Pitepalt

Är man inte norrlänning från början är det inte så lätt att veta hur man gör den bästa pitepalten. Ska det vara vanlig potatis eller mandel? Ska man ha vetemjöl eller kornmjöl? Ska man pressa ur saften som blir när man rivit potatisen eller ska man låta den vara kvar? Hur fast ska konsistensen vara när man rullar palten? Smaken är som baken heter det ju och googlar man pitepalt får man lika många svar som det finns just bakar.

Jag har gjort palt en gång tidigare och i det receptet stod att man skulle pressa ur så mycket saft som möjligt ur potatisen. Å eftersom jag gör exakt enligt recept när jag gör nåt för första gången, pressade jag - och pressade - och pressade. Samtidigt hade jag i exakt rätt mängd mjöl enligt receptet. Jag tror aldrig jag ätit så stenhårda pitepalt, det var banne mig som pingisbollar!

Därför var jag väldigt osäker och tveksam till att ge mig på denna traditionella norrländska rätt en gång till. Sökte febrilt på nätet och inte i ett enda recept skulle man pressa ur saften från potatisen. Men så konfererade jag med maken och han hävdade bestämt att ALLA (norrlänningar) säger att det är superviktigt att man pressar ur potatisstärkelsen. Den vill man absolut inte ha med! Så jag bestämde mig för nån slags medelväg; pressa ur lite försiktigt sådär men inte överdrivet.

Självklart stämde inte mjölmängden med det som stod i receptet, så jag antar att man inte alls behöver pressa ur, utan det räcker nog med att hälla bort överflödig vätska. Palten blev ändå "med beröm godkänd" för att vara första (andra) gången. Lagom hård i konsistensen, bra smak och lagom stora. Innehållet hade dock kunnat vara lite saltare men det beror nog mest på vilket sidfläsk man valt. För visst ska det vara stekt, rimmat sidfläsk inuti?12 potatiser resulterade i 9 paltar.


Kommentarer
Postat av: Malin

Ja, efter receptet måste man gå lite på känsla på mjölet för att få lagom konsistens tycker jag :)Jag brukar bara låta potatisen rinna av. Min mormor gjorde det godaste paltarna ever, det gjorde väl allas mormor :) En sak som hon gjorde som jag fört vidare är att krydda sidfläsket med kryddpeppar, det blir supergott. Förut satte jag sidfläsk i palten. Men nu gör jag bara flata och steker fläsket på sidan om :) Saltet i vattnet och på potatisen tycker jag brukar avgöra om palten blir god eller inte :)

2012-01-11 @ 12:01:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0