Torsdag 27 oktober

Äntligen har jag fått tillbaka lite handarbets-lust. Lika bra att passa på å sticka utan bara h-vete, man vet ju inte hur länge lusten kvarstår



Måndag 24 oktober

Är på jakt efter ett recept på hembakta "english muffin" men hittar bara degar med bakpulver. Nog måste det väl finnas med vanlig hederlig jäst? Misslyckades helt i helgen när jag försökte mig på ett recept från ICA (eller var det COOP...?). De blev torra, hårda och sprack. Mer som tråkiga kakor än mjuka, luftiga, goda frukostbröd.

Jag letar vidare....


Söndag 23 oktober

Den blev ju bra till slut. Eller den blev bra och till slut är den klar. Tyvärr några veckor för sent dock, hade varit perfekt ute i höstvädret inte som nu när det är nollgradigt....



Modellen och mönstret hittar man här:


Torsdag 20 oktober

Min KitchenAid är grym, faktiskt så pass outstanding att jag ibland inte hinner med. Hade några äggvitor över och tänkte göra maränger. I receptet står: "Vispa äggvitorna med lite socker till ett fast vitt skum. Tillsätt mer socker och vispa till ett ännu fastare skum". Frågan är bara, hur fast är tillräckligt fast? Jag lät den jobba ifred ett tag och när jag tänkte att det nog var tillräckligt, upptäckte jag att det förmodligen hade räckt med avsevärt MINDRE vispning. Men men... Vad ska jag säga. Den är helt enkelt grym min hushållsassistent :-)!



Det gick inte att skaka av skummet utan jag var tvungen att knacka vispen mot kanten för att det skulle lossna (trots att min hemkunskapslärare i 9:an strängt förbjöd oss att knacka av vispen mot kanten då det resulterar i att all luft man precis vispat in, knackas ur och allt blir platt pannkaka istället).


Onsdag 19 oktober

I helgen hade vi spinmöte och jag bjöd på hembakt bröd."Karl Alfreds energifrallor" med spenat och solroskärnor och "Bondbröd". Faktiskt första gången jag skållar ett mjöl men det funkade ju bra ju. Blev supergott :-)



På efterfrågan kommer här receptet på Bondbröd:

3 dl grahamsmjöl
1 msk finstött anis
1 msk finstött fänkål
25 g smör
3 dl kokande vatten
1 msk sirap
1 msk salt
3 dl kallt vatten
50 g jäst
10-12 dl specialvetemjöl



Häll grahamsmjöl i en bunke och tillsätt kryddor och smör. Häll det kokande vattnet över och rör kraftigt om till en tjock smet.

Rör ner sirap, salt och vatten. Smule ner och lös  jästen i den avsvalnade degen. Tillsätt 8 dl vetemjöl. Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen så att den blir fast och smidig. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Stjälp upp degen på bakbordet. Dela i 2 och forma till släta, runda bullar. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Grädda degen i 250 grader i 20 minuter. Stäng av värmen och låt brödet stå ytterligare 15 minuter.



Suveränt gott med smör och ost när det fortfarande är lite ljummet och en kopp te bredvid :-)

 


Fredag 14 oktober

Dags att fara till tippen igen. Många lass blir det när man bygger. Jag kan inte sluta förundras över vilket privilegie det är att få lämna sitt skräp - Helt gratis! Man bara fyller släpet (är man smart lastar man det i samma ordning man passerar på återvinningscentralen) och på mindre än en timme är man tillbaka igen, med tomt släp.

Det värsta och svåraste är dock att få tillbaka släpet på själva uppfarten, jag brukar undvika att backa utan kör helt enkelt bara rakt upp. Sen drar jag förhand släpet rätt. Det är tyvärr lite kruxigt nuförtiden när uppfarten liksom sluttar nedåt, det blir så tungt att baxa runt ett släp då. Så jag har helt enkelt varit tvungen att lära mig backa med släp. Å döm om min förvåning när jag KAN :-)!!! Jag är bara för grym alltså ;-). Återstår att se om jag lyckas backa in släpet i garaget när jag kommer tillbaka, skulle behöva byta till vinterdäck.


 


Onsdag 12 oktober

Hmmm... ska jag köpa 1 eller 2??


Dollarstore alltså....


Måndag 10 oktober

Det finns fördelar med att beställa prylar till utbyggnaden när det är rea och kampanjer. En stor stor nackdel dock, är att prylarna ALLTID är i vägen. Var man än ställer dem. Vet inte hur många gånger vi flyttat vår förbannade ytterdörr. Den är dessutom jäkligt tung och otymplig och jag fattar inte varför vi inte satte upp den direkt?? Varför sköt vi på det till det var höst och kallt o jävligt ute?


Sen bilden togs har det dessutom kommit upp smyg, foder och regnplåt.




Superpraktisk dörrstopp. Det ska mycket till för att vinden ska orka ta tag i den dörren.


9 oktober

Vi har bra arbetsfördelning här hemma. Eller ska vi kalla det extremt jämlikt? Killen tittar på medans jag byter till vinterdäck - PÅ HANS BIL!!!



Han skyllde på att jag "måste lära mig de nya verktygen". Har ju bytt däck flera gånger förut (jag har minsann ingen slav som byter däck på min bil) men jag har alltid använt domkraft och fälgkors som följer med bilen. Idag däremot lyxade vi till det och körde in bilen i nya garaget. Dessutom har vi införskaffat en ordentligt domkraft, mutterknackare och momentstav. Skulle tippa att det tog typ 1/4 så kort tid som förut, jäklar vad bekvämt när man har de rätta grejerna!

7 oktober

Helgmys, mumsfilibaba :-)

Hemmagjort potatismos, rostas, grön sparris, tomathalva och bearnaisesås.


5 oktober

Bakom diskmaskinen i köket har vi ett alldeles hemligt krypin. Så hemligt att inte ens jag visste om det innan. Det var också via det där trånga utrymmet som vvs-killen (stackaren) drog 4 rör från källaren till utbyggnaden.




Ett jäkla virrvarr av slangar och rör. Jag vet knappt vad hälften av allt är men så är jag ju ingen VVS-are heller, så jag behöver inte ha koll på det ;-).



2 rör kopplades ihop med värmeslingorna i utbyggnaden. De andra 2 rören (varm- och kallvatten) kopplas ihop när själva inredningen är på plats. Känns så oerhört skönt att vi när som helst kan slå igång värmen där ute och slippa bygga i minusgrader :-)


4 oktober

5000 spänn för att få våra garageportar monterade, det tyckte vi var i dyraste laget. Speciellt med tanke på att det skulle följa med en bruksanvisning och han i butiken sa att det "borde vi klara på en helg". Bara port 1 tog dock mycket längre tid än så. Det första vi upptäckte var att vi fått helt fel information när vi ringt och dubbelkollat var i taket det skulle vara reglat med cc30. Försäljaren sa att det skulle vara på 3400mm från öppningen men när vi börjar montera upptäckte vi att det skulle på samma avstånd som porten är hög (dvs. 2125mm). Det resulterade i att själva blecket som skulle fästas i taket inte kunde skruvas i nåt (blecken är bara 40cm och vi har cc60 mellan reglarna).

Dessutom hade jag missat att berätta att vi har högre takhöjd än standard och att de skulle skicka med längre bleck som ska monteras mellan tak och skena.
Som tur är har vi ett ställe på stan som gör olika typer av plåtjobb och en kille där erbjöd sig att specialtillverka några bleck åt mig.

Den där bruksanvisningen som följde med och som skulle vara så bra, var ju minst sagt knaper. Både bilder och beskrivning visserligen men ibland kändes det som att några steg hoppades över och ibland skulle man förstå nästa steg av sig själv. Så här till exempel: "Kryssmät för att kontrollera att avstånden är densamma. Justera vid behov". Ok, visst. Jag förstår att man ska få samma summa oavsett vilka hörn man mäter mellan. Men hur f-n justerar man? Ska man ändra läget i taket eller på skenorna?


Bekanta vi pratade med sa att det är jävulst viktigt att det blir rakt från början, annars stämmer ingenting i slutet. Avstånden måste vara exakta annars kommer porten kärva. Dessutom visste vi några som börjat montera själv men som gett upp och ringt assistans, så vi var minst sagt nervösa när vi skulle testköra porten första gången...




Döm om min förvåning när porten åker upp, och ner - UTAN PROBLEM!!! Inte bara hade vi fått skenorna på exakt rätt plats, vi hade även lyckats montera motorn som det var tänkt. På den här bilden ser man också specialblecken jag beställde.



Fi f-n vad vi är bra!!! :-)


3 oktober

Mitt lilla inlägg att bägaren runnit över med råge visade sig ha resultat. Inte på nån annan, utan faktiskt på mig själv. Det finns ingen anledning överhuvudtaget att klaga på saker och ting här hemma, att de aldrig blir gjorda, att det ser hemskt ut, att det är obeboeligt mm. Det är faktiskt bara att göra det själv. Det är lika mycket mitt ansvar som någon annans.


Så här har alla våra fönster sett ut i både vardagsrum och kök, i snart 3 år!!! (Anledningen till att vi har långa och många panelgardiner).



Notspontlist och salning på plats





Å så foder på plats



Notspontlist och salning beställde jag på K-fönster. Lite dyrare blev det såklart än om jag hade gjort egen salning. Men med tanke på resultatet och hur mycket tid som sparades, så var det värt vartenda krona.

2 oktober

Japp, då skulle man kanske ta tag i det här med bloggandet igen. Vet inte vad jag ska skylla på riktigt. Tidsbrist kan jag verkligen inte skryta med, inte heller att det är stiltje i mitt liv och inte att jag inte vill. Hmm... Lusten kanske. Jag vill ju blogga, men jag har ingen lust. Låter inte särskilt logiskt men så har det varit.

Nåt som är grymt positivt och efterlängtat, är vår nya garageuppfart. Tidigare hade jag bara vågat drömma om den, utan att riktigt tro att den någonsin skulle bli av. Jag är ju väldigt praktiskt och realistisk av mig och förstod att den skulle vi få vänta med till nästa år. OM vi hade gjort det själva vill säga. Nu var vi smartare än så och lejde bort det. Å vad jag är glad för det :-). Det var väl investerade pengar. Ibland (ofta) är tid pengar och när man bygger ut huset med 102kvm så är det just tiden som man får vara rädd om.


Grannens lillpojk undrade lite klurigt "Hur vi skulle få in bilarna egentligen?"





Nu behöver han inte undra längre :-)



Inte bara har vi flyttat vår garageuppfart, vi har dessutom blivit av med 3 stora jordhögar på tomten och fått förrådet framför portarna rivet och bortforslat. Allt det här på bara 1 arbetsdag och helt utan att jag behövt lyfta ens mitt lillfinger!


RSS 2.0