Snabb-repris Del 2

När vi planerade vår utbyggnad funderade vi på om den skulle vara fristående, eller sitta ihop med huset. Efter mycket funderingar och skisser kom vi fram till att det skulle sitta ihop med halva vardagsrummet (hela hade varit önskvärt men då naggade vi på 4,5m gränsen till grannen). Just för att man ska kunna gå från vardagsrummet in i tvättstugan och sen vidare till garaget. Den här öppningen har vi ännu inte gjort, det har inte varit så stor prio på det.

Däremot upptäckte jag häromdagen att det var lite svårt att isolera väggen som ligger bredvid, när man inte vet hur nästa vägg kommer se ut. Hmm.. ja det låter lite klurigt men hur som helst så slutade det med att jag började bryta loss gammla väggen från utsidan.


Så här sitter utbyggnaden ihop med huset:


Först bröt jag loss panelen och därunder fanns en svart papp innan isoleringen kom fram.
Fortsatte bryta och under isoleringen fanns en annan panel. Dessutom har det varit ett fönster där en gång i tiden.

Jag blir så jäkla nyfiken och upprymd, vill veta mer om huset! Har aldrig velat släktforska men nu jäklar skulle jag vilja husforska! Det är så många frågor som dyker upp: Varför sattes fönstret igen? Var det för kallt och dragit under vintern? När tilläggsisolerades huset och varför valde man en ny panel? När satte man för det första panel, huset är ju timmerkoja från början.


Under gula panelen hittade jag till sista timmringen. Tänk att det var över 100 år sen huset byggdes och att det kan vara så välbevarat. Det kändes otroligt mäktigt att bryta sig in, lager för lager och till sist hitta det "ursprungliga" huset. Tänk om man kunde resa 100 år tillbaka i tiden, det hade jag velat!


Äkta hantverk! Jag frågade killen lite snällt, med hundögon och huvudet på sne om "-Jag kanske kunde få behålla timmerväggen i tvättstugan, det handlar ju trots allt bara om nån meter efter att dörrhålet är gjort". Det blev dock väldigt tydligt att vi inte alls tycker det är lika charmigt med en 100 år gammal vägg. Man jag kommer fortsätta drömma, jag vet ju att väggen för alltid kommer finnas där, även om vi gömmer den lite i en ny innervägg.

Nån gång i framtiden kanske, vem vet...?


Kommentarer
Postat av: Håkan

Dessutom ser man att huset är byggt av återanvänt timmer, det sitter en kapad dymling "på fel håll" i en stock. Det var väldigt vanligt förr.

Nya timmerhus sjunker när stockarna torkar och krymper. Därför kan man inte spika på panelen direkt, ofta rödfärgade man husen och lät dem stå utan panel flera år.

2011-07-25 @ 13:16:42
Postat av: Jannica

Men Håkan vad du kan, du är ju som en levande bok :-). Vi får träffas över en fika så får du berätta lite om timmerhus för mig :-)

2011-07-25 @ 18:19:45
URL: http://www.lagerhult.se
Postat av: Håkan

Jo, jag vet en del om gamla hus. Lite låmgt till Boden dock men det finns bra böcker om timmerhus, låna en på biblioteket!

2011-07-26 @ 19:08:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0