1 vecka kvar på semestern...

Ventilation ska man visst ha när man bygger nytt idag. Det hade inte familjen Kråkslott tänkt på. Istället för en lyxvariant där från-luften värmer upp in-luften för 40'000, nöjde vi oss med en snikmodell för 7 loppor. Skillnaden blir att luften som kommer in är precis så kall som utetemperaturen. Vi hade dock inget val, vi hade helt enkelt glömt att budgetera ventilation. 

 
Efter lite stök och bök och svettandes så man trodde klimakteriet var nära, var så ventilationen på vindan på plats.
Inne i datarummet har vi isolerat och skruvat upp OSB-skivor.

även en vägg utanför har fått OSB.Vi har börjat sätta innerak i garaget. Stora, breda skivor som med lite samarbete gick otroligt smidigt att sätta. Tror det blir samma variant i tvättstugan.

Ovärderlig hjälp

Totalt ska vi skruva runt 50 gipsskivor i utbyggnaden och skruven ska sitta med 12 cm mellanrum. Jag är såå tacksam att vi fått låna en skruvpistol, vi hade banne mig slitit vårt hår annars.


Snabb-repris Del 2

När vi planerade vår utbyggnad funderade vi på om den skulle vara fristående, eller sitta ihop med huset. Efter mycket funderingar och skisser kom vi fram till att det skulle sitta ihop med halva vardagsrummet (hela hade varit önskvärt men då naggade vi på 4,5m gränsen till grannen). Just för att man ska kunna gå från vardagsrummet in i tvättstugan och sen vidare till garaget. Den här öppningen har vi ännu inte gjort, det har inte varit så stor prio på det.

Däremot upptäckte jag häromdagen att det var lite svårt att isolera väggen som ligger bredvid, när man inte vet hur nästa vägg kommer se ut. Hmm.. ja det låter lite klurigt men hur som helst så slutade det med att jag började bryta loss gammla väggen från utsidan.


Så här sitter utbyggnaden ihop med huset:


Först bröt jag loss panelen och därunder fanns en svart papp innan isoleringen kom fram.
Fortsatte bryta och under isoleringen fanns en annan panel. Dessutom har det varit ett fönster där en gång i tiden.

Jag blir så jäkla nyfiken och upprymd, vill veta mer om huset! Har aldrig velat släktforska men nu jäklar skulle jag vilja husforska! Det är så många frågor som dyker upp: Varför sattes fönstret igen? Var det för kallt och dragit under vintern? När tilläggsisolerades huset och varför valde man en ny panel? När satte man för det första panel, huset är ju timmerkoja från början.


Under gula panelen hittade jag till sista timmringen. Tänk att det var över 100 år sen huset byggdes och att det kan vara så välbevarat. Det kändes otroligt mäktigt att bryta sig in, lager för lager och till sist hitta det "ursprungliga" huset. Tänk om man kunde resa 100 år tillbaka i tiden, det hade jag velat!


Äkta hantverk! Jag frågade killen lite snällt, med hundögon och huvudet på sne om "-Jag kanske kunde få behålla timmerväggen i tvättstugan, det handlar ju trots allt bara om nån meter efter att dörrhålet är gjort". Det blev dock väldigt tydligt att vi inte alls tycker det är lika charmigt med en 100 år gammal vägg. Man jag kommer fortsätta drömma, jag vet ju att väggen för alltid kommer finnas där, även om vi gömmer den lite i en ny innervägg.

Nån gång i framtiden kanske, vem vet...?


Snabb-repris Del 1

Kanske dags att uppdatera bloggen lite. Kan bara skylla på att dagarna är långa och när jag väl kommer in efter x antal timmars snickrande, är jag helt enkelt för trött och slut för att orka uppdatera. Kan säga så mycket som att vi är på väg och äntligen känns det här projektet inte längre oöverskådligt. Jag tror banne mig vi kommer inviga nya sovrummet i höst.

Bilen däremot, den kanske får vänta till nästa år innan den får stifta bekantskap med garaget. Visserligen kommer garaget vara klart och så invändigt, utvändigt däremot.... Det ska rivas ett förråd som står precis framför portarna, marken ska grävas ur, det ska dit en fiberduk, massor ska fyllas tillbaka, marken ska packas, grus ska dit och SEN kanske man kan köra in. Dessutom ska den gamla uppfarten bort och ny gräsmatta ska sås.

Frågar man mannen i familjen är han övertygad om att vi hinner med även detta i år "Ny uppfart kan man ju göra ända in i oktober/november". Jag däremot, jag är mer realist. Blir det tajt med tid lägger jag hellre krut på att kunna sova i nya sovrummet och tvätta i nya tvättstugan än att köra in bilen. Jag tror uppfarten blir nästa år. Återstår att se vem som har rätt... ;-).


Häng med på garagets utveckling i snabb-genomgång, Del 1:


Så här såg det alltså ut 1 juli. Vi hade precis börjat plasta och regla i taket. I övrigt var det bara ett 102kvm stort oisolerat dansgolv.Vi började sätta syll för de 3 rummen som blir (tvättstuga, sovrum och datarum).
Tvättstugan uppreglad och klar. Rätt mäktig faktiskt, tror den blir nästan 15kvm stor :-). Alla påpekar detta när de är förbi, säger att den är "Sååå överdimensionerad". Att jag skulle få en stor och rymlig tvättstuga var mitt enda krav när vi bestämde oss för att bygga ut. Så det finns liksom inget att diskutera där, PUNKT!
Alla 3 rummen uppreglade. Det är så jäkla häftigt att se rummen bli till, det börjar kännas mer verkligt nu. Innan vi sätter OSB, gips och isolering, ska det dras för elen. Där är vi ungefär halvvägs. I datarummet däremot, där fattas det bara gips, sen är det typ klart :-).


Å när jag framöver pratar om att saker och ting i garaget är "klara", så menar jag bygg-klart - grovgörat. Själva finliret med tapet, innertak, golv, lister, foder mm. Det räknar jag inte in i "klart". Jag tänker så här: När tvättstugan är klar, då kan jag åka till colorama och fundera på vilken tapet och golv jag vill ha.


Hörnfoder

Små detaljer kan göra så mycket.Steg för steg...

Semester och för familjen i kråkslottet är det bara bygga, bygga, bygga som gäller. När f-n ska man få vara ledig egentligen?? Sjuk är jag dessutom men att ligga inne i sängen och kurera mig, det finns inte på kartan. Vi måste ju snickra all ledig tid så vi blir klar nångång.


Steg 1: Dra elenSteg 2: Isolera (eller först dokumentera ordentligt så man sen kan kolla hur sjutton man egentligen tänkte med elen)Steg 3: OSB-skivor.


Nästa steg är att sätta gipsskivorna, vilket jag tycker verkar lättare eftersom de inte behöver skruvas över en regel. Killen däremot tror att det blir ett helskotta och han borde ju veta då han gjort det förr. Vi får väl se.


Måste vara en sommarvikarie...

Jag är inte riktigt glad på brevbäraren som 2 dagar i rad haft så jävla bråttom att han (hon?) inte ens hunnit peta ner tidningen ordentligt. Den hänger halvt utanför och det gör väl inget, så länge det inte S P Ö R E G N A R!!! Dessutom är det två stora hjulspår i gruset efter en tvärnit framför brevlådan. Dessutom fick jag fel tidning en dag. En dag kan man ha överseende, alla kan vi göra fel och misstag här i livet. Men två dagar, där var måttet rågat. Har ju blivit 30 nu och kan med full acceptans ringa och klaga som en sur jäkla kärring.


Virkad handväska

Från filtar till väskor. På nätet kan man hitta inspiration med mormorsrutor i massvis. Skulle vilja göra en mormorsruta med ett virkat rött hjärta inuti och vit kant utanpå. Det har jag däremot inte hittat. Försökte mig på en egen variant men jisses vad svårt det var! Fick till hjärtat men sen då?? Det senaste virkade blev istället detta:RSS 2.0