Kalljästa långpannebullar

I norrland ringer man inte och förvarnar om man tänkt komma förbi på en fika. Vilket i och för sig är jäkligt märkligt då avstånden är stora och det skulle vara grymt irriterande att ha åkt 15 mil för att upptäcka att ingen öppnar när man ringer på.

Men imorgon är vi hemma och det finns nybakt och Gevalia kaffe :-)

Provade ett nytt recept där degvätskan var kall och degen bara skulle knådas en gång och sen jäsa 2 timmar. Dessutom hade vi ingen färskjäst hemma utan det fick bli torrjäst. Var lite tveksam till detta experiment då torrjäst oftast kräver varmare degvätska.


Efter 3,5 timmes jäsning tyckte jag det fick räcka. Man orkar ju inte vänta hur länge som helst på go'sakerna liksom! Gjorde egen vaniljkräm som sen spritsades ner i mitten på varje bulle. Enligt receptet skulle de sen gräddas i 25 min men även här fick jag ha tålamod. Totalt stod de inne i 40 min innan det fick räcka.

 

Från början var det 1 cm mellanrum mellan bullarna men det jäste faktiskt till sig. Ni har väl hört senaste rönen att det går utmärkt att kalljäsa degar?


Lyxade till bullarna med lite kristyr...


...och avslutade med florsocker. Snyggaste bakverket jag gjort! Det ser nästan köpt ut, riktigt stolt är jag :-). Givetvis var vi tvungna att provsmaka och killen ville ha 1dm * 1dm. Det han inte tänkte på var att bullarna var ganska så höga. Så han fick en hel måltid, 1 kubikdecimeter bulle!


Receptet kommer från Buffé nr.11 och finns även här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0