Mitt bidrag till månadens matutmaning

Det finns några bloggar jag följer och en av dem är Kalasgott. Under februari månad kan man vara med i Månadens matutmaning där man, hör och häpna, kan vinna en köksassistent från Ankarsrum. Weeeiii, skulle ju passa perfekt!

Mitt bidrag till tävlingen är en Tacopaj som är gudomligt god. Den kan göras med lite mer sting i om man väljer tacokrydda "extra hot" och tar några extra fefferonis. Det jag även gillar är att man kan använda samma bunke till hela pajen - mindre disk helt enkelt!

PAJSKAL:

*4dl vetemjöl
*0,5tsk salt
*2tsk bakpulver
*1,5dl mjölk

Blandas och trycks ut i en pajform. Grädda i 200 grader i ca 10 min.

FYLLNING:

*500g köttfärs
*1 gul hackad lök
*1 påse tacokrydda
*1dl vatten

Bryn allt och låt puttra ca 20 min. Lägg i det nygräddade pajskalet.

TÄCKE:

*4 hackade tomater
*3-4 fefferonis
*2dl creme fraiche
*2msk majonäs
*2dl riven ost

Blanda alla ingredienser och strö över köttfärsen. Toppa med lite riven ost. Grädda i 200 grader 15-20min.


Vill ni också vara med och tävla om köksassistenten? Klicka HÄR.

"Det är så jävla orättvist, varför blir aldrig du sjuk??"

Har en kille hemma som det är väldigt synd om. Varje fall om man frågar honom. För som alla vet så drabbar vanliga förkylningar extra hårt på killar och det är extremt jobbigt och oerhört synd om dem. Hittade honom knappt när jag kom hem häromdagen. Han låg nerbäddad under täcket i soffan och hade radat upp allt snorpapper i en hög trave framför sig; "-Jag har nästan snytit upp en hel rulle".

Han är lite förbannad på mig. Tycker det är orättvist och dumt att jag aldrig är sjuk. Hans baciller verkar inte bita på mig. Jag tycker däremot det är kanon att jag är immun mot honom, det är ju som sagt jobbigt att vara sjuk ;-). Kommer faktiskt inte ihåg senast jag var sjuk. Måste ha varit flera år sen. Kanske beror på att jag tränar och håller igång för det sägs ju att kroppen och immunförsvaret stärks då. Får väl se hur länge min kropp orkar stå emot killen (kan ju misstolkas men ni förstår vad jag menar ;-))

Dyra drömmar...

Tror jag skulle behöva en riktig hushållsassistent. Ni vet en sån där som både kan knåda en deg, vispa äggvitor, riva ost, mixa smoothies och göra korv. Jag har en liten matberedare hemma som visserligen fungerar men den är så begränsad! Å dessutom är bunken så himla liten så den är nog mest tänkt till ett enmans hushåll. Tänk vilka goa bröd jag skulle kunna göra, eller härliga smoothies till frukost, eller luftiga maränger. Om jag bara hade en ordentlig maskin för det.

En sån här kanske:



Synd att man får punga ut drygt 5000,- för att få en egen. Men det är ju gratis att drömma ;-)

Tovade sockar

Mina tovade sockar blev kanoners, perfekt storlek och känns väldigt mysiga och varma. De tog dock väldigt lång tid att få torra, trots att de låg på badrumsgolvet med golvvärme. Total kostnad: 135,-.


Kalljästa långpannebullar

I norrland ringer man inte och förvarnar om man tänkt komma förbi på en fika. Vilket i och för sig är jäkligt märkligt då avstånden är stora och det skulle vara grymt irriterande att ha åkt 15 mil för att upptäcka att ingen öppnar när man ringer på.

Men imorgon är vi hemma och det finns nybakt och Gevalia kaffe :-)

Provade ett nytt recept där degvätskan var kall och degen bara skulle knådas en gång och sen jäsa 2 timmar. Dessutom hade vi ingen färskjäst hemma utan det fick bli torrjäst. Var lite tveksam till detta experiment då torrjäst oftast kräver varmare degvätska.


Efter 3,5 timmes jäsning tyckte jag det fick räcka. Man orkar ju inte vänta hur länge som helst på go'sakerna liksom! Gjorde egen vaniljkräm som sen spritsades ner i mitten på varje bulle. Enligt receptet skulle de sen gräddas i 25 min men även här fick jag ha tålamod. Totalt stod de inne i 40 min innan det fick räcka.

 

Från början var det 1 cm mellanrum mellan bullarna men det jäste faktiskt till sig. Ni har väl hört senaste rönen att det går utmärkt att kalljäsa degar?


Lyxade till bullarna med lite kristyr...


...och avslutade med florsocker. Snyggaste bakverket jag gjort! Det ser nästan köpt ut, riktigt stolt är jag :-). Givetvis var vi tvungna att provsmaka och killen ville ha 1dm * 1dm. Det han inte tänkte på var att bullarna var ganska så höga. Så han fick en hel måltid, 1 kubikdecimeter bulle!


Receptet kommer från Buffé nr.11 och finns även här.

Tovade filt-tofflor

Jag borde få vip-rabatt på garnaffären hemma. Är där minst 1 gång i veckan nuförtiden. Idag till exempel, skulle jag bara handla 2 nystan till en tröja jag stickar till en kompis. Kom därifrån med de 2 nystan jag skulle ha, 3 nystan av ett grått ull-garn (det var ju bara såååå billigt och kan alltid gå åt till ett par sockar), 2 nystan av ett rosa multicolour Fabel garn (vet inte vad jag ska ha de till men det var ju bara sååå fin färg) och 4 nystan av ett lila tovnings-garn. Vaddå impulsköp liksom??

Med tanke på att vi haft -30 sista veckan och vi har snorkallt på golvet i köket (kan hänga ihop med att termostaten slår av när kaminkvinnan är i farten ;-)) var tovingsgarnet inte helt onödigt. Har aldrig tovat nåt förut men blev lite sugen att prova när de hade ett par färdiga filt-tofflor i butiken. Det gick ju dessutom så himlans snabbt att få färdiga! Några timmar med stickor No:8 så var jag klar. Med tanke på att klockan är 00:40 så lär jag vänta med själva tovningen tills imorgon.

Tovning ja.... Egentligen så är det mer "krympning i tvättmaskin". Ska bli spännande att se om de passar. I värsta fall får väl nån liten tös ärva dem ;-)

Grova stickor är helt underbart att sticka med! Det går ju så jädrans fort!



Fick först för mig att det skulle bli världens högsta mudd. Men sen förstod jag att de skulle sys ihop längst ner och bli en häl *aha*



Hmmm... Njae... Man kan ju verkligen hoppas att de krymper ordentligt i tvätten....
Fortsättning följer...

Dumle kakor

Åhléns har gått i konkurs och jag hittade en massa fina kak -och bullformar på utförsäljningen. De blå är i silikon och perfekt storlek att göra kakor i. Man smörjer dem först med smält smör och efteråt kan man köra dem i diskmaskinen.

När jag var liten gjorde mamma alltid mördegskakor med "gaffel" mönster. I min kokbok här hemma står att man får prova sig fram för att hitta rätt mjölmängd. För lite mjöl så flyter de ut och för mycket mjöl så blir det bara smuligt. Jag har då ingen aning om jag valde rätt mängd, kanske blev de lite för sköra även om de höll ihop när man tog bort formarna. Hmmm...

För att förgylla kakorna tryckte jag ner en dumle i mitten som fick smälta ut. Köpte en förpackning med Dumle-mix så det är en liten överraskning vilken smak man får :-)


Toffs-mamma

Min mamma är nästa Maria Montazami tror jag. Toffsar överallt. Själv har jag svårt att se hur en toffs skulle passa hemma hos mig, eller så  har jag bara dålig fantasi...

 


RSS 2.0