göra det själva eller leja bort? Hur ruinerade kommer vi bli? Kommer semestern räcka till?

Byta dörr mot fönster

Så här har det sett ut hos oss ett tag nu. En balkongdörr igenbyggd till förmån för ett verandatak. Säkert har det funnits en del som funderat på hur vi tänkte egentligen "-Faan vad lata dem varit" ;-). Sanningen är väl mer den att vi beställt ett nytt fönster som vi väntar på, men vi ville få så mycket gjort som möjligt under tiden. Vi väntar även på ett nytt plåttak men innan det kan läggas måste dörren vara igenspikad.Vi monterade bort den gamla balkongdörren (tack gode gud för tigersågen) och tog bort den gamla panelen.Därefter reglade vi upp för det nya fönstret och täckte med papp i "hålet". Isolera gör vi från insidan.Underlagspappen på verandataket är uppdragen på väggen och ny panel är ditspikad utanför. Nu kan det omöjligt komma in vatten under pappen. Visserligen kan ju vattnet vandra uppåt, men 15 cm borde bli svårt.


Vi fick till det himla bra det måste vi få skryta med. Innan hade vi sett lite svårigheter och hinder, men det flöt på bra faktiskt. Lite synd att vi inte har nåt fönster att montera ännu, det är himlans mörkt i rummet inne.

Fönster foder

Tänk att så lite, kan göra så mycket...


Foder är monterade. Snyggt! Men inte så läckert när man ser skruvskallarna dock :-(.
Lite duttande med färg i hålen så hips vips, MYCKET snyggare :-)

Kan själv!!

Ibland är jag en riktig duracell kanin. Jag hinner med hur mycket som helst och har energi så det skulle räcka till en hel vecka. Ännu piggare blir jag om solen skiner ute, då är det precis som att strålarna överöser mig med koffein. Dessutom blir jag så himla glad och på bra humör om det är fint väder ute. Tänk vad väderberoende man är egentligen.

Hur som helst. För att få lite variation till alla byggprojekt, rivde jag häromdagen den gamla hundkojan/soptunnekojan. Det var lite klurigt då det mesta var spikat men som tur var så hittade jag den stora kofoten.

Återstår bara en hög med brädor att köra till tippen. Sen ska plattorna lastas och köras till killens mor. Jag måste byta till sommardäck på cykeln (om jag kan hitta däckavtagaren och köpa luftmunstycke(??) till kompressorn så jag kan fylla luft igen).
Vi skulle behöva åka till tippen med lite bråte.


Brädorna är målade 2 varv och redo att sättas upp. Sista strykningen blir på plats, för att dölja alla spikhuvuden.Dessutom kapade jag foder, sned-sågade ur för regnplåten, målade, satte upp smygare, isolerade och satte upp fodrena. HELT SJÄLV!!! Har kommit på att om man vill ha nåt gjort här hemma, får man göra det själv ;-). Eller riktigt så illa är det inte, men vi hinner ju mycket mer om jag kan snickra själv när killen är på jobbet. Det är så jädrans kul, en riktig boost för självörtroendet när man lär sig och märker att det faktiskt blir bra. Nu återstår bara fodrena på de översta 2 fönstrena samt att byta två fönster. Fast det sista tror jag jag behöver lite assistans med från killen.Hål i toan...

Det är skönt att kvällarna är ljusa och hyffsat varma, man får så himla mycket gjort med huset :-)! Idag har vi fått upp panelen på toaväggen (när vi ökade taklutningen så blev det liksom ett "hål" vi var tvungna att fylla igen).

När vi rev det befintliga taket och stod och tittade ner på toan ska jag erkänna att jag hade väldigt svårt att visualiser det färdiga resultatet. Även här känns det lite övermäktigt. Men så pysslar man lite i taget och så vips...


...är det inget hål längre :-)

Däckbyte

Det börjar ju bli dags att byta till sommardäck nu. Egentligen är det från och med 15:e april man enligt lag måste byta (om det fortfarande inte är vinterväglag vill säga). Jag hade tänkt byta förra helgen men upptäckte att jag hade smygpunka när jag tog fram och rengjorde däcken. In på verkstan med det och få det lagat. Sen regnade det konstant i 2 dagar och då var jag inge sugen att stå ute och byta (tänk vilken lyx det blir när vi har garage :-)).

Så först idag blev det av. Utan vare sig "riktig" domkraft, fälgkors eller mutterknackare. Men tanken är ju att man ska klara sig med de verktygen man har i bilen, ifall man skulle få punktering ute på vägarna. Så så blev det. Riktigt nöjd att jag fixade det, helt själv dessutom! Har faktiskt aldrig bytt däck tidigare, bara sett andra göra det men tänkte att "Hur svårt kan det va??".

Notera de praktiska däckpåsarna jag köpt på www.bluebox.se. Varje påse är märkt med var på bilen de ska sitta. Dessutom slipper man bli skitig när man ska fram med däcken igen. Smart, praktiskt, enkelt och billigt :-)

RSS 2.0